Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έτοιμος να μαγέψει με το έργο του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός»

Το έργο του σπουδαίου χορογράφου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Είναι γεγονός πως η πανδημία και η καραντίνα μας έχουν στερήσει πολλές καλλιτεχνικές ανάσες που είχαμε ανάγκη. Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που δεν το βάζουν κάτω, δημιουργούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ομορφύνουν αυτές τις περίεργες μέρες. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ακριβώς αυτός ο καλλιτέχνης. Έρχεται να μας μαγέψει με το εργο του “Εγκάρσιος Προσανατολισμός” , μετά την περίφημη τριλογία του, η οποία απαρτίζεται από την «Πρώτη Ύλη» και τα δύο έργα που περιόδευσαν -και ακόμη περιοδεύουν- διεθνώς, σε συμπαραγωγή της Στέγης, «Still Life» και «Ο Μεγάλος Δαμαστής». Να θυμίσουμε βέβαια και το προηγούμενο διαμαντάκι που μας είχε χαρίσει ο Παπαϊωάννου, το Since She, που φιλοξενήθηκε στη Στέγη, με το Χοροθέατρο Wuppertal της Pina Bausch. Πεντακόσιοι και πλέον περφόρμερ και χορευτές, από όλο τον κόσμο, πέρασαν από την οντισιόν του Δημήτρη Παπαϊωάννου την άνοιξη του 2019, για το νέο του αυτό έργο. Οι πρόβες με όσους επιλέχθησαν ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 και το lockdown του Μαρτίου τις φρέναρε.

Μέχρι να ανοίξουν ξανά οι κλειστοί χώροι που θα στεγνάσουν τη νέα του παράσταση, ένα βίντεο 6 λεπτών έρχεται δια χειρός του σπουδαίου καλλιτέχνη να μας προετοιμάσει για όσα θα ακολουθήσουν.

Δείτε εδώ το βίντεο της παράστασης

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου που πιστεύει ότι η τέχνη είναι πράξη, δηλώνει: «Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί. Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη. Αν σας μιλήσω, είναι σίγουρο ότι είτε θα σας παραπλανήσω είτε θα προδώσω το έργο».

«Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν, έρχονται από το πουθενά» συνηθίζει να λέει ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου. Και πράγματι, τα έργα του έρχονται από το πουθενά και μας αγγίζουν βαθιά.