Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί άρχισαν να αλλάζουν χρώμα

Τα τελευταία 20 χρόνια οι μισοί ωκεανοί του πλανήτη έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα. Για την ακρίβεια έχουν αρχίσει να πρασινίζουν και να χάνουν το μπλε τους χρώμα και ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έρευνα πολλών δεκαετιών έδειξε ότι το 56% των ωκεανών του κόσμου παρουσίασαν αλλαγή χρώματος από το 2002 μέχρι το 2022.

Ο ωκεανός μπορεί να αλλάξει χρώμα για πολλούς λόγους. Όπως το φως που αναπηδά από σωματίδια και ιζήματα στο νερό, η αποσύνθεση της οργανικής ύλης, αλλά ο κύριος παράγοντας αλλαγής χρώματος είναι οι ποικίλοι πληθυσμοί του φυτοπλαγκτού: φυτικοί μικροοργανισμοί που δεσμεύουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα και θεωρούνται το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Το φυτοπλαγκτόν περιέχει χλωροφύλλη, όπως τα χερσαία φυτά. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την υγεία των ωκεανών μελετώντας τις αλλαγές στη χλωροφύλλη του φυτοπλαγκτού και μετρώντας πόσο μπλε και πράσινο φως αντανακλάται από την επιφάνεια στους δορυφόρους στο διάστημα.

Μεγάλο μέρος των ωκεανών φαίνεται μπλε στο ανθρώπινο μάτι, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει ένα μείγμα χρωμάτων μεταξύ των οποίων είναι το μπλε, το πράσινο, ακόμη και το κόκκινο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Moderate Resolution Imaging Spectroradiomete, γνωστό και ως MODIS, στον δορυφόρο Aqua της NASA, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες που αναγνωρίζουν χρώματα πολύ λεπτά για να τα αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα μάτια, βοηθώντας τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι οι ωκεανοί του κόσμου αλλάζουν χρώμα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τροπικές περιοχές των ωκεανών κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει σταθερά πιο πράσινες με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου.

Οι μελετητές λένε ότι οι εποχιακές ή ετήσιες παραλλαγές στην άνθηση του φυτοπλαγκτού, δεν εξηγούν τη μεταβολή του χρώματος των ωκεανών και δεν εξηγούν την αλλαγή. Το πράσινο χρώμα οφείλεται στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από πλαγκτόν και φύκια και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα: οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερες στο μέλλον.