Scream for ice cream: Τα καλύτερα παγωτατζίδικα στην Αθήνα

Σταφίδες ποτισμένες με ρούμι, σύκα μεθυσμένα με κρασί, ολόφρεσκο ανθότυρο Κρήτης, αποδομημένες γνωστές συνταγές και άλλες πιο γκουρμέ επιλογές που κάνουν κόντρες με τις κλασικές αλλά πάντα αγαπημένες γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.
Δες πού μπορέις να βρεις τα καλύτερα παγωτά της πόλης που δεν ιντριγκάρουν μόνο τη γεύση και τον ουρανίσκο σου αλλά και τη φαντασία σου.

 

 

 

The Ice Cream Shop

Μια καλοκαιρινή βόλτα στο Μοναστηράκι πρέπει πάντα να καταλήγει στο µαγαζί που θυµίζει ζαχαρωτό και κάνει τα σάλια σου να τρέχουν µε τις πολύχρωµες παγωτογεύσεις που στολίζουν τη βιτρίνα του. Ανοιχτό από το 2013, συνεχίζει να παρασκευάζει αγνό, ποιοτικό παγωτό µε εκλεκτές πρώτες ύλες. Άλλωστε, το έχει τιµή του και καµάρι του το ότι συνεργάζεται στενά µε το τεχνικό τµήµα της Frulatti, της εταιρείας που κρύβεται πίσω από τις µεγαλύτερες και ποιοτικότερες πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής – αυτό για να ξέρεις πως ό,τι τρως πραγµατικά αξίζει να το τρως. Βανίλια Ταϊτής, Passion fruit – λευκή σοκολάτα, Cremino, Κρέµα πανακότας µε σπιτικά µπισκότα και Σοκολάτα µε 100% καταγωγή από το Περού είναι µερικές από τις γεύσεις που οφείλεις να δοκιµάσεις. Εκτός από τα παγωτά, βέβαια, δώσε την προσοχή σου και στην απίστευτη σπιτική βάφλα τους, που φτιάχνουν καθηµερινά µε τα χεράκια τους, χωρίς τεχνητά χρώµατα και έτοιµα µείγµατα, αλλά και στην αυθεντική βελγική βάφλα Λιέγης, µε ολόκληρα κοµµάτια ζάχαρης που καραµελώνουν στο ψήσιµο. Λίγα να σου λέµε, πολλά να καταλαβαίνεις.

Πού: Πλ. Μοναστηρακίου 7, τηλ. 210 3213153

Bufala Gelato

Η καινούργια παγωτοτρέλα παρασκευάζεται καθηµερινά από ολόφρεσκο βουβαλίσιο γάλα Σερρών σε καθένα από τα δώδεκα καταστήµατα της αλυσίδας που ολοένα και εξαπλώνεται, όχι µόνο στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πέρα από το θρεπτικό του πράγµατος –έχουν 40% περισσότερη πρωτεΐνη, 58% περισσότερο ασβέστιο και 30% λιγότερη ζάχαρη–, τα βουβαλίσια παγωτά έχουν συγκλονιστικές γεύσεις. Ειδικά αν τα σετάρεις µε το φρεσκοψηµένο, χειροποίητο, βουτυράτο χωνάκι που λιώνει στο στόµα ή την bubble βάφλα µε τις µεγάλες φουσκάλες που παγιδεύουν µέσα τους όλη τη γεύση του παγωτού ή µε λαχταριστές κρέπες και pancakes. Και σε κυπελλάκι µπορείς να το ζητήσεις βέβαια, αλλά το κυπελλάκι δεν τρώγεται. ∆οκίµασε κάποια από τις καινούργιες γεύσεις µε βάση τη βελγική λευκή σοκολάτα ή τη Μιράντα, µε µπισκότα Μιράντα και κανέλα και θα ξεχάσεις το όνοµά σου. Μην ξεχάσεις µόνο να ζητήσεις το Original Buffle Cone, την τυλιχτή βάφλα on the go, που παίζει σε εννέα αχτύπητες signature γεύσεις. Bufalicious!

Πού: Κασσαβέτη 13, Κηφισιά, τηλ. 210 8089951
* Ιφικράτους 1, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6844981
* 2ας Μαΐου 22, Νέα Σµύρνη, τηλ. 213 0210114
* Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3213252 * Αρτέµιδος 1, Γλυφάδα,
τηλ. 210 8946000
* Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 80, Βούλα,
τηλ. 210 8954400
* Ορφέως 2, Βουλιαγµένη, τηλ. 210 8961800

 

Morris Brown

Το όχι και τόσο µακρινό 2013, τρεις φίλοι –η Ρενάτα, ο ∆ηµήτρης και ο Μιχάλης–, λάτρεις του καλού παγωτού, αποφάσισαν

ν’ ανοίξουν ένα µαγαζί αφιερωµένο στη µεγάλη τους αγάπη. Το παγωτό µε την υπογραφή τους απέκτησε ονοµατεπώνυµο –Morris Brown– και motto: «We spread happiness and fresh every day, tomorrow too». Το πρώτο κατάστηµα άνοιξε στη Νέα Πεντέλη και γρήγορα έγινε το αγαπηµένο στέκι όλων των παγωτοφάγων στα βόρεια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, άνοιξε και το αδερφάκι του στα Βριλήσσια, διευρύνοντας τον κύκλο των fans τους. Το µυστικό της επιτυχίας τους; Το ολόφρεσκο παγωτό που παράγεται καθηµερινά στα εργαστήριά τους – κάθε µαγαζί έχει το δικό του. Πάνω από 700 παγωτογεύσεις έχουν παρελάσει αυτά τα χρόνια από τις βιτρίνες τους, φτιαγµένα από αγνά, ευφάνταστα υλικά: Από χαλβά και µελοµακάρονο µέχρι δεντρολίβανο µε µέλι και κρέµα. Οι vegans και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους λατρεύουν τα σορµπέ τους χωρίς ζάχαρη αλλά µε τεράστια ποικιλία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ορκιζόµαστε στο σορµπέ τους µε φρέσκα φρούτα εποχής, φιστίκι, red velvet και αλατισµένη καραµέλα. Στα σκαριά έχουν και τρίτο κατάστηµα, την τοποθεσία του οποίου κρατούν ακόµη για έκπληξη. Τους περιµένουµε µε το χωνάκι στο χέρι.

Πού: Ηρώων Πολυτεχνείου 11, Νέα Πεντέλη, τηλ. 210 8041981 * Αναλήψεως 4, Βριλήσσια, τηλ. 210 6819898

Scoop Robot Gelato Lab

Ανοιξε πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη γίνει θεσµός στη γαστρονοµικά πληθωρική γειτονιά του Χαλανδρίου. Με σήµα κατατεθέν το φωτεινό ροµπότ Mr Scoop Robot – model MLD3, δεν σου προτείνει µόνο συναρπαστικές γεύσεις αληθινού χειροποίητου παγωτού, αλλά σε κερνάει επίσης χαµόγελα και ευτυχία. Γιατί φυσικά θα χαµογελάσεις ευτυχισµένος αν δοκιµάσεις Παγωτό µηλόπιτα µε µπισκότο κανέλας και κοµµατάκια φρεσκοκοµµένου µήλου, Φιστίκι Pure από 100% φιστίκι Αιγίνης, Πάστα Φλώρα, Mascarpone µε µικρές, άγριες φράουλες και balsamico crema, Κορµό µωσαϊκό µε αυθεντική σοκολάτα –αυτό είναι το best seller τους, να ξέρεις–, Καϊµάκι από αιγοπρόβειο γάλα µε σαλέπι και µαστίχα Χίου ή Σάντουιτς µε βανίλια Μαδαγασκάρης. Θα βρεις και διάφορα υπέροχα sorbetto αν δεν τα πας καλά µε το γάλα, θα βρεις και άψογα παγωτά µε στέβια αν έχεις τσακωθεί µε τη ζάχαρη, θα βρεις και φρέσκες βάφλες, αλµυρές και γλυκές κρέπες, pancakes, χειροποίητα γλυκά και ιταλικό καφέ, αν θέλεις να κάνεις break από το παγωτό. Γενικά, θα βρεις το στέκι σου.

Πού: Αγίας Παρασκευής 10, Χαλάνδρι, τηλ.  211 1172791 

 

Fatto a mano

Ή αλλιώς φτιαγµένο στο χέρι. Ή αλλιώς, απλώς φά’ το και θα µας θυµηθείς. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Νύκταρης επιλέγει µε προσοχή και µεράκι τα υλικά και δηµιουργεί αυθεντικό gelato ύψιστης ποιότητας και άφταστης νοστιµιάς. Πέρα από τις all time classic αγαπηµένες γεύσεις, θα γίνουν αγαπηµένες σου και οι signature παγωτοδηµιουργίες, όπως ρακόµελο, αβοκάντο, cassata siciliana ή mascarpone φράουλα, που είναι ακόµα πιο απολαυστικά απ’ όσο τα διαβάζεις. Τα παραγγέλνεις σε κυπελλάκι, σε λαχταριστή βάφλα on the go ή σε συγκλονιστικό χωνάκι που ψήνεται µπροστά στα µάτια σου. Οι vegans και όσοι προσέχουν τη σιλουέτα τους δεν θα µείνουν παραπονεµένοι, αφού υπάρχει µια µεγάλη ποικιλία γεύσεων και γι’ αυτούς. Αν, πάντως, αγαπάς τα σορµπέ, εδώ θα βρεις τα καλύτερα της πόλης, φτιαγµένα από φρέσκα φρούτα εποχής, χωρίς προσµίξεις, τεχνητές ουσίες και συντηρητικά, σαν να τρως το ίδιο το φρούτο παγωµένο. ∆οκίµασε οπωσδήποτε και τα καινούργια γλυκά τους µε Valrhona –από πανακότα µέχρι µηλόπιτα–, τα οποία επίσης αυθηµερόν παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους και αυθηµερόν καταναλώνονται. Για την ιστορία, το Fatto a Mano είναι ένας από τους λίγους συνεργάτες της Valrhona στην Ελλάδα.

Πού: Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 5777407

* Συνταγµατάρχου Ζησιµόπουλου 86, Παλαιό Φάληρο * Μικράς Ασίας 45, πλατεία ∆ηµαρχείου, Κερατσίνι

Le Greche

στόχος τους ήταν να δηµιουργήσουν το καλύτερο ελληνικό gelato, έτσι όπως µόνο οι Ιταλοί ξέρουν να το φτιάχνουν και µόνο οι Έλληνες να το απολαµβάνουν. Οι ουρές που σχηµατίζονται για να δοκιµάσουν τα παγωτένια αριστουργήµατά τους αποδεικνύουν ότι το πέτυχαν. Εκλεκτές πρώτες ύλες, τόσο φρέσκες που σπαρταράνε, δηµιουργούν γεύσεις που ξυπνούν τις παιδικές µας µνήµες και είναι απολύτως yummy. Στα τραγανά χωνάκια και τα κυπελλάκια τους η Ιταλία συναντά την Ελλάδα σε άπαιχτους συνδυασµούς, όπως ανθότυρο Κρήτης µε canolli, mascarpone µε σύκα Καλαµάτας και σαµιώτικο κρασί, σοκολάτα µε λεµόνια από το Άργος και κροκάν από torrone Σικελίας. Οι ίδιοι επιµένουν ότι δεν επενδύουν στο γκουρµέ. Αλλά αν αυτές οι γεύσεις δεν είναι γκουρµέ, τότε τι είναι; Αν περάσεις από κει το πρωί, φτιάξε τη µέρα σου µε ένα gelato πρόβειο γιαούρτι και ελληνική γκρανιόλα µε µέλι, ελαιόλαδο, σουσάµι και ξερά βερίκοκα. Κόλαση!

Πού: Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ. 216 7006458

*Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 0101617

* Λυκούργου 2, Ν. Ψυχικό, τηλ. 213 0416299

 

Zuccherino

δώ και 35 χρόνια µάς διηγείται υπέροχες γλυκές ιστορίες µέσα από τα καταστήµατά του, που είναι διάσπαρτα στην πόλη. Το φετινό καλοκαίρι µάς κάνει γλυκιά επίθεση µε την καµπάνια του «Grab a Spoon», προ(σ)καλώντας µας να δοκιµάσουµε ξανά και ξανά τις εξαίσιες παγωτογεύσεις που βγαίνουν αυθηµερόν από τα εργαστήριά του. Ολόφρεσκο, χειροποίητο, αυθεντικό παγωτό, χωρίς συντηρητικά, χωρίς χρωστικές, χωρίς περιττές θερµίδες, από ελληνικό φρέσκο γάλα και ψαγµένες πρώτες ύλες. Πιάσε ένα κουτάλι και δοκίµασε: ∆ροσιστικά sorbetto από φρέσκα φρούτα εποχής, καραµελωµένη σοκολάτα γάλακτος µε αλµυρή καραµέλα, βανίλια Μαδαγασκάρης µε choco brownies, παραδοσιακό καϊµάκι µε χειροποίητο γλυκό κουταλιού βύσσινο, Death by Chocolate, Blue Monster και Zuccherino Cream. Και µετά ξαναδοκίµασέ τα και βάλε το κουτάλι σου και στις υπόλοιπες γεύσεις. Εννοείται ότι θα βρεις και πιο υγιεινά παγωτά και γλυκά, χωρίς γλουτένη, γάλα ή ζάχαρη, γιατί όλοι έχουµε ψυχή και αξίζει να τη γλυκαίνουµε.

Πού: Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9845238 & 210 9830869 

* Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο,τηλ. 210 9830049
* 2ας Μαΐου 12, Πλ. Ν. Σµύρνης, τηλ. 210 9357590
* Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3213015

 

Zillion’s
Από το 2007 µάς παγωτοδροσίζουν µε συνέπεια, πιστοί στη φιλοσοφία που είχαν και την πρώτη µέρα που άνοιξαν τις πόρτες του παραδείσου τους: Καθαρές γεύσεις, µε άριστης ποιότητας υλικά, απαλλαγµένες από περιττά συστατικά, χωρίς πολλά πολλά µε τη ζάχαρη και τα λιπαρά, στα χνάρια του ιταλικού gelato, που το απολαµβάνεις χωρίς ενοχές και µε µεγάλη χαρά. Best of the best είναι η βανίλια µε πραγµατική βανίλια Μπουρµπόν Μαδαγασκάρης, η σοκολάτα fondente µε grand cru σοκολάτα από το Περού, το σορµπέ σοκολάτας, το φιστίκι από το Μπρόντε της Σικελίας, η Τζιαντούγια µε το ξακουστό φουντούκι από το Πιεµόντε της Ιταλίας, το σορµπέ φράουλα, αλλά και το παγωτό φράουλα µε τις φρέσκες ελληνικές φράουλες και τα σορµπέ πεπόνι και σύκο, που τα σπάνε τώρα το καλοκαίρι. Τα θέλεις όλα και τα θέλεις τώρα!

Πού: ∆ιονυσίου 69, Κηφισιά, τηλ, 210 6201211 * Αρχιµήδους 2-4, Παγκράτι * Σε επιλεγµένα καταστήµατα και σηµεία πώλησης παγωτού, τηλ. 213 0908337