Backstage: Κομάντα και Δράκοι

 

Ανήλικοι συμμορίτες, ανεξήγητες κατάρες, πόλεμος γενεών και ένα χωριό της Κρήτης χωρισμένο στα δύο. Δέκα χρόνια μετά το «Νησί», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης επιστρέφει στο Mega και όλοι περιμένουμε να ζήσουμε σημαντικές στιγμές ελληνικής μυθοπλασίας. Στα βράχια της Κρήτης μια μεταφυσική ιστορία μυστηρίου ξετυλίγεται. Φέρει τον τίτλο «Κομάντα και Δράκοι». Η σειρά, που συνδυάζει το μυστήριο, τη δράση και την κωμική διάσταση των πραγμάτων, θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο στο Mega και αυτή είναι μια πρώτη επαφή με τις εικόνες και τις ημέρες των γυρισμάτων της στο Ακρωτήρι των Χανίων. 

 

Από τον Διονύση Χριστόπουλο

 

Η ιδέα

Τα 13 επεισόδια της σειράς «Κομάντα και Δράκοι» που θα προβληθεί από τη συχνότητα του Mega είναι μια ιδέα του Θοδωρή Παπαδουλάκη, ο οποίος αυτή τη φορά δεν είναι μόνο σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος. Ένα δεκάχρονο αγόρι μετακομίζει με την οικογένειά του στην Κρήτη λόγω της μετάθεσης του αστυνομικού πατέρα του. Οι ευαισθησίες του και η ανάγκη του να ενταχθεί στην κλειστή κοινωνία θα τον οδηγήσουν στο να γίνει μέλος μιας τοπικής συμμορίας του νησιού, των «Κομάντο». Οι «Κομάντο» έχουν ως αποστολή τους να ελευθερώσουν ένα επίσης νεαρό αγόρι από τα δεσμά της αντίπαλης συμμορίας, των «Δράκων». Καθώς οι δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες, στο νησί αιωρείται μια σκοτεινή, μεταφυσική δύναμη που το χωρίζει στα δύο. Οι ευαισθησίες του δεκάχρονου πρωταγωνιστή τον κάνουν να μεταφέρεται σε άλλες διαστάσεις και να αισθάνεται πράγματα που βιώνουν άλλοι άνθρωποι. Ο νεαρός μοιράζεται τις μεταφυσικές ιδιαιτερότητές του με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των «Κομάντο», οι οποίοι γίνονται κοινωνοί των αναζητήσεών του. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ενήλικο περιβάλλον του, που διστάζει να αντιληφθεί τις ικανότητές του. Έτσι, αυτή η νεανική μεταφυσική περιπέτεια μυστηρίου ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της πολυδιάστατης πλοκής της. Μιας πλοκής που ενώνει το ρεαλισμό με το παραμύθι και θέτει τα δικά της ερωτήματα πάνω στο τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία.

Το σκηνικό

Ξύλινες παράγκες, κρησφύγετα στις κορυφές των δέντρων, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και γη. Στο Ακρωτήρι των Χανίων έχει δημιουργηθεί ένας μικρός, ιδιόμορφος κόσμος με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου αλλά και την αισθητική της αφαίρεσης όπου ζουν και κινούνται οι ήρωες της σειράς. Σε ένα παρθένο τοπίο, στο οποίο κυριαρχεί η αίσθηση της ξηρασίας, «Κομάντα και Δράκοι» στήνουν το δικό τους western. Ποδήλατα, μηχανές, αγροτικά αυτοκίνητα και κρυψώνες δημιουργούν το πεδίο όπου οι δύο ομάδες του νησιού καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους. Η ενεργειακή φόρτιση είναι καταλυτική στην εξέλιξη της ιστορίας και θα ανοίξει νέους δρόμους στους μικρούς και τους μεγάλους που συμμετέχουν σε αυτή την παράδοξη διαμάχη.

 

Εκπλήξεις και συμπτώσεις

Η Κρήτη μοιάζει να αποτελεί διαχρονικά έναν τόπο έμπνευσης για τον Θοδωρή Παπαδουλάκη. Τα «Κομάντα και Δράκοι» έρχονται να προστεθούν στις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές δουλειές του σκηνοθέτη, που είχαν ως τόπο δράσης τη γη του Ψηλορείτη («Το Νησί» του Mega, αλλά και τη σειρά «Η λέξη που δε λες» στον Alpha).

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, πρωταγωνιστής της σειράς, που είχε συνεργαστεί και πάλι με τον Θοδωρή Παπαδουλάκη στη σειρά «Η λέξη που δε λες», είναι ο πατέρας του δεκάχρονου πρωταγωνιστή και της δεκαεξάχρονης αδελφής του. Είναι αστυνομικός και πρόσφατα έχει χάσει τη γυναίκα του. Η απώλειά της θα τον οδηγήσει στο να ζητήσει μετάθεση σε ένα μέρος αρκετά μακριά από τη βοή των πόλεων και των κωμοπόλεων προκειμένου να ηρεμήσει και να αφοσιωθεί στα παιδιά του. Την πρώτη της συνεργασία με το σκηνοθέτη θα κάνει η Μαρίνα Καλογήρου.

Η ηθοποιός είχε στο παρελθόν πρόταση για τη σειρά «Το Νησί», αλλά αρνήθηκε λόγω εγκυμοσύνης. Ο χαρακτήρας που ερμηνεύει τη θέλει να εγκαταλείπει την ήδη τακτοποιημένη ζωή της για να αφοσιωθεί στις εσωτερικές αναζητήσεις της στο πλευρό του μέντορά της, ενός γκουρού που πολεμά το σκοτάδι με όπλο του το φως – το ρόλο ερμηνεύει ο Γιάννης Ζουγανέλης. Από το «Νησί» έρχεται η συμμετοχή της Αναστασίας Τσιλιμπίου, η οποία εκεί υποδύθηκε τη μεγάλη κόρη της Κατερίνας Λέχου. Στο «Κομάντα και Δράκοι» συνεργάζεται ξανά με τον Θοδωρή Παπαδουλάκη και θα είναι η μεγαλύτερη από τα δύο παιδιά του χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Βασίλης Μπισμπίκης. Ο Στέλιος Μάινας, μορφή καταλυτική στη σειρά «Το Νησί», θα κάνει μια guest εμφάνιση στα «Κομάντα και Δράκοι».

Info

  • Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της σειράς διαδραματίζεται στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, τόπο γυρισμάτων και της οσκαρικής ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς». Μια σύμπτωση που φέρνει στους συντελεστές επιπλέον ενθουσιασμό.
  • O Θοδωρής Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της νέας σειράς του Mega, είναι κινηματογραφικός σκηνοθέτης με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του. Το ντεμπούτο του στο Mega έγινε με τη σειρά «Μπαμπά μην τρέχεις», ενώ πιο γνωστός έγινε το 2010 με το «Νησί» σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, βασισμένο στο ομώνυμο best seller της Victoria Hislop.
  • Στα ονόματα της διανομής ξεχωρίζει αυτό της Ελένης Φιλίνη στο ρόλο μιας μυστηριώδους γυναίκας, το παρελθόν της οποίας θα ορίσει το μέλλον του χωριού.