Και το Φεστιβάλ Καννών αναβλήθηκε – θυμάσαι ότι στο περσινό κέρδισε το Parasite;

Η πανδημία βάζει φρένο σε όλες τις σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Μετά τη ματαίωση της Eurovision, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ούτε το Φεστιβάλ Καννών θα γίνει τελικά τον Μάιο (12-23) και συζητούν μήπως οι ημερομηνίες διεξαγωγής μεταφερθούν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Η είδηση στην ουσία δεν εξέπληξε κανέναν, αφού εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούσαν υπόνοιες για την αναβολή του, καθώς η Γαλλία βρίσκεται σε καραντίνα – να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μετά την Ιταλία και την Ισπανία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 10.995 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 372 θανάτους (μέχρι 20/03). Βέβαια, ακόμα και το γεγονός ότι οι διοργανωτές μεταφέρουν το φεστιβάλ το καλοκαίρι θεωρείται από πολλούς ιδιαιτέρως αισιόδοξο έως και ουτοπικό, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι η πανδημία θα μας απασχολήσει για πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο ελπίζουμε.

Θα μπορούσε να πει κανείς, βέβαια, ότι κρύβει μια ειρωνεία το γεγονός ότι στο περσινό Φεστιβάλ ο Χρυσός Φοίνικας πήγε στην ταινία Parasite! Όσοι έχουν δει την ταινία, που έσκισε και στα Όσκαρ, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μόνο ο τίτλος, που μας θυμίζει ότι κάθε ιός ζει σαν παράσιτο. Είναι και το θέμα του εγκλεισμού, που τώρα πια το βλέπουμε με άλλο μάτι – γιατί το ζούμε.

Φυσικά το Φεστιβάλ Καννών είναι μόνο το πιο πρόσφατο mega καλλιτεχνικό γεγονός που αναβάλλεται -και ένα από τα σημαντικότερα και πιο έγκυρα, εδώ που τα λέμε. Έχουν ήδη προηγηθεί οι αναβολές του SXSW 2020 που θα γινόταν στο Όστιν τον Μάρτιο, του Coachella που πήρε παράταση για τον Οκτώβριο και της πρεμιέρας της ταινίας No Time To Die, που από τον Απρίλιο τελικά μεταφέρεται στον Νοέμβριο. Επίσης η Madonna ακύρωσε τα τελευταία shows της Madame X tour στη Γαλλία και η Paramount διέκοψε τα γυρίσματα του έβδομου Mission Impossible με τον Tom Cruise -μεταξύ άλλων. Και δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή.