Αντίο Μίλαν. Θα έχουμε για πάντα την “Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”

Στα 94 του πλήρης έργων έφυγε ο διάσημος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.

Ο τσέχικης καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα πέθανε σε ηλικία 94 ετών στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας.

Ο βραβευμένος συγγραφέας ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα όταν το 1984, κυκλοφόρησε το αριστούργημα του, «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», λέγοντας την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου με φόντο την Άνοιξη της Πράγας.

Μέχρι τότε, ο αντιφρονών Τσέχος μυθιστοριογράφος ζούσε εξόριστος στο Παρίσι για  μια σχεδόν δεκαετία. Τα βιβλία του είχαν απαγορευτεί στην Τσεχοσλοβακία και αφού η υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική Κυβέρνηση του στέρησε την υπηκοότητα το 1978, έγινε ο πιο διάσημος εξόριστος συγγραφέας της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη βίαιη καταστολή της Άνοιξης της Πράγας το 1968, κατά της οποίας μίλησε έντονα και μέσα σε ένα βράδυ, έγινε persona non grata. Σύντομα διαγράφηκε από την Ένωση Συγγραφέων, του απαγόρευσαν να διδάσκει στην Ακαδημία Κινηματογράφου, τα έργα του αφαιρέθηκαν από το ρεπερτόριο, οι εκδόσεις του απαγορεύτηκαν επίσης και τα βιβλία του αφαιρέθηκαν από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Παρά τη Βελούδινη Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου κράτους της Τσεχίας, ο συγγραφέας δεν επέστρεψε ποτέ για να ζήσει στην πατρίδα του. «Δεν υπάρχει κανένα όνειρο για επιστροφή. Πήρα μαζί μου την Πράγα μου, τη μυρωδιά, τη γεύση, τη γλώσσα, το τοπίο, τον πολιτισμό», είχε αναφέρει  κάποτε σε μια συνέντευξη στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

 

Τα μυθιστορήματα του Κούντερα άρχισαν να εκδίδονται στην τσέχικη γλώσσα από τη δεκαετία του 1990, αν και το σπουδαιότερο έργο του  «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» κυκλοφόρησε στην πατρίδα του μόλις το 2006, δηλαδή, 22 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του κι αφού είχε ήδη μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, ταξιδεύοντας σε εκατοντάδες χώρες του κόσμου.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ

Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο μέλλον. Αν μπορείς να κρατήσεις το μέλλον έξω από το μυαλό σου, μπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου.

Η βλακεία των ανθρώπων είναι ότι έχουν μια απάντηση για όλα. Η σοφία των μυθιστορημάτων είναι ότι έχουν μια ερώτηση για όλα.

Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση.

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού.

Τα μεγάλα μυθιστορήματα είναι πάντα λίγο πιο έξυπνα από τους συγγραφείς τους.

Τα μάτια… το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται η ταυτότητα ενός ανθρώπου.

Η φιλοδοξία δεν είναι αρκετά καλή δικαιολογία για να μην είσαι τεμπέλης.

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία.

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο σύντομα.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Ύπαρξης

Η Γιορτή της Ασημαντότητας

Το Αστείο

Η Αθανασία

Ο Ακρωτησιασμός της Δύσης

Το Βαλς του Αποχαιρετισμού

Η Ταυτότητα

Η Αγνοια

Κωμικοί Έρωτες

Ο Πέπλος

Η Ζωή είναι Αλλού

Συνάντηση

Οι Κλειδοκράτορες