Μιλά σπάνια, είναι απίστευτα σεμνός και προσιτός και παρά τη λάμψη που τον κυκλώνει εδώ και χρόνια ποτέ δεν ξεχνά ούτε από πού ξεκίνησε ούτε τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει για να φτάσει στην κορυφή του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν δίνει συνεντεύξεις, όμως αυτή που έχει ήδη προαναγγείλει το “Bleacher Report” θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες, κυρίως για την αλήθεια που προκύπτει από αυτή τη σπάνια συνομιλία του Έλληνα άσου του ΝΒΑ.
Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο TNT και είναι γεμάτο από σπουδαίες ατάκες ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μαύρος στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών. Η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και έρχεσαι αντιμέτωπος με αρνητικές εμπειρίες, με ρατσισμό. Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά μαζί μας, με όλα, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν τα υπάρχοντα τους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν έχει καθόλου πλάκα όλο αυτό, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο και κάναμε αυτό που έπρεπε», ακούγεται να λέει σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του ο Αντετοκούνμπο.
“There are going to be times where you feel like you are not who you are.”
Catch @BleacherReport’s feature on @Giannis_An34 and his identity on #TheArena at 8pm ET on TNT. pic.twitter.com/TMo7zGMIVu
— NBA on TNT (@NBAonTNT) July 23, 2020
Ο ίδιος για πρώτη φορά αναφέρεται ανοιχτά στο μεγάλο πρόβλημα της έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου ή άλλου πιστοποιητικού που αντιμετώπισαν για χρόνια οι γονείς τους. «Οι γονείς μου ήταν παράνομοι. Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε διαβατήριο ή ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς, οπότε αυτό σήμαινε πως ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις ούτε να περπατάς στον δρόμο γιατί η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου. Μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου!».
Ο Γιάννης γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός όταν αναφέρεται σ’ εκείνη τη γεμάτη τρόμους περίοδο, λέγοντας πως όταν επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι και δεν έβρισε τη μητέρα του, ο νους του έτρεχε κυρίως στο κακό.
«Σκεφτόμουν πού να βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου… Ήταν πολλές οι φορές που σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, αλλά ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Σαν οικογένεια, προσπαθούσαμε να μένουμε κοντά σε καλούς, θετικούς ανθρώπους, όπως ο κύριος Γιάννης, που είχε ένα καφέ στην περιοχή. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι»…
Ας σημειωθεί ότι πολλά από τα στιγμιότυπα του ντοκιμαντέρ που ως promo δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, ενώ σε κάποια από αυτά εμφανίζονται ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο προπονητής που ανακάλυψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και ο Γιάννης Τζίκας, ο ιδιοκτήτης του μικρού καφέ στα Σεπόλια που στάθηκε δίπλα στην οικογένεια, όσο εκείνη προσπαθούσε με τα παιδιά της να επιζήσει στη χώρα μας…