Γιάννης Κούστας VS Σοφία Γιαννικοπούλου: Η χρυσή ναυμαχία και ο έρωτας που έγινε πόλεμος

Εδώ και επτά χρόνια, ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και η πρώην σύζυγός του Σοφία παλεύουν με τα κύματα, όχι όμως στους αγαπημένους ωκεανούς του Έλληνα κροίσου αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων, με μια περιουσία εκατομμυρίων ανάμεσά τους. Από τη Χρύσα Νάνου

Μέσα σε 16 χρόνια διέγραψαν μια ταραχώδη πορεία που στην αφετηρία της είχε πολύ έρωτα και πάθος. Το πάθος παρέμεινε, ο έρωτας όμως έδωσε τη θέση του στις αντιδικίες και στο μίσος. Στις αρχές του 2013, οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά. Επτά χρόνια αργότερα, βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια, έχοντας ανάμεσά τους, τι άλλο, τη χρυσή περιουσία τους. Ο 64χρονος εφοπλιστής Γιάννης Κούστας -ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες, κυρίαρχος στον χώρο της ναυτιλίας που έχει βρεθεί και στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- δεν συναντιέται πλέον με την 56άχρονη πρώην σύζυγό του Σοφία Γιαννικοπούλου παρά μόνο μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι δύο αντίδικοι ανταλλάσσουν αλλεπάλληλες αγωγές ων ουκ έστι αριθμός (ακόμη και οι δικηγόροι τους φαίνεται να έχουν χάσει το μέτρημα) και δίνουν συχνά πυκνά ραντεβού στις αίθουσες των δικαστηρίων, γράφοντας νέες σελίδες σε μια πολυκύμαντη διαμάχη που φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.

Σαρωτικός και μαχητικός στον επαγγελματικό του βίο, ο Γιάννης Κούστας σημείωσε αρκετές νίκες όλα αυτά τα χρόνια στη μαραθώνια νομική διαμάχη, όμως, το πιο πρόσφατο δικαστικό ματς έληξε υπέρ της πρώην συζύγου του. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο Γιάννης Κούστας προσβάλλοντας προηγούμενες κρίσεις του Εφετείου. Με την υπ’ αριθμ. 1126/2020 απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε τους σχετικούς ισχυρισμούς του Έλληνα εφοπλιστή κρίνοντας ότι εκείνος διέκοψε την έγγαμη συμβίωση, χωρίς εύλογη αιτία, ενώ έκρινε ότι όλοι οι ισχυρισμοί του περί έκλυτου βίου και κακής συμπεριφοράς της Σοφίας Γιαννικοπούλου είναι απολύτως αβάσιμοι.

Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δίνεται η δυνατότητα στην πρώην σύζυγο Κούστα να συνεχίσει τις διεκδικήσεις της και η ίδια, όπως λένε φιλικά της πρόσωπα, νιώθει να έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος για τη δικαίωσή της. «Μια μακρά αντιδικία φαίνεται να κλείνει, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Σοφίας Γιαννικοπούλου», λέει ο Αλέξανδρος Ανδρουτσόπουλος, ένας εκ των πληρεξούσιων δικηγόρων της πρώην κυρίας Κούστα, που έχει ασχοληθεί με μέρος της αντιδικίας (αγωγή εναντίον Λιάγκα).

 

Στο τραπέζι η περιουσία

Τι ζητά, όμως, η Σοφία Γιαννικοπούλου; Μεταξύ άλλων, διεκδικεί μερίδιο αξίας πολλών εκατομμυρίων από τα κέρδη από τη δραστηριότητα του πρώην συζύγου της στη ναυτιλία, αλλά και από τις μετοχές του σε εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας, όπως και από την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης και από το yacht του εφοπλιστή. H Σοφία Γιαννικοπούλου ισχυρίζεται ότι για την απόκτηση όλων αυτών είχε και η ίδια σημαντική συμβολή καθώς βρισκόταν δίπλα στον σύζυγό της και συμμετείχε στην αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας του, αλλά και στην επίβλεψη της κατασκευής και της διακόσμησης των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας και των σπιτιών τους (Λαγονήσι, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη), όπως και στην αγορά του σκάφους.

Τον περασμένο χειμώνα, οι δύο αντίδικοι είχαν συναντηθεί και πάλι στα δικαστήρια, αυτήν τη φορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με την πρώην σύζυγο του Γιάννη Κούστα και τις δύο κόρες του ζευγαριού να ζητούν 10.000 ευρώ διατροφή για τη Σοφία Γιαννικοπούλου, 1.640 ευρώ τον μήνα για δαπάνες συντήρησης των κατοικιών σε Λαγονήσι και Γλυφάδα, 18.000 ευρώ τον μήνα για τη μεγάλη κόρη της οικογένειας -τη 19χρονη Αμαλία που σπουδάζει στην Αμερική- και 15.000 ευρώ τον μήνα για την ανήλικη κόρη τους, τη 17χρονη Δανάη.

Από την πλευρά του, ο εφοπλιστής έχει ασκήσει αγωγή για την ανάκληση των δωρεών και την επιστροφή των ακινήτων στη δική του κατοχή και θεωρεί εξωπραγματικά τα ποσά που διεκδικεί η πρώην σύζυγός του, την οποία μάλιστα προτρέπει να εργαστεί για να συντηρήσει τον εαυτό της. 

Μόνο με τις κακίες που έχουν ακουστεί στα δικαστήρια από τα στρατόπεδα Κούστα και Γιαννικοπούλου θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο: «Περνάει κρίση ηλικίας», λέει για τον 64χρονο κροίσο η πρώην σύζυγός του, ενώ εκείνος την κατηγορεί ότι δεν έβαζε πόδι μέσα από τα ξενύχτια και τα γλέντια (επιδεικνύοντας και σχετικές φωτογραφίες στα δικαστήρια). «Σούπερ μάρκετ 3.000 ευρώ την εβδομάδα μόνο αν τρώνε συνέχεια χαβιάρι και μπον φιλέ», είπε στο δικαστήριο για την πρώην νύφη της η αδερφή του Γιάννη Κούστα, ενώ μια από τις αδερφές της Σοφίας Γιαννικοπούλου ήταν εξίσου αιχμηρή: «Η αδερφή μου δεν εργάζεται, ήταν ηθοποιός πριν από 25 χρόνια. Αφοσιώθηκε στην οικογένεια και στα επαγγελματικά του συζύγου της. Δεν προβάλλεται ως συλλέκτρια σε τσάντες Hermés ή σε γούνες των 500 χιλιάδων ευρώ ή μονόπετρα. Αυτά τα κάνει η νυν αρραβωνιαστικιά του κ. Κούστα». Από την άλλη πλευρά, ένας φίλος του εφοπλιστή λέει ότι όχι μόνο η πρώην σύζυγος δεν είχε καμία συμβολή στα του οίκου τους, αλλά αντίθετα «το 2008, στη μεγάλη κρίση, του έδωσε μια να πάει πιο κάτω, του έλεγε μάλιστα “Eσύ φταις, την πάτησες”».

Ο εφοπλιστής του βουνού

Ο Γιάννης Κούστας δεν είναι γόνος κάποιας από τις παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας. Δεν είναι καν νησιώτης. Βουνίσιος στην καταγωγή, με τις ρίζες της οικογένειάς του να βρίσκονται στο ορεινό χωριό Αρτοτίνα, μια αετοφωλιά στη Φωκίδα, με πιο διάσημο τέκνο της τον Αθανάσιο Διάκο.

Γεννήθηκε το 1956, σπούδασε Ναυπηγική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε διδακτορικό στην Πληροφορική στο πανεπιστήμιο Imperial της Βρετανίας. Από την εποχή εκείνη έως σήμερα ο τίτλος «δόκτωρ» τον συνοδεύει: «Ο δόκτωρ της ναυτιλίας» τον αποκαλούν συχνά. Στα 30 του πήρε τα σκήπτρα της εταιρείας Danaos Shipping από τον πατέρα του Δημήτρη Κούστα (πέθανε το 2013), αυτοδημιούργητο και δαιμόνιο επιχειρηματία που ξεκίνησε ως κατασκευαστής υποδημάτων προτού στραφεί στη ναυτιλία. Αρχές του ’60, ο Δημήτρης Κούστας ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Roumeli Shipping και αγόρασε το πρώτο του πλοίο – το οποίο ονόμασε «Αμαλία» .

Μυαλό που βρισκόταν πάντα πολύ μπροστά από την εποχή του, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, ο Γιάννης Κούστας έφερε την επανάσταση στην ελληνική ναυτιλία με την εισαγωγή της πληροφορικής στις ναυτιλιακές εταιρείες. Σήμερα, είναι πρόεδρος και CEO της Danaos Corporation, μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στις διεθνείς χρηματαγορές. Με έδρα την Κύπρο και γραφεία σε Πειραιά, Οδησσό, Αγία Πετρούπολη και Ζανζιβάρη, η Danaos διαθέτει ένα στόλο από 60 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Δεν έλειψαν, όμως, όλα αυτά τα χρόνια και τα προβλήματα για την εταιρεία (λόγω της ναυτιλιακής κρίσης το 2008, αλλά και αργότερα, όταν εντοπίστηκαν ναρκωτικά σε πλοίο της). Όμως η Danaos αποδείχτηκε γερό σκαρί, που άντεξε στα κύματα και επέστρεψε στην κερδοφορία. Τα κέρδη του γιγάντιου ομίλου ξεπέρασαν τα 67,5 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020. Εννοείται ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κούστα επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως το real estate και το εμπόριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμμετοχή του εφοπλιστή, σε συνεργασία με την εταιρεία Φουρλή, στη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου στη Βουλγαρία. Πρόκειται για το Sofia Ring Mall, που ιδρύθηκε το 2014 σε έκταση που ξεπερνάει τα 65.000τ.μ. έξω από τη Σόφια, με 200 καταστήματα, κινηματογράφους και γραφεία.

 

Η ηθοποιός της βιντεοκασέτας

Η πρώην κυρία Κούστα, Σοφία Γιαννικοπούλου (όπως είναι το πατρικό της) ή Σοφία Γιαννίκου (όπως ήταν το καλλιτεχνικό της) σπούδασε στη Δραματική Σχολή «Γ. Θεοδοσιάδη» και έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του ’80, την εποχή που ο ελληνικός εμπορικός κινηματογράφος είχε πέσει σε βαθιά παρακμή. Μέσα σε μια πενταετία, όσο διήρκεσε η καριέρα της, έπαιξε μικρούς ρόλους σε δύο κινηματογραφικές ταινίες (Κόκκινο Χρυσό, του Όμηρου Ευστρατιάδη και Ο Πανταχού Παρών, του Γιώργου Σκαλενάκη με τον Στάθη Ψάλτη), σε σίριαλ στην τηλεόραση, σε μία θεατρική παράσταση και σε αρκετές βιντεοταινίες δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Νίκος Ρίζος, ο Σωτήρης Μουστάκας και η Ρένα Βλαχοπούλου. Εραστής για 11 Νύχτες, Ο Κανονιέρης και η Βεντέτα, Και Πολύ Μπήχτης ο Δικός σου είναι μερικοί από τους τίτλους των ταινιών στις οποίες έπαιξε η τότε νεαρή ηθοποιός. Ηχούν γελοίοι σήμερα, τότε όμως ήταν δεν ήταν μακριά από το πνεύμα της εποχής.

Η καριέρα της εκρηκτικής μελαχρινής Σοφίας στην οθόνη διακόπτεται όταν γνωρίζει τον Γιάννη Κούστα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παντρεμένος τότε με την αριστοκρατικής καταγωγής Ιταλοαγγλίδα σχεδιάστρια Claudine Carbonaro και πατέρας δύο αγοριών, ο εφοπλιστής γνωρίζει σε νυχτερινή του έξοδο τη σέξι, με πικάντικη ομορφιά, Σοφία και την ερωτεύεται με πάθος. Χωρίζει τη σύζυγό του, παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του και το 1996, στα 40 του, παντρεύεται με την 32άχρονη ηθοποιό, που στο εξής συστήνεται στην αθηναϊκή κοινωνία ως Σοφία Κούστα.

Καλόγουστη, η νέα κυρία Κούστα ντύνεται με Oscar de la Renta και Valentino, οδηγεί μια Aston Martin, ιππεύει άλογα και λάμπει στα parties της κοσμικής Αθήνας της δεκαετίας του ’90. Εκείνα τα χρόνια, ο Γιάννης Κούστας αναρριχάται στο ζενίθ της επιχειρηματικής του ζωής χτίζοντας την αυτοκρατορία του – έφτασε να είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Σπύρο Λάτση, τον Γιώργο Οικονόμου και τον Γαβριήλ Παναγιωτίδη. Ένα πολυτελές διαμέρισμα στo θρυλικό Plaza στο Central Park της Νέας Υόρκης προστίθεται στα χρυσά αποκτήματα της οικογένειας Κούστα. 

Το ζευγάρι αποκτά δύο παιδιά, ο κοινός βίος τους ωστόσο γνωρίζει περιόδους έντασης και προβλήματα. Έως το σημείο μηδέν, το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Γιάννης Κούστας κλείνει οριστικά πίσω του την πόρτα στο οικογενειακό σπίτι της Γλυφάδας για να μετακομίσει μόνος στη Βουλιαγμένη. Λίγο αργότερα, η Σοφία παραλαμβάνει εξώδικο του συζύγου της, στο οποίο της ανακοινώνει επίσημα την απόφασή του για τη λύση του γάμου τους. Τον χειμώνα του 2013 ξεκινά η διαμάχη για την περιουσία και τις αποζημιώσεις, η οποία οδηγεί το άλλοτε ερωτευμένο ζευγάρι στα δικαστήρια.

H αλλαγή σελίδας

Ο Γιάννης Κούστας δεν αργεί να γυρίσει σελίδα στη ζωή του. Λίγα χρόνια μετά το διαζύγιό του με τη Σοφία Γιαννικοπούλου βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο τής κατά 36 χρόνια μικρότερής του socialite Δήμητρας Μέρμηγκα, με την οποία έχουν σήμερα και ένα παιδί – πέμπτο για τον Γιάννη Κούστα.

Η Δήμητρα Μέρμηγκα γεννήθηκε το 1992 από εύπορη οικογένεια και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Deree College. Το 2015, στα 23 της, γνωρίζει τον 59χρονο τότε Γιάννη Κούστα στον Αστέρα και ερωτεύονται κεραυνοβόλα.  

Το ζευγάρι αρραβωνιάζεται έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε φαντασμαγορική εκδήλωση με βεγγαλικά και σαμπάνια στο Island, στην αθηναϊκή Ριβιέρα, και ακολουθεί ο γάμος τους τον Ιούνιο του 2018 σε τελετή-υπερπαραγωγή στην παραμυθένια βίλα Tritone στο Σορέντο, με τη Δήμητρα Μέρμηγκα να φοράει νυφικό Elie Saab, ενώπιον 250 καλεσμένων. Λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι η τελετή ήταν «μαϊμού» (πιο κόσμια: «σκηνογραφικός γάμος»), αφού ο πάμπλουτος γαμπρός δεν είχε πάρει ακόμα διαζύγιο. 

Ο γάμος εντέλει γίνεται στον Δήμο Βουλιαγμένης το 2019 (αδιευκρίνιστο πότε ακριβώς), όταν πλέον ο Γιάννης Κούστας έχει στα χέρια του το διαζύγιο από την πρώην. Το ίδιο διάστημα η Σοφία Γιαννικοπούλου βγάζει προς πώληση την πολυτελή έπαυλη στη Γλυφάδα. Όπως λένε φιλικά της πρόσωπα, ένας από τους βασικούς λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να πουλήσει το σπίτι ήταν οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε με τις κόρες της τον Μάρτιο του 2018, όταν εισέβαλαν ληστές στο σπίτι. Σύμφωνα με καταγγελία της ίδιας, οι ληστές άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο και έκλεψαν 250 χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα αξίας 4 εκατ. ευρώ.

 

Belita το όνομά της το μικρό

Το περασμένο καλοκαίρι, ο 64χρονος κροίσος και η 28άχρονη τρίτη σύζυγός του εμφανίστηκαν να περπατούν χεράκι-χεράκι στα σοκάκια της Μυκόνου, ενώ συνέχισαν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και στη Σαμοθράκη, πάνω στο πολυτελές yacht του Γιάννη Κούστα.

Είναι ακριβώς αυτό το εντυπωσιακό 50 μ. σκάφος που με τον τρόπο του εξιστορεί κάθε κεφάλαιο στη ζωή του απρόβλεπτου Έλληνα κροίσου. Αρχικά, ο Κούστας το βάφτισε «Aifos» – αναγραμματισμός του ονόματος Σοφία προς τιμήν της τότε συζύγου του. Λίγο καιρό αργότερα και μετά το επεισοδιακό τους διαζύγιο, το όνομα άλλαξε σε «Drad», αρκτικόλεξο των ονομάτων των τεσσάρων παιδιών του (Δημήτρης, Ρομπέρτο, Αμαλία, Δανάη). Όμως αυτά δεν ήταν τα τελευταία «βαφτίσια». Το σκάφος ανακαινίστηκε στο εσωτερικό του και ονομάζεται πλέον «Belita» προς τιμήν της νέας συζύγου. Λέγεται ότι αυτή τον φωνάζει «Bebouko» και αυτός «Λολίτα».

Ως Belita Cousta η Δήμητρα Μέρμηγκα έφτιαξε νέο λογαριασμό στο Instagram, ενώ Αικατερίνη-Belita βαφτίστηκε και η κόρη του ζευγαριού τον Ιούνιο του 2019, στην Κέρκυρα. Ανάμεσα στους καλεσμένους που έδωσαν το «παρών» στη βάφτιση ήταν οι δύο γιοι τού Γιάννη Κούστα από τον πρώτο του γάμο. Απουσίαζαν οι δύο κόρες του. Όπως φυσικά και οι δύο πρώην του σύζυγοι.

leave a reply

Your Review