Να είναι η παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική, τα χαλιά και το argan oil που μπορείς να ψωνίσεις ή απλώς το κάλεσμα της ερήμου;
Από τη Μαριλού Πανταζή
Χτισμένο στην άκρη της Σαχάρας και στους πρόποδες της οροσειράς του Άτλαντα, το Marrakesh είναι τυλιγμένο με το μυστήριο της ερήμου. Η ιστορία του μετράει σχεδόν χίλια χρόνια, από τότε που υπήρξε μία από τις αυτοκρατορικές πόλεις της χώρας, στην οποία είχε δανείσει και το όνομά της, πριν μετονομαστεί σε Μαρόκο. Το σύγχρονο κομμάτι της πόλης έχει μοντέρνα κτίρια και μεγάλους δρόμους. Εσύ όμως δεν θα πας στο Marrakesh για το σύγχρονο πρόσωπό του. Θα πας για τη Medina, τη μεσαιωνική πόλη μέσα στην πόλη, που είναι γνωστή και ως «Red City», επειδή τα κτίρια και τα τείχη της είναι χτισμένα από κοκκινωπό άργιλο. Θα τριγυρίσεις στα vintage δρομάκια της, θα στριμωχτείς δίπλα στους locals που θα επιμένουν να σου πουλήσουν την πραμάτειά τους, θα προσπαθήσεις να ξεχάσεις τις μύγες που πετούν κοπαδιαστά γύρω σου και τις φτωχογειτονιές που ξεπροβάλλουν πίσω από τα μεγαλειώδη παλάτια και θα εστιάσεις την προσοχή σου στο shopping και στα αξιοθέατα.
Shopping, παλάτια και ο YSL
Τη Medina τη λες και τεράστιο υπαίθριο μουσείο, αφού συγκαταλέγεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η μαροκινή αρχιτεκτονική, με το περίτεχνο μοτίβο της κλειδαρότρυπας, εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα κτίρια, αλλά τα πιο χαρακτηριστικά της δείγματα θα τα δεις στην είσοδο του Ben Youssef Madrasa, που χτίστηκε πριν από 500 χρόνια ως το μεγαλύτερο ισλαμικό κολέγιο της χώρας και σήμερα είναι ένα από τα δεκάδες αξιοθέατα.
Ως αξιοθέατο θα αντιμετωπίσεις και τα souks, τις παραδοσιακές αραβικές αγορές που είναι διάσπαρτες στα σοκάκια και είναι ταξινομημένες ανά είδος. Αλλού πουλάνε χαλιά, αλλού κελεμπίες, αλλού μπαχαρικά, αλλού είδη λαϊκής τέχνης για ένα touch από Χίλιες και μια Νύχτες που θα πάρεις σουβενίρ για το σπίτι σου. Η παράδοση επιτάσσει να κάνεις ανελέητο παζάρι με τους πωλητές, μέχρι να καταλήξεις στη χαμηλότερη τιμή που σου φαίνεται συμφέρουσα και που ποτέ δεν κατεβαίνει κάτω από το minimum ποσό που έχουν ορίσει εκείνοι στο μυαλό τους. Αν θέλεις όμως να κάνεις shopping αξιώσεων, προτίμησε τα κανονικά καταστήματα, που πουλάνε είδη καλύτερης ποιότητας, τα οποία ενδεχομένως θα χρυσοπληρώσεις χωρίς να κάνεις το παραμικρό παζάρι – αυτό άστο για τα souks.
Μια μπουτίκ που πρέπει πάντως οπωσδήποτε να επισκεφθείς είναι η Norya Ayron Creations, που είναι pop up shop στους χώρους του εστιατορίου Le Jardin. Θα βρεις εξαιρετικά κοσμήματα και φίνες κελεμπίες από μετάξι, όλα με την υπογραφή της Αλγερινής σχεδιάστριας Norya Ayron, που ντύνει διάσημες όπως η Sharon Stone και η Monica Bellucci. Και φυσικά, μη φύγεις από το Marrakesh χωρίς να προμηθευτείς καλλυντικά από argan oil -γνωστό και ως «υγρό χρυσό»-, που κάνει θαύματα στα μαλλιά και στο δέρμα και παράγεται αποκλειστικά στο Μαρόκο. Πωλείται σε ειδικά μαγαζιά, που περιλαμβάνουν στο όνομά τους τις λέξεις herboristerie ή herboriste (που στα γαλλικά σημαίνουν «βότανα» και «βοτανολόγος», αντίστοιχα). Π.χ. Herboriste du paradis ή Herboristerie Lamlih.
Εννοείται ότι θα κάνεις μια βόλτα και από τα μεγαλοπρεπή παλάτια, όπως το El Badi και το Bahia Palace. Το μισοκατεστραμμένο El Badi Palace του 16ου αιώνα -«το παλάτι του απαράμιλλου»- στις εποχές της δόξας του είχε 300 δωμάτια, διακοσμημένα με χρυσό, τιρκουάζ και κρύσταλλο. Το Bahia Palace, από την άλλη, που στη γλώσσα του σημαίνει «μεγαλοπρεπές», χτίστηκε τον 19ο αιώνα με τη φιλοδοξία να γίνει το πιο μεγαλειώδες παλάτι της εποχής του, και πάει σετ με τους παραμυθένιους κήπους του.
Το Marrakesh έχει πολλούς και πανέμορφους κήπους έτσι κι αλλιώς, για να σου θυμίζει ότι στη μέση της ερήμου πάντα υπάρχει μια όαση. Οι πιο διάσημοι είναι οι βοτανικοί Jardin Majorelle, που σχεδιάστηκαν το 1923 από τον Γάλλο Jacques Majorelle. Οι Γάλλοι αγαπούν το Marrakesh και ειδικά αυτούς τους κήπους. Η εμβληματική βίλα που δεσπόζει μέσα στον παραδεισένιο χώρο χτίστηκε τη δεκαετία του ’30 από τον αρχιτέκτονα Paul Sinoir. Αν δεν σου λένε τίποτα αυτά τα ονόματα, τότε ας σταθούμε στον τεράστιο Yves Saint Laurent που λάτρεψε αυτή την πόλη όσο το Παρίσι και στα 80s αγόρασε τους Jardin Majorelle και εγκαταστάθηκε στη βίλα μαζί με τον συνεργάτη και σύντροφό του Pierre Bergé. Από το 2017, η βίλα στεγάζει το Musée Yves Saint Laurent, στο οποίο θα δεις από συγκλονιστικά ρούχα του Γάλλου υπερμέτρ μέχρι αναμνηστικές φωτογραφίες δικές του και των διάσημων μοντέλων του – όπως της μούσας του, Catherine Deneuve.
Ως απόλυτη εμπειρία στο Marrakesh θεωρείται μια βόλτα από το hammam, που οι locals το συγκαταλέγουν με ευλάβεια στη σαββατιάτικη ιεροτελεστία τους. Εδώ θα αφήσεις την ντροπή στην εξώπορτα, θα γδυθείς εντελώς και θα αφεθείς στα έμπειρα χέρια των ειδικών που θα σε τρίψουν δυνατά για να σε απαλλάξουν από το παλιό σου δέρμα και τα άγχη σου.
Για το couleur locale της υπόθεσης και μόνο -και ίσως και γιατί θα βρεθεί στον δρόμο σου- ρίξε μια ματιά και στην πλατεία Jemaa el-Fnaa, που είναι γεμάτη από γητευτές φιδιών και εκπαιδευτές μαϊμούδων και θυμίζει περισσότερο τσίρκο παρά πλατεία. Και κάπου εκεί θα πεις ότι τα έχεις δει όλα.