Η εικόνα που βλέπω στο κινητό της Άννας Μπουρμά με μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, εν έτει 2153, όταν ο πλανήτης έχει μολυνθεί κατά 80% και επιζεί μόνο το 5% του ανθρώπινου είδους. Είναι το video clip του νέου της τραγουδιού, που έχει τίτλο Κάνε Kάτι και αποδίδει το φιλόδοξο όραμά της για τη σύμπραξη μουσικής, εικόνας και τρισδιάστατων γραφικών. «To όνειρό μου ήταν ανέκαθεν να συνδυάζονται οι τέχνες», εξηγεί η ίδια, «και η μουσική μπορεί να ενώσει τα πάντα. Ήταν για μένα ο πιο καταλυτικός τρόπος για να εκφράσω τις ανησυχίες μου. Αντιμετωπίζω τον ήχο σφαιρικά, σαν μια δόνηση, σαν μια μετάδοση συναισθήματος. Όπως λέει και το motto του συγκεκριμένου κομματιού: χωρίς το συναίσθημα χάνω το σήμα μου στην ανθρωπότητα».
Είναι το τρίτο από τα οκτώ συνολικά τραγούδια που θα περιλαμβάνει το άλμπουμ Η Τέταρτη Εποχή, τα οποία θα παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο, σε βάθος χρόνου, με βασικό κανάλι το Διαδίκτυο. «Πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα», παραδέχεται η Άννα, «που είναι η γρήγορη κατανάλωση. Έχω επιλέξει να υπηρετήσω ένα μουσικό είδος που δεν έχει σκοπό να σε διασκεδάσει, αλλά να σε αγγίξει και να σε προβληματίσει. Θέλει να κάνεις μια διαδρομή».
Υπεραισιόδοξη, υπερδραστήρια και υπερκινητική, η Άννα είναι κόρη του στιχουργού, συνθέτη και ερμηνευτή Τάκη Μπουρμά. «Πέρα από τη διαπαιδαγώγηση, ο πατέρας μου είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε και τα ακούσματα», τονίζει, «και δεν εννοώ ό,τι έγραφε αλλά ό,τι άκουγε». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών της, σε πολύ νεαρή ηλικία, έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις στο πλευρό τού Γιώργου Νταλάρα, την «Α’ Εθνική της μουσικής» όπως λέει χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν ήταν σίγουρη ότι αυτό της ταίριαζε. Έτσι, σπούδασε επίσης Αρχιτεκτονική, την οποία ασκεί μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα αναζήτησε και βρήκε το μονοπάτι που την καλύπτει μουσικά, αποφεύγοντας τις μουσικές σκηνές. Πλέον, επιλέγει να εμφανίζεται σε πιο θεατρικούς χώρους, ενώ υπογράφει η ίδια τη σύνθεση και τους στίχους σε ό,τι ερμηνεύει.
Της λέω πως ο δρόμος που έχει επιλέξει φαίνεται μοναχικός και δεν το αρνείται. «Από μικρή ήμουν έτσι, οπότε δεν με φοβίζει», λέει. «Θεωρώ ότι το πρώτο και το τελευταίο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος που ασχολείται με την τέχνη είναι να ψάξει από μέσα προς τα έξω. Εξασκώ την ψυχή μου για να μπορέσω να την ανοίξω σε περισσότερα επίπεδα, έτσι ώστε να δώσω το μήνυμα – όχι το δικό μου, το γενικό μήνυμα που παίρνω. Το καλό είναι πως όποιος επιλέγει να είναι κοντά μου είναι πιστός». Μιλάμε για μεταφυσικούς προβληματισμούς, για τη σύλληψη της παράστασης που φιλοδοξεί να παρουσιάσει, για ιστορικά γεγονότα, αλλά και για την αγάπη της στην αρχαία φιλοσοφία και την ελληνική μυθολογία. «Από τη μυθολογία είναι εμπνευσμένη η Τέταρτη Εποχή», καταλήγει. «Η πρώτη ήταν η εποχή των Θεών, η δεύτερη των ανθρώπων, η τρίτη των ηρώων. Μέχρι εκεί είχε φτάσει ο Ησίοδος. Για μένα, η τέταρτη εποχή είναι συμβολικά της τεχνολογίας».
Φωτογράφος: Γιάννης Μπορομπόκας
Σκηνοθεσία video clip & Styling: Θοδωρής Ποπέσκου
Hair & Make Up : Mαρία Κάκιου