Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ για τον Big Brother και κάτι βαθύτερο που πρέπει να μας απασχολεί όλους

Το κανάλι αντέδρασε άμεσα. Το θέμα είναι με εμάς τι γίνεται

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για τις κατάπτυστες δηλώσεις του παίκτη του Big Brother που έβαλε σε τεράστιες περιπέτειες τον σταθμό και την παραγωγή. Η κοινωνία έδειξε ότι τα αντανακλαστικά της είναι σε άψογη κατάσταση και δεν ανέχεται τέτοιου είδους αισχρές πλάκες, πόσω μάλλον μετά από τη δολοφονία ενός κοριτσιού πριν από μόλις δύο χρόνια -η φρικτή υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη- τον τραγικό βασανισμό και τον τρόπο που πέθανε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και τόσα άλλα περιστατικά φρικτού bullying, που έγιναν αιτία να φύγουν από κοντά μας παιδιά που δεν είχαν προλάβει να ανθίσουν.

Επίσης, δεν χρειάζεται να γραφτούν άλλα για τον τρόπο που αντέδρασε το κανάλι, που αν μη τι άλλο ήταν γρήγορος και παραδειγματικός, ασχέτως του context του reality που φέτος αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμά του. Η ανακοίνωση -που ακολουθεί- δείχνει πού ακριβώς στέκεται ο σταθμός απέναντι σ’ αυτή την ιστορία.

[Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

“Ο Όμιλος ΣΚΑΪ με την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι όσα έλαβαν χώρα στη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming) του Big Brother, και όχι την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης καθημερινού επεισοδίου, αφορούν σε σχόλιο ενός παίκτη, ο οποίος άμεσα απομακρύνθηκε από την παραγωγή, καθώς με τα λεγόμενά του, όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά προκάλεσε την αποστροφή και την καταδίκη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανεχόμαστε, καθώς αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλός μας.

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση, το οποίο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί.

Ως εκ τούτου, λάβαμε την απόφαση να προβούμε στην προσωρινή διακοπή της διαδικτυακής μετάδοσης του παιχνιδιού, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους κανόνες και τις διαδικασίες ασφάλειας, που τη διέπουν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, την τήρηση των οποίων εποπτεύει και ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και οι οποίοι αφορούν στην τηλεοπτική μετάδοση των επεισοδίων του παιχνιδιού, γίνονται απόλυτα σεβαστοί και θα συνεχίσουν να τηρούνται με αυστηρότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου μας, η διοίκηση και η κοινωνική του δράση σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα, επιβεβαιώνουν και θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν έμπρακτα την απαρασάλευτη υπεράσπιση αξιών, όπως η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η ανθρωπιά. Στον Όμιλό μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θέση της γυναίκας σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία είναι μακριά και πέρα από σεξιστικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και πατριαρχικές αντιλήψεις. Το αποδεικνύουμε άλλωστε έμπρακτα, απασχολώντας πλήθος γυναικών σε θέσεις κλειδιά].

Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει από ένα σημείο και μετά είναι ποιοι πραγματικά είμαστε ως κοινωνία. Γιατί ο παίκτης που αποπέμφθηκε βιαίως, κατηγορηματικώς και ολόσωστα από το παιχνίδι, ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο που κρυφά ευλογεί όχι απλώς αυτού του είδους τη φρασεολογία εναντίον γυναικών, αλλά μια ολόκληρη “φιλοσοφία” που αποκαλείται κουλτούρα του βιασμού και απ’ ό,τι φαίνεται δύσκολα ξεριζώνεται.

Ο παίκτης δεν είναι μία εξαίρεση. Είναι ένας θλιβερός κανόνας που έχει πολλά πρόσωπα και μάλιστα κάποτε δεν εκφράζεται καν. Κινείται σιωπηλά ανάμεσά μας, θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες, υποταγμένες, σκεύη, εργαλεία. Αυτό είναι με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε ως κοινωνία πια, ως οικογένειες, ως άνθρωποι. Κι αυτή η αναμέτρηση δεν γίνεται με βία. Γίνεται με πάρα πολλή κουβέντα με τα παιδιά μας, με καλλιέργεια και καθημερινή προσπάθεια απαλειφής ιδεών που δεν έχουν καμία σχέση με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα φύλα.

Με τον σεβασμό στις έμφυλες ταυτότητες. Με τον σεβασμό σε οτιδήποτε ανασαίνει δίπλα μας, διαφορετικό ή ίδιο με εμάς. Αυτό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής δεν είναι ακόμη ένα παρατράγουδο σε ριάλιτι. Είναι κάτι που από εδώ και πέρα πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει. Όλους.