Η πανδημία στη λογοτεχνία: 6 κλασικά βιβλία για να διαβάζεις όσο βρίσκεσαι σε καραντίνα

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Μπορεί ο κορονοϊός να είναι φρέσκια είδηση. αλλά η πανδημία είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει πολλούς συγγραφείς στο παρελθόν και τους είχε εμπνεύσει να γράψουν κλασικά αριστουργήματα, που ξαφνικά μοιάζουν πολύ επίκαιρα.

Η Πανούκλα, του Αλμπέρ Καμύ, Πολιτεία

Ένας γιατρός προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της πανούκλας στην πόλη Οράν, της Βόρειας Αφρικής. Για πολλούς, η ιστορία είναι μια αλληγορία για τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα περιγράφει πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και τραγωδίες. Θεωρείται το πιο εμβληματικό έργο του διάσημου συγγραφέα και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πωλήσεις του εκτοξεύτηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, είχε πουλήσει 2.156 αντίτυπα, μόνο στην Αγγλία.

Ο Τελευταίος Άνθρωπος, της Μαίρη Σέλεϊ, Πολιτεία

Η συγγραφέας, που έγινε διάσημη για τον Φραγκεστάιν, είχε γράψει το 1826 την πρώτη σημαντική μετα-αποκαλυπτική νουβέλα. Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν μια πανδημία σκοτώνει όλο τον πληθυσμό του πλανήτη, εκτός από τον Λάιονελ Βέρνεϊ, τον μοναδικό επιζώντα. Η Σέλεί ήταν 28 χρονών όταν το έγραψε, σε μια περίοδο που πενθούσε για τον θάνατο του συζύγου της.

Σταθμός 11, της Έμιλι Εστί. Τζον Μάντελ, Public

Ένας διάσημος ηθοποιός πεθαίνει πάνω στη σκηνή ενώ υποδύεται τον Βασιλιά Ληρ, την ίδια νύχτα που μια θανάσιμη ασθένεια αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, μέχρι που οδηγεί τον πολιτισμό στο τέλος του.  Η νουβέλα κάνει πισωγυρίσματα στον χρόνο κι εμείς παρακολουθούμε τα πριν και τα μετά στις ζωές των ηρώων και πώς εξελίσσονται οι χαρακτήρες τους. Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα μπουλούκι ηθοποιών που ανεβάζουν σεξπιρικές παραστάσεις σε όσα χωριά απέμειναν, προσπαθώντας να διατηρήσουν την τέχνη ζωντανή σε έναν πολιτισμό που έχει πεθάνει. Η νουβέλα έχει μεταφερθεί και στην τηλεόραση στην ομώνυμη μίνι σειρά του HBO Max.

Το Κοράκι, του Στίβεν Κινγκ, Public

Ένας ασθενής δραπετεύει από ένα εργαστήριο παίρνοντας μαζί του ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπεργρίπης, το οποίο καταλήγει να σκοτώσει το 99.9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι επιζώντες πρέπει να αποφασίσουν ποιον θα ορίσουν αρχηγό τους ανάμεσα σε δύο: μια γυναίκα 108 χρονών που θέλει να προμοτάρει την ειρήνη ή έναν βίαιο τύπο. Το Κοράκι σκαρφάλωσε στο Top20  του Amazon μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Γίνονται επίσης συζητήσεις να μεταφερθεί και στην τηλεόραση ως μίνι σειρά για το CBS All Access.

Σίντερ, της Μαρίζα Μέγιερ, Εκδόσεις Πατάκη

Στο πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Σελήνης, η συγγραφέας αναπροσαρμόζει την ιστορία της Σταχτοπούτας και την τοποθετεί σε ένα φουτουριστικό Νέο Πεκίνο που πλήττεται από μια θανάσιμη επιδημία. Η Σίντερ είναι ανθρωποειδές που κατηγορείται όταν μία από τις ετεροθαλείς αδερφές της αρρωσταίνει και μπαίνει σε καραντίνα. Συναντάει τον ωραίο πρίγκηπα και πάει και στον χορό, αλλά συνειδητοποιεί ότι η ίδια κρατάει το κλειδί της σωτηρίας της πόλης της και του υπόλοιπου πλανήτη.

Περί Τυφλότητας, Ζοζέ Σαραμάγκου, Public

Εδώ η πανδημία παίρνει άλλη μορφή, καθώς δεν σκοτώνει, αλλά τυφλώνει. Ο Πορτογάλος συγγραφέας, που κέρδισε το Νόμπελ αμέσως μετά από αυτή τη νουβέλα, περιγράφει πώς μια καταστροφή μπορεί να βγάλει το καλύτερο και το χειρότερο από τους ανθρώπους.