Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Bill Irvine, The Stoic Challenge: A Philosopher’s Guide to Becoming Tougher, Calmer, and More Resilient, που έχει βασιστεί στη θεωρία των Αρχαίων Ελλήνων στωικών φιλοσόφων θα βρει κανείς τρεις εύκολα κατανοητούς τρόπους να μειώσει το στρες του (παρότι όσα γίνονται δεν φαίνεται να μας βοηθούν ιδιαίτερα).
«Δεν είναι τα πράγματα που με κάνουν να πονώ, αλλά η άποψη που έχω εγώ για τα πράγματα». Αυτό είναι το βασικό απόφευγμα της στωικής φιλοσοφίας.
Κανόνας Νο1: Πάρε την αστεία πλευρά
Την ώρα που θα σου συμβεί κάτι άβολο, όπως το να χάσεις την πτήση σου, να ακυρωθεί ένα επαγγελματικό σου ραντεβού, να σου πουν ότι χωρίζεις, δες αμέσως την κωμική διάσταση του πράγματος. Η συγγραφέας Nora Ephron έλεγε πως «εμείς είμαστε οι ήρωες του έργου που λέγεται η ζωή μας και εμείς γράφουμε το σενάριο». Έτσι λοιπόν αντί να κάνεις σκέψεις αρνητικές και μαύρες, γράψε το σενάριο της ζωής σου από την κωμική του πλευρά.
Κανόνας Νο2: Δες τα πράγματα από απόσταση
Σκέψου αυτό που σε απασχολεί αυτήν τη στιγμή, το πρόβλημα που μπορεί να έχεις με τη σχέση σου, το παιδί σου, τη μητέρα σου, τη δουλειά σου, τις υποχρεώσεις σου και μετάφερε νοητικά τον εαυτό σου 20 χρόνια μετά να διηγείσαι την ιστορία αυτή σε έναν ξένο. Θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν έχει σημασία και τα συναισθήματα και οι καταστάσεις συνεχώς εναλλάσσονται. Τίποτα και καμία κατάσταση δεν διαρκεί για πάντα. Ούτε το καλό αλλά ούτε και το κακό. Άλλωστε οι στωικοί φιλόσοφοι λένε πως όλοι σε αυτή τη γη ζουν με δανεικό χρόνο.
Κανόνας Νο3: Δέξου την πρόκληση
Μπες σε δράση. Λένε πως τα προβλήματα είναι τα καλύτερα καμουφλαρισμένα δώρα. Μην παραπονιέσαι γιατί σου συνέβη αυτό, μην μπαίνεις στο ρόλο του θύματος. Μπες στον ρόλο του σοφού και του έξυπνου. Απλά αναρωτήσου: τι έχει να μου μάθει όλο αυτό; Γιατί έχει έρθει στη ζωή μου; Πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξή μου; Με απλά λόγια, αντί να σταθείς σε αυτό που σε κάνει να νιώθεις άβολα, βρες τη λύση.