Υπάρχουν ελάχιστες σάλτσες που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ όσο το πέστο. Μια γευστική «υπογραφή» της ιταλικής κουζίνας που καταφέρνει με απλά υλικά να μεταμορφώνει κάθε πιάτο μακαρονάδας σε εμπειρία. Ελαφρύ, αρωματικό και γεμάτο χρώμα, το πέστο είναι μια από τις πιο ευέλικτες επιλογές για όσες θέλουμε κάτι γρήγορο αλλά και εντυπωσιακό στο τραπέζι μας.
Το αυθεντικό πέστο, γνωστό ως Pesto alla Genovese, γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας. Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα pestare, που σημαίνει «κοπανώ», καθώς παραδοσιακά τα υλικά του αλέθονταν σε γουδί. Ο βασιλικός, τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το παρμεζάνο και το ελαιόλαδο ήταν (και παραμένουν) οι πρωταγωνιστές της πιο κλασικής εκδοχής. Με τον καιρό όμως, το πέστο έγινε έμπνευση και «καμβάς» για αμέτρητες παραλλαγές, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας.
Σε σχέση με τις κλασικές κόκκινες σάλτσες ή τις πιο βαριές κρεμώδεις επιλογές, το πέστο θεωρείται πιο ελαφρύ και δροσερό. Ο βασιλικός χαρίζει φρεσκάδα, το ελαιόλαδο καλά λιπαρά και το τυρί γεύση χωρίς να βαραίνει. Βέβαια, η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει σημαντικό ρόλο: μια κουταλιά πέστο αρκεί για να δώσει νοστιμιά και άρωμα σε ολόκληρο πιάτο ζυμαρικών.
Αν και ο βασιλικός είναι ο «βασιλιάς», το πέστο έχει αποδείξει πως σηκώνει πολλή φαντασία. Δες μερικές λαχταριστές εκδοχές που αξίζει να δοκιμάσεις:
-
Pesto από βασιλικό
Η πιο παραδοσιακή εκδοχή, γεμάτη άρωμα και χρώμα. Ταιριάζει ιδανικά με σπαγγέτι ή πένες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και πάνω σε μπρουσκέτες ή σε σαλάτες. -
Pesto από φιστίκι Αιγίνης
Ελληνική πινελιά σε ιταλική συνταγή. Το φιστίκι Αιγίνης δίνει πιο γλυκιά γεύση και πλούσια υφή. Ταιριάζει υπέροχα με φρέσκες ταλιατέλες ή ριγκατόνι και κάνει κάθε πιάτο να μοιάζει gourmet. -
Pesto από σπανάκι
Η πιο «υγιεινή» εκδοχή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι δίνει μια πιο γήινη, απαλή γεύση και είναι ιδανικό για όσες θέλουμε μια πράσινη σάλτσα χαμηλή σε θερμίδες. Τέλειο για μακαρονάδες ολικής άλεσης ή και ως συνοδευτικό σε ψητά λαχανικά.
Το πέστο δεν περιορίζεται μόνο στα ζυμαρικά. Δοκίμασέ το σαν άλειμμα σε ψωμί, ως dressing σε σαλάτες ή ακόμη και ως συνοδευτική σάλτσα για ψητό κοτόπουλο ή ψάρι. Είναι ένα υλικό που μπορεί να απογειώσει την καθημερινή κουζίνα χωρίς κόπο.
Tip: Φτιάξε μεγαλύτερη ποσότητα πέστο και φύλαξέ τη σε βαζάκι στο ψυγείο. Σκεπάζοντάς το με λίγο ελαιόλαδο, διατηρείται για μέρες και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη στις πιο busy στιγμές.
Το πέστο είναι η απόδειξη ότι η απλότητα μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Μια σάλτσα που ταξιδεύει από τη Γένοβα σε όλο τον κόσμο και βρίσκει τη θέση της σε κάθε τραπέζι, προσαρμοσμένη στο γούστο και στις ανάγκες μας. Είτε με βασιλικό, είτε με φιστίκι Αιγίνης, είτε με σπανάκι, η γεύση παραμένει το ίδιο μοναδική.