Μια συνήθεια στο ντους που “καίει” τον εγκέφαλό μας

Οι επιστήμονες εξηγούν.

Λογικά δεν υπάρχει παιδί ή ενήλικας ασχε΄τως ηλικίας, που να μην έχει ουρήσει στο ντους τουλάχιστον μία φορά. Παλιά έλεγαν ότι αποτελεί την τέλεια αντισηψία για μπανιέρες αμφιβόλου καθαριότητας, έπειτα πολλοί ισχυρίζονταν πως είναι μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε στο πλαίσιο της καλής οικολογικής μας συνείδησης, “σώζοντας” ένα καζανάκι πριν περάσουμε στο μπάνιο μας. Ωστόσο φαίνεται πως τελικά μάλλον αποτελει΄ μια κακή συνήθεια, σύμφωνα με κάποιους γιατρούς.

Η ουρογυναικολόγος Dr Teresa Irwin και ένα βίντεό της στο TikTok που προειδοποιούσε τους ακόλουθούς της λέγοντας “Stop PEEING in the shower”, στάθηκε αφορμή για μια κουβέντα γύρω από αυτό το θέμα, που έμοιαζε ανούσιο αλλά μάλλον δεν είναι, καθώς ο εγκέφαλος φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις να συνδυάζει τον ήχο του τρχούμενου νερού με την ανάγκη για ούρηση, ακόμα και εκτός ντους. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι άνθρωποι που είχαν συχνά αυτή τη συνήθεια, ακόμα και όταν έπλεναν, τα χέρια, τα πιάτα ή κάποιον ρούχο, με τη βρύση να τρέχει, ο εγκέφαλος έστελνε λάθος σήμα, με την ουροδόχο κύστη να πιεζεται ακόμα κι αν στην πραγματικότητα μπορεί να είχαν βγει από την τουαλέτα.

Η κουβέντα στο Tik Tok συνεχίστηκε με την Dr Alicia Jeffrey-Thomas, η οποία σε άλλο βίντεο εξηγούσε πόσο μπορεί η συγκεκριμένη συνήθεια να επηρεάσει περισσότερο τη ζωή μιας γυναίκας, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, και αργότερα σε ακράτεια ούρων όποτε ακούγεται τρεχούμενο νερό.

«Δυστυχώς, εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε σχεδιασμένες για να ουρούμε όρθιες. Το πυελικό  έδαφος δεν  χαλαρώνει σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αδειάσει και σωστά η ουροδόχος κύστη μας».