Νέος ελβετικός κινηματογράφος: Ταινίες και ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης

Από σήμερα και για λίγες ακόμη μέρες θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον -άγνωστο σε πολλούς- ελβετικό κινηματογράφο, μέσα από το αφιέρωμα «Νέος ελβετικός κινηματογράφος -Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα». Μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης  της Ελλάδος online.tainiothiki.gr, θα απολαύσετε έργα με αέρα Ελβετίας. Η Tαινιοθήκη της Ελλάδος και η Swiss Films, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου συστήνουν στο ελληνικό κοινό 10 έργα (επτά ταινίες και τρία ντοκιμαντέρ). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ.

Τα έργα

Το ντοκιμαντέρ «Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί» (2002) της Ούρσουλα Μέγερ, πραγματεύετααι την ιστορία του Αλέν Ντεβενί, ενός υπαξιωματικού της χωροφυλακής της Γενεύης. Βία και ακροδεξιά συναντούν τον διάλογο σε μια προσπάθεια του ακροδεξιού αυτού πρώην στρατιωτικού να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και διάφορων ξένων κοινοτήτων στην Γενεύη.

Στην ταινία της Μέγερ «Σπίτι με θέα» (2008) με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Ιζαμπέλ Ιπέρ, η ειρηνική καθημερινότητα μιας οικογένειας διαταράσσεται όταν ένας αυτοκινητόδρομος κατασκευάζεται λίγα μόλις μέτρα από το απομονωμένο σπίτι τους. Αρνούμενοι να μετακομίσουν, εφευρίσκουν πρωτότυπους τρόπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Το ντοκιμαντέρ «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (2010) αποκαλύπτει τους μηχανισμούς γύρω από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, και το σύστημα που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία. Ο δικηγόρος Τζος Κοέν και η ομάδα του, έχοντας προσληφθεί από το Δήμο του Κλίβελαντ, κατέθεσαν αγωγή εναντίων 21 τραπεζών, τις οποίες καθιστούσαν υπόλογες για το κύμα κατασχέσεων που σημειώθηκαν στο Κλίβελαντ. Έκτοτε, οι τραπεζίτες στην Γουολ Στριτ μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγουν να πάνε στο δικαστήριο. Η ταινία διηγείται την ιστορία αυτής της δίκης που χρονικά τοποθετείται στο 2008.

Η υπόθεση Μπλόχερ» (2013) είναι η ιστορία του πιο αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη της Ελβετίας. Ο Κρίστοφ Μπλόχερ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία το Φθινόπωρο του 2011 προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη για την ακροδεξιά, εθνικιστική του παράταξη, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο τελικά θα κερδίσει σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων. Καθ΄οδόν, μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο ξεδιπλώνεται η ιστορία της ζωής του Μπλόχερ.

 

«Συνένοχοι» (2009). Ο Βενσάν και η Ρεμπέκα, δύο νέα παιδιά, ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο, από την πρώτη στιγμή που αντάλλαξαν ματιές σε ένα ίντερνετ καφέ.  Όμως δυο μήνες αργότερα, το πτώμα του αγοριού ανακαλύπτεται στον ποταμό Ροδανό, βάναυσα χτυπημένο, και η Ρεβέκα εξαφανίζεται λίγο αργότερα. Την έρευνα αναλαμβάνει ένας 48χρονος αστυνομικός και όλα αλλάζουν στη ζωή του μέσα από αυτήν την ιστορία.

 

«Η γυναίκα με τη Μερσεντές» (2016). Η Ντιάν Κραμέρ έχει μία εμμονή: να ανακαλύψει τον οδηγό της καφέ Μερσεντές που χτύπησε τον γιο της και κατέστρεψε τη ζωή της. Με τα λιγοστά της υπάρχοντα, πηγαίνει στο Εβιάν, όπου ζει ο οδηγός. Τι γίνεται όταν διψάς για εκδίκηση;

«Σαν κλέφτες» (2006). Όταν ο Λιονέλ μαθαίνει τυχαία πως η οικογένειά του κατάγεται από την Πολωνία, μια αλληλουχία γεγονότων θα αλλάξει τη ζωή του και τη ζωή της αδερφής του Λουσί, για πάντα. Ο δρόμος για την Βαρσοβία είναι μια περιπέτεια.

 

«Ένας άλλος άντρας» (2008). Ο Φρανσουά γράφει κριτικές για μια μικρή τοπική εφημερίδα στην Vallée de Joux. Η Ρόζα είναι μια γνωστή κριτικός. Μια βιτσιόζικη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους, που παρακινεί τον Φρανσουά να ανακαλύψει τους εσωτερικούς μηχανισμούς της επιθυμίας.

 

«Η Σαλαμάνδρα» (1971). Η Ροζμοντ η Σαλαμάνδρα, είναι ένα νέο κορίτσι που τα βγάζει πέρα κάνοντας μικροδουλειές. Την υποπτεύονται οτι επιχείρησε να σκοτώσει τον θείο με τον οποίο ζει. Μια δημοσιογράφος και ένας συγγραφέας αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν αυτό το μυστήριο, που θα αποτελέσει την βάση για ένα σενάριο τηλεταινίας.

 

«Στη λευκή πόλη» (1983). Ο Πολ, μηχανικός σε ένα φορτηγό πλοίο, μια μέρα βγαίνει στην ξηρά στη Λισαβώνα και γνωρίζει την μοναξιά, την σιωπή και την μπαργούμαν Ρόζα. Μια τριγωνική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ του Πολ, της Ρόζα και της Ελίζα, της συζύγου του Πολ, η οποία ζει σε μια πόλη στον Ρήνο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Εισιτήριο: 3 ευρώ.

Πακέτο 5 ταινιών: 5 ευρώ.

Πακέτο 10 ταινιών: 8 ευρώ

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους και από την αγορά του εισιτηρίου έχετε 30 ώρες για να ολοκληρώσετε τη θέαση της κάθε ταινίας.