Χτες, Τρίτη 2 Ιουνίου, τα social media γέμισαν με μαύρα τετράγωνα και τα hashtags #BlackLivesMatter, #BlackoutTuesday, #justiceforgeorgefloyd και #TheShowMustBePaused. Εκατομμύρια άσημοι και διάσημοι του πλανήτη συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βαναυσότητας με αφορμή την αναίτια δολοφονία του George Floyd, στη Μινεσότα, στις 25 Μαΐου. Η πρωτοβουλία ανήκε σε δύο Αφροαμερικανές, την Brianna Agyemang και την Jamilla Thomas, και οι δύο στελέχη της μουσικής βιομηχανίας. «Αντιδρώντας στη δολοφονία του George Floyd, η Breonna Taylor, ο Ahmaud Arbery και αμέτρητοι άλλοι μαύροι πολίτες βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας. Το #TheShowMustBePaused είναι ένα κίνημα που δημιούργησαν δύο μαύρες γυναίκες εξαιτίας του μακροχρόνιου ρατσισμού και της ανισότητας που υπάρχει από την αίθουσα συνεδριάσεων μέχρι τον δρόμο. Δεν θα συνεχίσουμε να φερόμαστε όπως συνήθως χωρίς να υπολογίζουμε τις μαύρες ζωές», είναι η ανακοίνωση του σχετικού website. «Η Τρίτη, 2 Ιουνίου, προορίζεται να διαταράξει σκόπιμα την εβδομάδα εργασίας. Είναι μέρα για να ξεκινήσουμε μια ειλικρινή, στοχαστική και παραγωγική συνομιλία σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να πάρουμε συλλογικά για να υποστηρίξουμε την κοινότητα των Μαύρων».
Ανάμεσα στους διάσημους που συμμετείχαν στη χτεσινή διαμαρτυρία ήταν ο Ben Affleck, ο Jon Bon Jovi, ο Steve Harvey, ο Don Cheadle, ο Kevin Bacon, η Mandy Moore, η Tiffany Trump, ο Ryan Reynolds, η Jamie Lee Curtis, η Susan Sarandon, η Katy Perry, ο Dwayne Johnson και η Chelsea Handle. Παρά τη μαζική συμμετοχή όμως, υπήρχαν και κάποιοι που αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της ενέργειας, όπως η δημοσιογράφος του CNN, A.J Willingham, η οποία έγραψε άρθρο με τίτλο «Γιατί ανεβάζοντας μια μαύρη εικόνα με hashtgag #BlackLivesMatter μπορεί να κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό».
Στο κείμενό της, η Willingham έγραφε: «Ενώ αυτά τα posts είναι μάλλον καλοπροαίρετα, πολλοί ακτιβιστές και influencers επισήμαναν ότι η δημοσίευση μιας κενής μαύρης εικόνας με ένα σωρό ετικέτες φράζει τα κρίσιμα κανάλια πληροφοριών και ενημερώσεων», αναφερόμενη κυρίως στο hashtag #BlackLivesMatter. «Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις χιλιάδες. Η ορατότητα διαφορετικών ομάδων και έργων ακτιβιστών είναι βασική αυτή τη στιγμή. Και ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εντοπισμού όλων αυτών είναι μέσω παρακαλούθησης ή αναζήτησης hashtags». Με απλά λόγια, η Willigham ζητάει να μη χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο hashtag επί ματαίω, προκειμένου να μη χαθούν μέσα στον σωρό τα μηνήματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυτό, άλλωστε, υποστηρίζει και η ακτιβίστρια Kenidra Woods στο δικό της tweet.: «Ξέρουμε ότι αυτό το κίνημα δεν έχει στόχο να βλάψει, αλλά για να είμαι ειλικρινής ουσιαστικά κάνει κακό στο μήνυμα. Χρησιμοποιούμε hashtags για να κρατούμε τον κόσμο ενήμερο. Παρακαλώ, σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το hashtag».