Ο Trump είχε ενημερωθεί για την πανδημία από τις αρχές Ιανουαρίου. Και αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις

Πόσο υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού;

Photo by Library of Congress on Unsplash

Σύμφωνα με καινούργιες πληροφορίες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον Donald Trump και το Κογκρέσο για την απειλή του κορονοϊού, από τις αρχές Ιανουαρίου ήδη, καθώς παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξή του από τις 3 Ιανουαρίου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα. Ειδικά από τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου έκρουαν όλο και πιο έντονα τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσαν για την πιθανότητα πανδημίας. Ο Trump όμως επέλεξε να τους αγνοήσει και μέσω δημόσιων δηλώσεων και twits επέμενε να υποτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στις 14 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τουίταρε ανέμελα ότι “ο ιός ήταν υπό έλεγχο στη χώρα τους και ότι ο ζεστός καιρός θα τον αποδυνάμωνε”. Και ταυτόχρονα, κεκλεισμένων των θυρών, επέπληττε τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και της δημόσιας υγείας που έκαναν αναφορές για τους σοβαρούς κινδύνους.
Τέλη Φεβρουαρίου, μάλιστα, η Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τις Ανοσοποιητικές και Αναπνευστικές Παθήσεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε: “Δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα γίνει εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, αλλά για το πότε θα συμβεί και πόσοι άνθρωποι στη χώρα θα νοσήσουν σοβαρά”. Δήλωση την οποία ο Trump είχε σχολιάσει ως “αυτή η Messonnier τρομάζει τις χρηματιστηριακές αγορές”.
Μόνο κάποιες εβδομάδες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Trump φάνηκε να ξυπνάει από τον λήθαργο και σύστησε ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τοποθετώντας ως επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Mike Pence. Και μόλις στις 13 Μαρτίου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θέσπισε περιοριστικά μέτρα. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες μετά τις πρώτες προειδοποιήσεις, για να παραδεχτεί ο Trump δημοσίως ότι “πάντα ήξερα ότι αυτό ήταν πραγματικό -αυτό είναι πανδημία. Ο ιός δεν βρίσκεται υπό έλεγχο σε κανένα μέρος του κόσμου”.
Μέχρι τότε όμως, οι Αμερικανοί συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους κανονικά, ανύποπτοι και ευφησυχασμένοι, μεταδίδοντας τον ιό που δεν ήξεραν ότι είχαν.
Επιπλέον, ακόμα και σήμερα, η απροθυμία/άρνηση του Trump να χρησιμοποιήσουν στις ΗΠΑ τα δοκιμαστικά τεστ που αναπτύχθηκαν σε άλλες χώρες, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά κέντρα εξέτασης σε όλη τη χώρα και να μην μπορεί να ελεγχθεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων, αφού πολλοί φορείς είναι ακόμα ασυμπτωματικοί. “Δεν γνωρίζουμε καν πού να κοιτάξουμε για κρούσματα. Δεν γνωρίζουμε καν πού να χρησιμοποιήσουμε μέτρα αυτοαπομόνωσης ή κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τώρα έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτή την κατάσταση, με τον ιό να βρίσκεται πλέον σχεδόν παντού, και θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτές τις μεθόδους σε όλο το εύρος”, διαμαρτύρονται οι επικεφαλής του συστήματος υγείας.
Τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα περιοριστικά μέτρα μάλλον θα ισχύσουν για μήνες. Και στο μεταξύ, ο αυτοπεριορισμός των Αμερικανών στα σπίτια τους έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση των αποθεμάτων και έχει μαζική επίδραση στην αμερικανική οικονομία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς μισθό και χωρίς το παραμικρό δίχτυ ασφαλείας.
Ο Trump άργησε πολύ να πάρει τον κορονοίό στα σοβαρά και πλέον είναι ασαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απροθυμίας του να αναλάβει εγκαίρως δράση. Επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

leave a reply

Your Review