Περιορίστηκαν κατά 70% οι ατομικές ελευθερίες λόγω πανδημίας

Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Σύμφωνα με έρευνα του The Economist που δημοσιεύτηκε σήμερα, η πανδημία με τους περιορισμούς που επέβαλε , περιόρισε τις δημοκρατικές ελευθερίες κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020. Η έρευνα του βρετανικού περιοδικού εξηγεί πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο -και ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής-  ενώ η υπεύθυνη της έρευνας, Τζόαν Χόεϊ, σημειώνει: “Το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες. Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς (…) όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία”.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας αυτής, που περιλαμβάνει τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στην τελευταία θέση του καταλόγου συναντάμε τη Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ.

 

 

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία συγκαταλέγονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν σε: πλουραλισμό στην πολιτική, ατομικές ελευθερίες,  λειτουργία της κυβέρνησης, συμμετοχή στην πολιτική και πολιτική κουλτούρα.