Μια νέα κινέζικη έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γατο-ιδιοκτήτες που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό στη γάτα του κι αυτή με τη σειρά της να μολύνει κι άλλες γάτες. Απρόσβλητοι στον ιό ωστόσο φαίνονται να είναι σκύλοι, γουρούνια, κότες και πάπιες.
Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μια πρόσφατη αναφορά για μια γάτα στο Βέλγιο. Μια εβδομάδα αφότου ο ιδιοκτήτης της είχε παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα, η γάτα άρχισε να έχει αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετούς. Αφού εξετάσθηκε από κτηνίατρο, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί κι εκείνη από κορονοίό.
Η κινέζικη ιατρική ομάδα που ανέλαβε να κάνει την έρευνα χορήγησε μεγάλες δόσεις κορονοϊού σε τρεις γάτες, τις οποίες τοποθέτησε σε κλουβιά δίπλα σε δύο άλλες γάτες που δεν είχαν μολυνθεί. Η μία στις δύο υγιείς γάτες μολύνθηκε. Επανέλαβαν το πείραμα με πέντε ακόμα γάτες και είχαν παρόμοια ευρήματα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη γάτα στον άνθρωπο και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν οι γάτες υπεύθυνες για την πανδημία.
Το ηθικό δίδαγμα: Συνεχίζουμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κι αν στο σπίτι μας φιλοξενούμε γάτα, σε περίπτωση που κολλήσουμε ή νομίζουμε ότι κολλήσαμε κορονοϊό, φροντίζουμε να αποφεύγουμε τις πολλές επαφές μαζί της, για να μην τη μολύνουμε. Οι γάτες κινδυνεύουν από εμάς -και όχι εμείς από τις γάτες.