Πώς δίνουν νόημα στην πρωινή ενημέρωση οι παρουσιαστές του Mega Magazino;

Με το που έκαναν τα πρώτα τους τηλεοπτικά βήματα με το Mega Magazino, ο Θανάσης Φουσκίδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών: την καθημερινή πρωινή ενημέρωση του κόσμου μέσα στην πολύπλοκη συνθήκη μιας πανδημίας. Η ανταπόκριση των τηλεθεατών δείχνει πως τα κατάφεραν. Από τον Πάρη Κορμαρή

H εκποµπή τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, µε την επανεκκίνηση του Μεγάλου Καναλιού, είχε αρχικά διάρκεια µιας ώρας και στην οµάδα των παρουσιαστών ανήκε επίσης η Δάφνη Καραβοκύρη. Πριν όµως καλά-καλά βρουν τα πατήµατά τους, ο Θανάσης Φουσκίδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είδαν την πανδηµία να επιβάλλει στη δουλειά τους αλλεπάλληλες ανατροπές. «Εδώ άλλαξε ολόκληρη η ζωή µας, οι τηλεοπτικές εκποµπές θα έµεναν αλώβητες;» διερωτάται ρητορικά ο Θανάσης. «Κάπως έτσι κι εµείς πήγαµε από τη µία ώρα στις δύο, αφού η καθηµερινή ανάγκη για ενηµέρωση έγινε ξαφνικά όχι µόνο πολύπλοκη αλλά και πολύπλευρη». Καθώς προσωπικοί λόγοι επέβαλαν στη Δάφνη να κρατάει τις µεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από κάθε κίνδυνο, εκείνος και ο Ανδρέας βρίσκονται καθηµερινά στον τηλεοπτικό αέρα του Mega από τις 9 έως τις 11 το πρωί, έχοντας ένα απαιτητικό έργο. «Πραγµατικά, ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα αυτό που λέµε “αίσθηµα ατοµικής ευθύνης”», τονίζει ο Θανάσης, «για να χρησιµοποιήσουµε και µια έκφραση των ηµερών. Ως πολιτικός συντάκτης, όπως είναι η αφεντιά µου, εκθέτεις πληροφορίες και άλλες φορές δικαιώνεσαι, άλλες πέφτεις έξω. Όταν όµως έχεις να κάνεις στην κυριολεξία µε τη ζωή των ανθρώπων που σε βλέπουν εκείνη τη στιγµή και αγωνιούν για το άµεσο µέλλον, τα πράγµατα είναι πολύ διαφορετικά. Και αλίµονο αν δεν ήταν». Ο Ανδρέας έχει ανάλογη άποψη: «Βίωσα την περίοδο µετά από το ξέσπασµα της πανδηµίας ως µια πρόκληση για ουσιαστική ενηµέρωση. Ήταν µια ευκαιρία για να αποκατασταθεί και το κύρος της δηµοσιογραφίας. Μια ευκαιρία να γίνει και πάλι το Mega η συνήθεια των πολιτών όταν θέλουν έγκαιρη και έγκυρη ενηµέρωση».

Η αύξηση στα ποσοστά τηλεθέασης φαίνεται να τους δικαιώνει και δεν κρύβουν ότι αυτά τα νούµερα τους απασχολούν. «Καλώς ή κακώς, είναι ο βασικός παράγοντας βάσει του οποίου κρινόµαστε όλοι σε αυτήν τη δουλειά», λέει ο Θανάσης. «Ειδικά στην αρχή, η ψυχολογία µου ήταν σε απόλυτη συνάρτηση µε το e-mail που µας έρχεται κάθε πρωί από τη Nielsen. Τώρα αρχίζω και ισορροπώ λίγο, να σου πω την αλήθεια. Ωστόσο, δεν νοµίζω ότι η ποιότητα µιας εκποµπής αποτυπώνεται στα νούµερα. Για να πάει καλά ένα τηλεοπτικό concept -και ιδιαιτέρως νέας κοπής- αντιλαµβάνοµαι µε τον καιρό ότι πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες. Παράλληλα, χρειάζεται υποµονή και πίστη από τους πάντες». Ορισµένοι από τους παράγοντες αυτούς είναι προφανώς αστάθµητοι. «Ο φίλος και αρχισυντάκτης της εκποµπής, Σταύρος Οικονοµόπουλος, συνηθίζει να λέει πως κάνει αυτήν τη δουλειά 30 χρόνια και ακόµα δεν έχει καταφέρει να γνωρίζει τι είναι αυτό που φέρνει νούµερα», προσθέτει ο Ανδρέας. «Σίγουρα πάντως δεν θα ακολουθήσουµε κάποια “κίτρινη” συνταγή».

Πολιτική και δηµοσιογραφία

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έχει έρθει αρκετές φορές αντιµέτωπος µε τον κιτρινισµό, λόγω και της σχέσης του µε την Αλεξία Μπακογιάννη, µε την οποία απέκτησαν έναν γιο. Όταν του θίγω το ζήτηµα, δεν µασάει τα λόγια του. «Όταν έχεις µέτωπο µε τους φασίστες, τους “καµένους”, την κίτρινη δηµοσιογραφία αλλά και τον υπόκοσµό της, είναι λογικό να εισπράττεις επιθέσεις», λέει. «Με τις περισσότερες από αυτές γελάω. Το ψέµα έχει κοντά ποδάρια και δεν σε πάει πουθενά. Σε ό,τι µε αφορά, το όριό µου είναι να µην προβάλλω ποτέ την προσωπική µου ζωή και να µη δίνω γι’ αυτήν λογαριασµό σε κανέναν. Ιδίως σε ό,τι γράφουν κάτι πατσαβουροφυλλάδες που είναι χρήσιµες µόνο για χαρτί τουαλέτας».

Η δηµοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε στην εφηµερίδα Αυγή, το 2004, στην οποία γνώρισε όπως λέει σπουδαίους ανθρώπους, τόσο δηµοσιογράφους όσο και πολιτικούς, ενώ το 2010 ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ. «Έχω δυσάρεστες αναµνήσεις από την πολιτική», αναγνωρίζει. «Κυρίως µε απογοήτευσαν άνθρωποι που είχα σε εκτίµηση, αλλά και το γεγονός ότι θυσίαζαν τις ιδέες τους και το καλό του τόπου για να εξυπηρετήσουν µια προσωπική στρατηγική. Κατά τα λοιπά, η ενασχόλησή µου µε την πολιτική µού πρόσθεσε εµπειρία, γνώση του τρόπου που σκέπτονται οι πολιτικοί και µε έκανε να απεχθάνοµαι την εύκολη κριτική».

Από το 2014, ανήκει στο δυναµικό της εφηµερίδας Παραπολιτικά και φαίνεται ότι διατηρεί τον ιδεαλισµό του. «Με εξοργίζει η αδικία», λέει. «Ίσως γι’ αυτό µε γοήτευαν από παιδί οι ιδέες της Αριστεράς. Μου έχει καθορίσει τον τρόπο σκέψης η γνωριµία µε κάποιους ανθρώπους, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ακολουθώ έναν συγκεκριµένο κώδικα αξιών και τρόπου σκέψης. Αν κάτι θα ήθελα να αλλάξω, αυτό είναι η αδυναµία διεκδίκησης και ίσως η έκταση του βολονταρισµού». Αυτό ανακλάται και στο πώς αντιµετωπίζει τη δουλειά του. «Δεν έχω νιώσει καµία µέρα την πίεση για την υπηρέτηση κάποιας “γραµµής”», διαπιστώνει. «Σε πολύ µεγάλο βαθµό, οι όποιες πεποιθήσεις ή απόψεις ενός δηµοσιογράφου καθορίζουν και τον τρόπο που λέει ή σχολιάζει ένα γεγονός. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι µε αφορά, δεν κάνω την παραµικρή έκπτωση σε ζητήµατα ανθρωπίνων δικαιωµάτων, ελευθεριών, εθνικισµού, ρατσισµού και µισαλλοδοξίας».

Οι όψεις της ενηµέρωσης

Τα Παραπολιτικά έχουν κυρίαρχο ρόλο και στην πορεία του Θανάση Φουσκίδη, που αναγνωρίζει ότι εξελίχθηκε εκεί όχι µόνο επαγγελµατικά αλλά και ως άνθρωπος. «Είναι το δεύτερο σπίτι µου και αυτό δεν αποτελεί κλισέ, αλλά απόλυτη πραγµατικότητα», τονίζει, αν και χαρακτηρίζει την έναρξη της πορείας του στην τηλεόραση του Mega «και µάλιστα µε τη σφραγίδα του πιο ισχυρού τηλεοπτικού brand της χώρας, εν µέσω της µεγαλύτερης κρίσης που έχει βιώσει ο κόσµος σε καιρό ειρήνης» ως τη µεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του. Συνδυάζοντας τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπη και ηλεκτρονική δηµοσιογραφία, βρίσκει σε όλα κάτι ιδιαίτερο: «Καθένα έχει τη δική του γοητεία, καθώς και τη δική του ταλαιπωρία, αφού χωρίς κόπο δεν γίνεται τίποτα, ειδικά στις µέρες µας. Όσο αισθάνοµαι ότι µπορώ να προσφέρω ένα προϊόν που µε εκφράζει, συνεχίζουµε… Αν κάπου το πράγµα χωλαίνει, τότε πρέπει αµέσως να δείξεις τα αντίστοιχα ανακλαστικά».

Αισθάνεται ότι ο παράγοντας «θέαµα» επηρεάζει τη δουλειά του στην τηλεόραση; «Δεν σκέφτηκα ποτέ µε αυτό τον τρόπο, έστω κι αν είµαι πρωτάρης στην τηλεόραση», απαντάει. «Σου µιλάω µε απόλυτη ειλικρίνεια. Εκεί που οι συνθήκες το απαιτούν, προσεγγίζεις τα θέµατα και την πραγµατικότητα µε χιούµορ ή µε συναίσθηµα και εκεί που πρέπει να πιέσεις τον συνοµιλητή σου, να κρατηθείς ψύχραιµος ή ακόµη και να ασκήσεις έντονη κριτική, θεωρώ ότι πρέπει να ενεργείς αναλόγως. Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να µπεις σ’ έναν ρόλο, τότε κατά την ταπεινή µου γνώµη καλύτερα να αλλάξεις δουλειά, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό δεν κρύβεται. Από την άλλη, οφείλεις να κινήσεις µέσα σου τη διαδικασία της διαρκούς αυτοβελτίωσης και προσαρµογής. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό και φροντίζω να το πράττω σε κάθε επαγγελµατικό µου µετερίζι».

Παρόλο που κατά καιρούς έχουν υπάρξει σχόλια για την απήχηση που έχει στο γυναικείο κοινό, η προσωπική του ζωή δεν έχει βρεθεί ποτέ στο στόχαστρο. «Ποιον ενδιαφέρει, εξάλλου;» αναρωτιέται. «Η αλήθεια είναι ότι αισθάνοµαι τελείως άβολα όταν µου γίνονται προσωπικές ερωτήσεις, δεν είµαι βλέπεις συνηθισµένος σ’ αυτά, αλλά επειδή θέλω να πιστεύω ότι είµαι κανονικός δηµοσιογράφος, δεν θα ήθελα να προχωρώ σε συµπεριφορές τις οποίες δεν θα ήθελα να υφίσταµαι. Όπως, για παράδειγµα, να λογοκρίνω τις ερωτήσεις οποιουδήποτε συναδέλφου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρέωσή µου να απαντώ σε οτιδήποτε δεν ξεπερνάει τα όρια, µε βάση τη δική µου οπτική γωνία και αισθητική».

Δουλειά και φιλοδοξίες

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να υποθέσει κάποιος ότι το καθηµερινό τους πρόγραµµα είναι πολύ απαιτητικό. «Γύρω στις 7 παρά, έχει εγερτήριο για την εκποµπή», λέει ο Θανάσης. «Μετά το τέλος της, ασχολείσαι σχεδόν όλη την υπόλοιπη µέρα µε την επόµενη εκποµπή, που ακολουθεί σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες. Στο ενδιάµεσο, τηλέφωνα για ρεπορτάζ, σκέψεις και συσκέψεις για θέµατα και φυσικά, 7 µε 8 το βράδυ, η εκποµπή Ήταν Δίκαιο και Έγινε Πράξη, στον Παραπολιτικά FM». Ως έναν βαθµό, η µέρα του Ανδρέα κινείται παράλληλα: «Πρωινό ξύπνηµα στις 6, ανάγνωση όλου του Τύπου, συνοµιλία µε τον Θανάση, τον Σταύρο Οικονοµόπουλο και τη Φιλιώ Γιαννακοπούλου. Μετά την εκποµπή, σύσκεψη για αρκετή ώρα. Τα απογεύµατα, γράψιµο για την εφηµερίδα Παραπολιτικά και βεβαίως παρακολούθηση δελτίων ειδήσεων. Κάπως έτσι κυλά ο εργασιακός βίος. Πάντα κάπου µέσα σε όλα αυτά βρίσκεται ο γιος µου, η πιο µεγάλη µου αδυναµία. Και φυσικά η σύντροφός µου, που ανέχεται όλες τις παραξενιές µου. Α, αυτό το διάστηµα στην παρέα µου προστέθηκαν η µοναδική Λίλιµπετ από το Crown και η γοητευτική Κάρι από το Homeland».

Πώς θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους στο µέλλον; «Δεν κάνω ποτέ σχέδια», λέει ο Ανδρέας. «Άντε το πολύ έως την επόµενη εβδοµάδα. Το µόνο που θα ήθελα είναι να είναι υγιής ο γιος µου και τα δύο αδερφάκια του, η µητέρα τού παιδιού µου, η µητέρα µου και η οικογένειά µου, αλλά και τα λίγα αγαπηµένα µου πρόσωπα. Όλα τ’ άλλα έρχονται. Επίσης, να δω τον Ολυµπιακό να σηκώνει µια ευρωπαϊκή κούπα στο ποδόσφαιρο». Ο Θανάσης έχει πιο ξεκάθαρη στόχευση στα επαγγελµατικά απ’ ό,τι στα προσωπικά του. «Ένα µεγάλο όνειρο ήταν να ασχοληθώ µε αυτήν τη δουλειά σε συνθήκες που να µε κάνουν χαρούµενο και να µε γεµίζουν, αλλά και να συµπορευθώ µε ανθρώπους που, σε κρίσιµα σταυροδρόµια, µου έδειχναν προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθώ», εξηγεί. «Αυτή για µένα είναι η µεγαλύτερη παρακαταθήκη για το µέλλον. Όλα τα άλλα βήµα-βήµα. Όσο για τα προσωπικά, µικρός είµαι ακόµη, τι βιάζεσαι; Ρώτα τη µητέρα µου που έχει άγχος να µε αποκαταστήσει».