Το να δουλεύεις από το σπίτι έχει τις θετικές και τις αρνητικές του πλευρές. Οι θετικές είναι ότι το γραφείο είναι μια ανάσα δρόμος από το κρεβάτι σου. Ούτε να ετοιμαστείς/ντυθείς/βαφτείς χρειάζεται ούτε να χάσεις χρόνο με αυτοκίνητο/μετρό/λεωφορείο μέχρι να φτάσεις στο γραφείο σου. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους που δεν δουλεύουν αυτές τις μέρες -λόγω της φύσης της εργασίας τους ή γιατί είναι άνεργοι έτσι κι αλλιώς-, εσύ εξακολουθείς να είσαι παραγωγικός όσο παραμένεις κλεισμένος στο σπίτι. Αυτό και σου στρώνει την ψυχολογία, και σου δίνει δημιουργική απασχόληση για τις ατέλειωτες ώρες του εγκλεισμού.
Οι αρνητικές πλευρές είναι ότι όντας στο σπίτι, δουλεύεις περισσότερες ώρες από το καθορισμένο. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το εργασιακό ωράριο έχει αυξηθεί τρεις ώρες κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ, δύο ώρες στην Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, και μία ώρα στην Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά μη νομίζεις ότι δεν ισχύει κι εδώ κάτι αντίστοιχο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχει αδυναμία από την πλευρά των εργαζομένων να προσαρμοστούν στην καινούργια κατάσταση και να ρυθμίσουν τη νέα καθημερινότητά τους.
Υπό κανονικές συνθήκες, πας στο γραφείο μια συγκεκριμένη ώρα -αφού έχεις σπαταλήσει κάποιο χρόνο με τα μέσα μεταφοράς για να φτάσεις εκεί- και φεύγεις οχτώ ώρες αργότερα για να επιστρέψεις σπίτι όπου πλέον ξεκινά ο δικός σου προσωπικός χρόνος. Δουλεύοντας από το σπίτι όμως, δεν έχεις την ίδια βιασύνη να τελειώσεις τη δουλειά σου μέσα στο ωράριο για να τρέξεις να πάρεις μετά το μετρό. Που σημαίνει ότι από μόνος σου μπορεί να παρατείνεις το ωράριό σου, σε κάποιες περιπτώσεις. Σε κάποιες άλλες, προκειμένου να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι δεν λουφάρεις, φορτώνεσαι με περισσότερη δουλειά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελικά θα γίνεις και πιο αποδοτικός. Τα ανθρώπινα όρια δεν παρατείνονται επειδή ξαφνικά δουλεύεις από το σπίτι και η αυξημένη ποσότητα δεν συμβαδίζει με την καλύτερη ποιότητα. Άσε που έτσι κακοποιείς και τη δική σου σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία. Θα πρέπει, λοιπόν, να φτιάξεις μια καλύτερη εργασιακή καθημερινότητα, γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, μπορεί να μην είναι τόσο προσωρινή όπως αρχικά θέλαμε να πιστεύαμε.
- Οι ειδικοί προτείνουν να καθορίσεις τα εργασιακά σου όρια και να μην νιώθεις υποχρεωμένος να δουλεύεις τις ώρες που κανονικά δεν δούλευες. Για παράδειγμα, τον χρόνο που θα έχανες για να φτάσεις στο γραφείο, μπορείς να τον αξιοποιήσεις με λίγη γυμναστική ή λίγο περισσότερο ύπνο, και να ξεκινήσεις να δουλεύεις την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έφτανες στο γραφείο σου.
- Βάλε στο πρόγραμμά σου και μερικά διαλείμματα. Να σηκώνεσαι λίγο από την καρέκλα για να ξεμουδιάσεις, να κοιτάξεις και λίγο έξω από το παράθυρο για να ξεκουράσεις τα μάτια σου από τον υπολογιστή. Αυτό το κάνεις και στο γραφείο, άλλωστε -ή θα έπρεπε να το κάνεις.
- Με διαλείμματα ή χωρίς, θα πρέπει επίσης να φροντίζεις να βγάζεις τη δουλειά που πρέπει μέσα στο σύνηθες οχτάωρο, για να υπάρχει πάντα χρόνος να αφιερώσεις και για τις προσωπικές σου ανάγκες -όπως έκανες και πριν. Ξέρεις τώρα, να φας ένα ωραίο φαγητό από τα χεράκια σου ή τα χεράκια του ντελίβερμαν και να δεις την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix.
Με λίγα λόγια, είναι βασικό να προσπαθήσεις να ξαναβρείς τις ισορροπίες σου μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, για να συνεχίσεις να έχεις μια αίσθηση κανονικότητας μέσα σε αυτή την τόσο ανορθόδοξη κατάσταση που ζούμε.