Ψάχνεις τι να δεις; Bάλε το «When They See Us», στο Netflix

Η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και μας ταξιδεύει 30 χρόνια πίσω, σε μια Νέα Υόρκη όπου η «κυριαρχία των λευκών» οδηγεί σε μια μεγάλη αδικία. Από τη Σταυρίνα Δρακωνάκη

Ένα βράδυ του 1989, η 28άχρονη Trisha Meili, που είχε πάει να κάνει τζόκινγκ στο Central Park, βρίσκεται βάναυσα χτυπημένη και βιασμένη. Πέντε έφηβοι, τέσσερις μαύροι και ένας λατινικής καταγωγής, συλλαμβάνονται, δικάζονται και φυλακίζονται για τον βιασμό της λευκής γυναίκας – για ένα έγκλημα, όμως, που ποτέ δεν διέπραξαν. Αυτή είναι η πολύκροτη υπόθεση των «πέντε του Central Park», που μεταφέρει στη μικρή οθόνη το καθηλωτικό When They See Us, του Netflix, με την υπογραφή της Ava DuVernay.

Παρόλο που γνωρίζεις την αρχή και το τέλος της σειράς, ένα τεράστιο «γιατί» δημιουργείται μέσα σου και ο θυμός βράζει, λόγω της αδικίας που βλέπεις να εκτυλίσσεται δραματικά μπροστά στα μάτια σου. Όλα αυτά, σε τέσσερα επεισόδια που κατάφεραν να φτάσουν σχεδόν στην κορυφή του IMDb, με 9 αστέρια.

Τα μοναδικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στη δίκη ήταν ψεύτικες ομολογίες που αποσπάστηκαν από τους κατηγορούμενους με σωματική και ψυχολογική βία, μετά από 7ωρη ανάκριση, χωρίς την παρουσία των γονιών τους. Η «δίκαιη» τότε Αμερική των λευκών κατέστρεψε έτσι απλά τις ζωές πέντε εφήβων, επειδή δεν ήξερε πού να αποδώσει τις ευθύνες και αυτοί ήταν τα εύκολα θύματα. Οι 14άχρονοι Kevin Richardson και Raymond Santana, οι 15άχρονοι Antron McCray και  Yusef Salaam και ο 16άχρονος Korey Wise φυλακίστηκαν και δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την τιμή τους παρά μόνο το 2002, όταν ο πραγματικός ένοχος, ο Matias Reyes, ομολόγησε.

Συγκλονιστικές είναι οι ερμηνείες των πέντε παιδιών που αποτυπώνουν την αθωότητα και τον φόβο τους. Η αγωνία για το μέλλον τους γίνεται εμφανής κάθε λεπτό, όπως και η απορία τους, καθώς το σύστημα δεν τους βοηθάει αλλά αντίθετα τους οδηγεί στην κόλαση. Ένα συν στη σειρά είναι η σύνδεση του τότε με το τώρα, με την εμφάνιση του Donald Trump, που, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητάει εξαιτίας της υπόθεσης αυτής την επαναφορά της θανατικής ποινής, κάνοντας μια καμπάνια 85.000 δολαρίων.