Ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη

Η Αγία Σοφία από τη μια και το Μπλε Τζαμί από την άλλη. Τεράστιες ευρωπαϊκές λεωφόροι και υπερσύγχρονα κτίρια από τη μια και η κακοφωνία των μουσουλμανικών φτωχογειτονιών από την άλλη. Η δική τους Istanbul και η δική μας Πόλη. Μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Από τη Μαριλού Πανταζή

Φωτογραφία: Nilay Sozbir

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες. Με το ένα πόδι να ακουμπάει στην Ευρώπη και με το άλλο να πατάει στην Ασία, είναι μια από τις ελάχιστες στον πλανήτη που είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο ηπείρους, όπως και μία από τις λίγες πόλεις που έχουν γίνει το μήλο της Έριδος τόσες φορές στη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Μπορεί για εμάς τους Έλληνες η Κωνσταντινούπολη να έχει επίσης την εσάνς της χαμένης πατρίδας και τα μάτια μας να βουρκώνουν ασυναίσθητα όταν περνάμε το κατώφλι της Αγίας Σοφίας -true story-, αλλά ακόμα κι αν της αφαιρέσεις το συναισθηματικό περιτύλιγμα και το βάρος της Ιστορίας, αυτή η πόλη έχει τον δικό της τρόπο να σε μαγεύει.

Δυτικά του Βοσπόρου, είναι μια hip μητρόπολη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που μένει ξάγρυπνη 24 ώρες το 24ωρο και μαζεύει τουρίστες απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, 365 μέρες τον χρόνο. Εκεί και οι locals μοιάζουν στην πλειονότητά τους με τους τουρίστες, με εξευρωπαϊσμένες φάτσες και στιλ σε απόλυτη αρμονία με τα υπερσύγχρονα κτίρια που ξεφυτρώνουν παντού. Όπου κι αν κοιτάξεις, εισπράττεις την αίσθηση μιας πολύ πλούσιας πόλης, αίσθηση που τονίζεται και από τις Porsche και τις Ferrari που βρυχώνται στις λεωφόρους.

Φωτογραφία: Stefan Kostoski

Αριστερά του Βοσπόρου, είναι η άλλη Κωνσταντινούπολη, η ασιατική, που αγαπάει την τούρκικη καταγωγή της και ψιλοσνομπάρει τις ευρωπαϊκές επιρροές. Αν μας ρωτάς, οι μόνοι καλοί λόγοι για να την επισκεφτείς είναι για το υπερκατάστημα της Fenerbahce, στην ομώνυμη συνοικία, για να ψωνίσεις memorabilia και για να κάνεις βολτούλα με το καραβάκι στον Βόσπορο.

Φωτογραφία: Kayra Sercan

Δυτικά της Εδέμ

Για να γνωρίσεις την Πόλη, πρέπει να τη γυρίσεις γειτονιά-γειτονιά. Συνολικά έχει 39 συνοικίες, αλλά απ’ αυτές ξεχωρίζουν πέντε-έξι. Θα πας στο χαϊκλασάτο Beyoglu, που φιλοξενεί όλα τα προξενεία και τα πιο αριστοκρατικά κτίρια. Εκεί θα βρεις την πλατεία Taksim και την περίφημη İstiklal Caddesi, τον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης, περιστοιχισμένο από καλές μπουτίκ και ένα μπουκέτο από cafés, restaurants, bistro και clubs, που κρατάνε την περιοχή στο πόδι από το πρωί έως το επόμενο πρωί. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι λεωφόροι Cumhuriyet και Rumeli. Αν είσαι φιλότεχνος, στο Beyoglu μπορείς να επισκεφτείς το μουσείο τέχνης Pera Museum και το Istanbul Modern Art Museum.

Φωτογραφία: Svetlana Gumerova

Για shopping υψηλών απαιτήσεων -και φουσκωμένης τσέπης- θα πας στο Nisantasi, το Κολωνάκι της Κωνσταντινούπολης, όπου θα βρεις την αφρόκρεμα των μπουτίκ με τα πιο ακριβά ρούχα που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Το Nisantasi είναι κομμάτι της συνοικίας Sisli, που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης έτσι κι αλλιώς. Αν πάλι θέλεις να τα βρεις όλα σε ένα, τσέκαρε το Istanbul Cevahir, ένα γιγαντιαίο mall που σε κερνάει window shopping σε 300 brands -πριν να αποφασίσεις τι θα ψωνίσεις-, σου δίνει δεκάδες επιλογές φαγητού και ποτού στα εστιατόρια, cafés και φαστφουντάδικα που είναι διάσπαρτα στους ορόφους του και αν θες να δεις και καμιά ταινία, σου προσφέρει και πολυκινηματογράφο (19 Mayıs, Büyükdere Cd. No:22, Şişli).

Φωτογραφία: Adli Wahid

Η συνοικία Fatih βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι από τα μέρη στα οποία σίγουρα θα σε φέρει ο δρόμος σου, αφού εκεί βρίσκεται η Αγία Σοφία -στην οποία θα πας, ναι-, με το Μπλε Τζαμί ακριβώς απέναντί της, μεγαλειώδη ορόσημα δύο θρησκειών που αναμετρώνται σε αξία και επισκεψιμότητα αιώνες τώρα. Η Fatih μαζί με τη συνοικία Eminönü είναι στην ουσία οι πυλώνες της παλιάς πόλης, όπου το μάτι σου θα χορτάσει γραφικά στενάκια με vintage κτίρια.

Φωτογραφία: Jonne Mäkikyrö

Ωραία είναι μια βόλτα και από τη συνοικία Beşiktaş, που λούζεται από τη θάλασσα του Βοσπόρου και βρίσκεται στο κέντρο μιας τεράστιας ψαραγοράς. Στο γκλάμουρ του Beyoglu και του Nisantasi έχει να αντιπαραθέσει ένα πιο χαλαρό στιλ, με λιτά εστιατόρια όπου θα φας καλά και οικονομικά και free style μπαράκια. Έχει και τα αξιοθέατά του βέβαια, όπως το παλάτι του Dolma Bache του 19ου αιώνα για να πάρεις μάτι πώς ζούσαν ο σουλτάνος και η παρέα του μια φορά κι έναν καιρό, και τα πάρκα Abbasağa και Yıldız, για να πάρεις φρέσκο αέρα και να κάνεις πικ νικ.

Φωτογραφία: Nodis Ionut

Ό,τι και να κάνεις, όπου και να πας, βάλε στο πρόγραμμά σου και την εμπειρία ενός τούρκικου λουτρού. Τα τρία καλύτερα είναι το Kilik Ali Pasa Hamam (Kemankeş Mah. Hamam Sok. No:1 34425 Tophane Karaköy), που θα σε κακομάθει με την πολυτέλειά του, το Ayasofya Hurrem Sultan Hamami (Cankurtaran Mahallesi Ayasofya Meydani No:2, Fatih) με ιστορία από το 1556, που θα το αντιμετωπίσεις όχι μόνο σαν παράδεισο της χαλάρωσης αλλά και σαν μουσείο, και το Tarihi Çemberlitaş Hamami (Vezirhan Cad. No: 8, Çemberlitaş), που είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στις γυναίκες. Και κάπως έτσι θα νιώσεις σουλτάνος στη θέση του σουλτάνου.