Το μάθημα της Χριστίνας – Πώς η παίκτρια του Big Brother -άθελά της- είπε περισσότερα απ’ όσα αντέχαμε ν’ ακούσουμε

Η αφήγηση της παίκτριας του Big Brother δεν είναι ακόμη ένα επεισόδιο ενός ριάλιτι που κάποια στιγμή θα ξεχαστεί

Δεν υπάρχει site αυτή τη στιγμή, που με κάποιο τρόπο να μην έχει φιλοξενήσει αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στο live του Big Brother και με μία νεαρή γυναίκα, τη Χριστίνα Ορφανίδου να αποκαλύπτει ανοιχτά, δημόσια, γενναία και σε απευθείας σύνδεση τη φρικτή εμπειρία της, όταν πρώην σύντροφός της αποφάσισε να την εκδικηθεί, αποκαλύπτοντας ιδιωτικές τους στιγμές. 

Δεν έχει καμία σημασία να αναπαραχθεί αυτή η ιστορία. Η κοπέλα, με γενναιότητα αφαίρεσε από τον ανόητο εκβιαστή της το δικαίωμα του αιφνιδιασμού. Δεν μπορεί να της κάνει τίποτα πια, δεν μπορεί να την εκβιάσει, δεν μπορεί να την εξευτελίσει περισσότερο απ’ όσο ήδη έχει κάνει. Η απόφασή της να τον “ξεγυμνώσει” σε πανεθνικό δίκτυο λέει πολλά περισσότερα για την κοινωνία και τον τρόπο που μετρά θύτες και θύματα. 

Δεν έχει σημασία το ότι αυτό έγινε μέσα από ένα ριάλιτι που από την πρώτη εβδομάδα της μετάδοσής του επικρίνεται σκληρά για τους αμφιλεγόμενους χαρακτήρες που η παραγωγή επέτρεψε να μπουν στο σπίτι. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι από τους παίκτες αποδεικνύονται πολύ πιο γενναίοι απ’ όσο περίμεναν όσοι άφησαν έξω και ακόμη και κλεισμένοι μέσα σ’ ένα τηλεοπτικό κουτί μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για την “έξω” ζωή τους με τρόπο πολύ πιο αποφασιστικό.

Και το Big Brother κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το revenge porn, ωστόσο, ή εκδικητική πορνογραφία αν προτιμάτε, ήρθε για να μείνει. “Δουλεύει” όλα αυτά τα χρόνια, βασικά από τότε που κρατήσαμε κινητά με κάμερα στα χέρια μας και αποφασίσαμε ότι μπορούμε να ζούμε τον δικό μας “Μεγάλο Αδελφό”, ωστόσο, χωρίς κανόνες και χωρίς αποχωρήσεις, αλλά μόνο με δολοφονίες χαρακτήρων. 

Το ίδιο συνέβη και σε μία Kim Kardashian, σε μία Paris Hilton. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε μια Ελένη Τοπαλούδη και σε μία Λίνα Κοεμτζή. Το ίδιο συνέβη και στην Ιωάννα Τούνη και στη Χριστίνα Ορφανίδου, Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές και τους ίδιους διαπραγματευτικούς κανόνες με το κακό που συμβαίνει στη ζωή τους. Και μετά από τόσα χρόνια, οι γυναίκες σιγά σιγά εκπαιδεύονται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τεχνολογική αλητεία, το προηγμένο bullying με όπλο μία προσωπική τους στιγμή. 

Ίσως και μετά από αυτό το -ομολογουμένως- άγριο που παρακολούθησε το τηλεοπτικό κοινό το βράδυ της Παρασκευής ήρθε η ώρα να αρχίσουμε επιτέλους να εκπαιδεύουμε τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια στο πώς να αμύνονται και να προστατεύουν τον εαυτό τους από αυτή τη φάκα. Ίσως από τα σχολεία ήδη θα πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για τέτοια ζητήματα που μπορούν να φτάσουν έναν άνθρωπο στην τρέλα ή και στην καταστροφή ακόμη. 

Το μάθημα της Χριστίνας, της Τούνη και της κάθε Τούνη, αλλά και κοριτσιών που δεν τα κατάφεραν και τελικά υπέκυψαν σε εκβιασμούς με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους δεν πρέπει να πάει χαμένο. Ας ανοίξουμε τα μάτια και για λίγο ας κλείσουμε τις κάμερες. Ας το μάθουμε και στους νεότερους, κάτι που θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο, καθώς πλέον γεννιούνται με μια κάμερα στο χέρι, αλλά θα είναι για καλό. 

‘