5 τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση σύμφωνα με διατροφολόγους

Πάντα γνωρίζαμε πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα μας. Αλλά ένας νέος τομέας της διατροφικής ψυχιατρικής έχει εγκαινιάσει  μία νέα οπτική στο κομμάτι του διαιτολογίου. «Η σχέση μεταξύ του φαγητού, της διάθεσης και του άγχους συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερη προσοχή. Αυτό είναι που καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος, το PTSD, το OCD, τη ΔΕΠΥ και πολλά άλλα”, εξηγεί η Δρ. Uma Naidoo, διατροφολόγος ψυχίατρος, η οποία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της διατροφικής ψυχιατρικής, μιας αναπτυσσόμενης ειδικότητας που διερευνά πώς ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, απλώς κάνοντας αλλαγές όπως η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και η προσθήκη περισσότερων χόρτων, άπαχων πρωτεϊνών και καλών λιπαρών στα γεύματά μας, θα μπορούσε έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Το μυαλό και το έντερο επικοινωνούν πάντα
«Έχουμε τώρα πολλά συγκλίνοντα σημεία δεδομένων που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας», δήλωσε ο Δρ Wolfgang Marx, ανώτερος ερευνητής στο Food and Mood Center στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και πρόεδρος της International Society for Nutritional. «Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι μια ποικιλία υγιειών διατροφικών προτύπων, ιδιαίτερα η μεσογειακή διατροφή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ή δίαιτες που είναι «προφλεγμονώδεις» συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης».

Θεμελιώδης σε αυτά τα ευρήματα είναι μια αυξανόμενη κατανόηση σχετικά με αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου, ένας όρος που υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένα υγιές έντερο στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

«Οι πληροφορίες από τα τρόφιμα που τρώμε μεταδίδονται στον εγκέφαλό μας και επηρεάζουν τη συνολική ψυχική μας υγεία», είπε η Naidoo. «Περισσότερο από το 90% των υποδοχέων για τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, βρίσκονται στο έντερο, υπογραμμίζοντας πόσο ισχυρή είναι αυτή η σύνδεση τροφής-διάθεσης».

Τρόφιμα που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας 

Ενώ οι τροφές που προτείνουν οι ειδικοί είναι σίγουρα θρεπτικές, πρέπει να θυμόμαστε ότι καμία από αυτές δεν προσφέρουν μαγική θεραπεία από μόνες τους.

Εδώ είναι μερικές από τις προτάσεις τους:

 

Σολομός
«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης», είπε ο Μαρξ. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, μαζί με καρύδια, σπόρους chia και λιναρόσπορους.

 

Σύνθετοι υδατάνθρακες
«Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά», δήλωσε η Sheeren Behairy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διατροφικής Ψυχολογίας. «Αυτές οι τροφές παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Διεγείρουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας».

 

Φρούτα
«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου», είπε ο Behairy. «Στόχευσε σε μια πολύχρωμη ποικιλία για να εξασφαλίσεις ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών».

 

Τρυπτοφάνη
«Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης», εξήγησε ο Behairy, «έτσι αναζητήστε τροφές όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη με υδατάνθρακες μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή σεροτονίνης».

 

Προβιοτικά
«Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση», είπε ο Behairy. Σε αυτό συμφώνησε η Naidoo, η οποία σημείωσε μια μελέτη στο περιοδικό Psychiatry Research. «Συζητήθηκε η σχέση μεταξύ των προβιοτικών τροφών και της μείωσης του κοινωνικού άγχους», είπε. «Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως τα τουρσιά, το ξινολάχανο και το κεφίρ συνδέθηκε με λιγότερα συμπτώματα».