Κοιμάστε αρκετά; Αν όχι, η Arianna Huffington έχει τη λύση

Η Arianna Huffington νιώθει πιο Ελληνίδα από ποτέ και θέλει να μας βάλει όλους για ύπνο. Από τον Πάρη Κορμαρή

Όταν προετοιμάζεις μια συνέντευξη με ένα πρόσωπο που εδώ και δεκαετίες έχει μιλήσει επανειλημμένα και έχει τοποθετηθεί σχεδόν επί παντός επιστητού καταλήγεις να αναρωτιέσαι αν υπάρχει μια ερώτηση που θα ήθελε να απαντήσει, αλλά δεν του έχει γίνει ποτέ. «Ποτέ δεν μου κάνουν αρκετές ερωτήσεις για την αγάπη μου για την country μουσική», μου λέει η Arianna Huffington όταν θίγω το ζήτημα. «Ίσως γιατί δεν με πιστεύουν». Ή ίσως γιατί όποιος είναι απέναντί της σκέφτεται ότι πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που του διαθέτει συζητώντας μαζί της για κάτι πιο σημαντικό, όπως πώς αισθάνθηκε όταν ο πρώην σύζυγός της δήλωσε δημοσίως ότι είναι αμφιφυλόφιλος ή πώς αποφάσισε η ίδια να δημοσιοποιήσει την περιπέτεια που είχε μια από τις κόρες της με τα ναρκωτικά. Είναι πράγματα για τα οποία έχει μιλήσει στο παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να επαναλάβει. «Δεν κοιτάζω πίσω», έχει δηλώσει κατηγορηματικά. «Ούτε προσβλέπω στο μέλλον. Προσπαθώ απλώς να ζω το εδώ και το τώρα».

Πώς όμως η Αριάδνη-Άννα Στασινοπούλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα του 1950, έφτασε να είναι η Arianna Huffington που το 2005 δημιούργησε την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Huffington Post για να την πουλήσει το 2011 αντί 315 εκατομμυρίων δολαρίων; Πώς κατάφερε, παρά την ένδεια της οικογένειάς της, να πάει για σπουδές στο Cambridge και να είναι η πρώτη αλλοδαπή -και η τρίτη γυναίκα- που ανέλαβε την προεδρία του Cambridge Union, ενός συλλόγου μεγάλου κύρους; Στην Αγγλία ήταν που γνώρισε και ερωτεύτηκε τον 42άχρονο δημοσιογράφο Bernard Levin, ενώ εκείνη ήταν μόλις 21. Η άρνησή του να κάνουν οικογένεια την έκανε να φύγει για την Αμερική, στα 30 της. Από το 1986 έως το 1997 υπήρξε σύζυγος του πολυεκατομμυριούχου Michael Huffington, με τον οποίο απέκτησε τις κόρες της, Isabella και Christina, ενώ καμιά δυσκολία δεν στάθηκε ικανή να την εμποδίσει να φτάσει στη λίστα του περιοδικού TIME με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου και στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες.

Το μυστικό της επιτυχίας της μάλλον κρύβεται στο πρώτο από τα δύο στοιχεία που αναφέρει όταν τη ρωτάω ποια είναι τα πιο πολύτιμά της προσόντα. «Η επιμονή μου», απαντάει, «την οποία μου καλλιέργησε η μητέρα μου απ’ όταν ήμουν παιδί, καθώς πάντα έλεγε: “Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας, είναι απλώς ένα ενδιάμεσο στάδιο”. Και βέβαια, η ικανότητά μου να με παίρνει ο ύπνος οπουδήποτε και οποτεδήποτε». Το τελευταίο έχει άμεση σχέση με την αφορμή για την κουβέντα μας, που είναι η ελληνική έκδοση του βιβλίου της Η Επανάσταση του Ύπνου (The Sleep Revolution), από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεστε στην παιδική σας ηλικία σε «ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στην Αθήνα». Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από εκείνη την περίοδο;
Δεν ήταν εύκολα, αλλά έχω πολλές υπέροχες αναμνήσεις από εκείνο τον καιρό, κυρίως χάρη στη μητέρα μου. Απέπνεε μια αίσθηση αγάπης άνευ όρων και είχε την ικανότητα να γεμίζει με χαρά και περιπέτεια κάθε καθημερινή δραστηριότητα. Για τη μητέρα μου η ποιότητα ζωής δεν είχε να κάνει με τη φήμη ή την πολυτέλεια, αλλά με την ανάπτυξη της ικανότητας να βρίσκεις το θαυμαστό στο καθημερινό και να συνδέεσαι με τους γύρω σου. Έτσι, κάποιες από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις με τη μητέρα μου ήταν όταν απλώς πηγαίναμε στην αγορά – μπορούσε να πάρει ώρες και το μετέτρεπε σε ένα θαυμαστό ταξίδι που έμοιαζε να είναι πολύ μακριά από το μικρό μας διαμέρισμα λίγα τετράγωνα παρακάτω.

Πόσο Ελληνίδα αισθάνεστε;
Ακόμα είμαι βαθιά συνδεδεμένη με την Ελλάδα και πάντα θα είμαι. Συμβαίνει με πολλούς μετανάστες, όσο πιο πολλά χρόνια ζεις μακριά από την πατρίδα τόσο πιο πολύ την εκτιμάς – και αυτό σίγουρα ισχύει για μένα. Αισθάνομαι Ελληνίδα όσο ποτέ. Ο βασικότερος τρόπος που βιώνω την ελληνική μου κληρονομιά είναι η αγάπη μου να βοηθάω τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή και να συνδέονται. Όπως ξέρετε, το αγαπάμε αυτό εμείς οι Έλληνες και συνήθως το κάνουμε μέσα από το φαγητό.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το βιβλίο εκδόθηκε στα αγγλικά. Κατά πόσο πιστεύετε ότι εκπλήρωσε τον σκοπό για τον οποίο το γράψατε;
Η επανάσταση του ύπνου έχει ξεκινήσει σίγουρα. Όταν έγραψα το βιβλίο, ήταν σπάνιο να βρεις ένα άρθρο για τον ύπνο πέρα από τις σελίδες του lifestyle. Τώρα, θα το βρεις και στις αθλητικές ή τις επιχειρηματικές σελίδες. Αλλά είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση της επανάστασης. Από τότε που ίδρυσα την οργάνωση Thrive Global, έχω διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται πλέον το ίδιο συχνά να πείθω ανθρώπους ή ηγέτες επιχειρήσεων για τη σημασία του ύπνου. Ξέρουν πόσο απαραίτητος είναι και ξέρουν ότι δεν κοιμούνται αρκετά. Η δεύτερη φάση της επανάστασης του ύπνου είναι η μετάβαση από τη γνώση στη δράση, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται τόσο όσο ξέρουν ότι πρέπει να κοιμούνται. Αυτό είναι δύσκολο στον σημερινό κόσμο. Και γι’ αυτό τον λόγο ίδρυσα τη Thrive, για να βοηθήσω τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν συνήθειες που ενισχύουν την υγεία και την παραγωγικότητά τους.

Είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας;
Σίγουρα ελπίζω ότι θα βοηθήσει τον κόσμο και είναι γεμάτο με μικρούς εύκολους τρόπους -στη Thrive τους αποκαλούμε «μικροβήματα»- για να φέρουν οι άνθρωποι τη δύναμη του ύπνου στη ζωή τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ήθελα ο κόσμος να καταλάβει και την ιστορία του ύπνου, που ξεκινάει από την αρχαιότητα, και την επιστήμη του ύπνου, που έχει κάνει τεράστια άλματα τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, υπάρχουν κεφάλαια για θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως τα όνειρα, οι κιρκαδιανοί ρυθμοί, το τεχνητό φως και η τεχνολογία, ακόμα και τα χασμουρητά, που είναι συναρπαστικά! Αλλά ναι, ελπίζω ότι το βιβλίο θα οπλίσει τους αναγνώστες με τη γνώση, το κίνητρο και τα εργαλεία που χρειάζονται για να κοιμούνται όσο έχουν ανάγκη.

Η ελληνική έκδοση έρχεται σε μια στιγμή που στη χώρα επικρατεί ηρεμία, τουλάχιστον σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης, ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχουν ακόμα λόγους να χάνουν τον ύπνο τους. Ποια είναι η γνώμη σας για την τρέχουσα κατάσταση;
Σίγουρα είναι πολύ καλό που η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην ακραία κρίση που ήταν, αλλά πολλές δυσκολίες παραμένουν. Η ανάκαμψη καθυστερεί και μολονότι τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας έχουν βελτιωθεί, ακόμα είναι υψηλά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή και δεκαετίες. Και φυσικά, καμία χώρα δεν εξαιρείται από την παγκόσμια επιδημία του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Σας έχουν πει αναγνώστες ότι αυτά που προτείνετε μπορεί να είναι σωστά αλλά η πραγματικότητα δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας;
Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Βέβαια, ο ύπνος παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για πολλούς ανθρώπους εξαιτίας της δομής της εργάσιμης μέρας, ειδικά αν είναι εργαζόμενοι γονείς. Όταν δεις τα οφέλη τού να κοιμάσαι περισσότερο και νιώσεις τα θετικά αποτελέσματα που έχει στη ζωή σου, τότε γίνεται πιο εύκολο να κάνεις τον ύπνο προτεραιότητα και να βρεις τον χρόνο γι’ αυτό.

Είναι οι τεχνικές που προτείνετε αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα;
Οι μεγάλες αλλαγές αρχίζουν με μικρά βήματα. Έτσι, το βιβλίο έχει δεκάδες τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις τον ύπνο στη ζωή σου αμέσως. Αυτά τα πολύ μικρά βήματα αθροίζονται και σταδιακά θα καταφέρεις να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι.

Στη δική σας επαγγελματική πορεία η πώληση της Huffington Post θα μπορούσε να θεωρηθεί η κορυφή της καριέρας σας. Νιώθετε ότι έχετε την πολυτέλεια να μην είστε πια ανταγωνιστική;
Για μένα το θέμα δεν ήταν ποτέ ο ανταγωνισμός. Το κίνητρό μου ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους να συνδεθούν με τον κόσμο τους, με ό,τι έχει πραγματική αξία γι’ αυτούς στη ζωή και, πάνω απ’ όλα, με τους εαυτούς τους. Αυτός είναι ο λόγος που ίδρυσα τη Thrive Global, ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους να κάνουν πρακτικά βήματα και να δημιουργήσουν καινούργιες συνήθειες για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Αναφέρετε στο βιβλίο ότι ως Ελληνίδα θα έπρεπε να ξέρετε ότι η ύβρις πάντα τιμωρείται. Εκτός από το ότι δεν δίνατε σημασία στα σωματικά σας όρια, έχετε διαπράξει ποτέ άλλοτε ύβρη στη ζωή σας;
Όλοι έχουμε στιγμές ύβρεως, όλοι άνθρωποι είμαστε, αλλά θεωρώ ότι το να ασκείς ευγνωμοσύνη με προσοχή και επιμέλεια βοηθάει πάρα πολύ ώστε να έχεις μια σωστή αντίληψη για τη ζωή.

Αν εστιάζατε σε έναν άλλον καλό σκοπό, πέρα από τον ακτιβισμό υπέρ του ύπνου, ποιος θα ήταν αυτός;
Κάτι που κάνω ήδη, να βοηθάω τους ανθρώπους να επιτυγχάνουν βάζοντας προτεραιότητα την υγεία τους και συνειδητοποιώντας ότι η υπερκόπωση δεν είναι υποχρεωτικά το τίμημα της επιτυχίας.