Πώς να κρατήσεις τον κορονοϊό έξω από το σπίτι σου

Μένουμε σπίτι, ναι. Αλλά αν πρέπει να βγούμε, υπάρχει τρόπος να μη φέρουμε πίσω μαζί μας ως απρόσκλητο επισκέπτη τον κορονοϊό;

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Τις τελευταίες μέρες, φοράμε τη στολή του σπιτόγατου και αποφεύγουμε τις περιττές εξόδους για να προστατευτούμε από την πανδημία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει αναγκαστικά να βγούμε από το σπίτι, είτε για να πάμε στη δουλειά -η τηλεργασία δεν είναι εφικτή για όλους- είτε για να ψωνίσουμε προμήθειες, για παράδειγμα. Πώς όμως θα εξασφαλίσουμε ότι μαζί με τις προμήθειες δεν θα φέρουμε πίσω στο σπίτι και τον κορωνοϊό; Η ειδική στα θέματα καθαριότητας Alice Beer μας προτείνει μια σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να είναι το σπίτι μας πραγματικά ασφαλές και coronavirus free.

  1. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις μπούμε στο σπίτι είναι να βγάλουμε τα παπούτσια μας -κατά προτίμηση έξω από την πόρτα-, να κρεμάσουμε το παλτό μας και να βάλουμε σε μια άκρη τσάντα και κινητό -όλα αυτά τα αντικείμενα δηλαδή που βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πιθανούς βήχες και φτερνίσματα στον “έξω” κόσμο.
  2. Πλένουμε και τρίβουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα και κλείνουμε τις βρύσεις κρατώντας χαρτί κουζίνας, ώστε να μην αγγίξουμε  τις επιφάνειες που πιάσαμε με τα βρόμικα χέρια μας -οπότε θα πάει τσάμπα το πλύσιμο.
  3. Καθαρίζουμε πολύ καλά τη συσκευή του κινητού, που εκ των πραγμάτων είναι πηγή μικροβίων. Τα πανάκια καθαρισμού για τα γυαλιά μας ή για την οθόνη της τηλεόρασης κάνουν μια χαρά δουλειά.

Η Alice επίσης θεωρεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να απαλλάξουμε τις επιφάνειες του σπιτιού από τον κορονοϊό. Είτε καθαρίζοντάς τον είτε σκοτώνοντάς τον.

  1. Τον καθαρίζουμε με πολύ σαπούνι -ακόμα και κρεμοσάπουνο-, επίμονο τρίψιμο και γενναιόδωρο ξέβγαλμα.
  2. Τον σκοτώνουμε με οινόπνευμα ή λευκαντικό.

Για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα, πρώτα σκοτώνουμε και μετά καθαρίζουμε. Και δεν ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ να πλένουμε και να τρίβουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα και να αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί.