6 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου

Μάθε τι πρέπει να περιορίσεις και τι να αυξήσεις αυτές τις μέρες, για να τα έχεις καλά με την υγεία σου.

Photo by Court Cook on Unsplash

Δεν αρκεί να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε τις επαφές με τους γύρω μας. Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς για την υγεία μας, καλό θα είναι να φροντίσουμε να τονώσουμε και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να μπορούμε να αντισταθούμε πιο σθεναρά στον ιό. Το πρώτο βασικό βήμα, όμως, είναι να κόψουμε ή να περιορίσουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες που το αποδυναμώνουν.

DON”T

1. Πίνουμε πολύ αλκοόλ

Ένα δύο ποτηράκια κρασί κάθε τόσο δεν κάνουν κακό και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διασκεδάσουμε την καραντίνα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όμως, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την άμυνα του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Alcohol Research. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμων οξείας αναπνευστικής πίεσης (ARDS) που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του COVID-19. Άλλα παρατηρούμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, κακή επούλωση πληγών και βραδύτερη ανάκτηση από λοιμώξεις. Τρόμαξες; Τι θεωρείται όμως υπερβολική κατανάλωση, για να ξέρουμε και τι λέμε; Για τις γυναίκες σημαίνει τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα και για τους άντρες πέντε ή περισσότερα. Μεγάλη κατανάλωση σημαίνει για τις γυναίκες από οχτώ ποτά και πάνω την εβδομάδα και για τους άντρες από δεκαπέντε και πάνω. Μια νορμάλ κατανάλωση για τις γυναίκες είναι ένα ποτό την ημέρα και για τους άντρες δύο. Άρα μένουμε στο νορμάλ, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

 2. Χρησιμοποιούμε πολύ αλάτι

Το αλάτι γενικά ενοχοποιείται για κατακράτηση υγρών και αυξημένη αρτηριακή πίεση όταν το καταναλώνουμε με τις χούφτες. Νέα έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης, όμως, αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί ελλείψεις στο ανοποποιητικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα νεφρά εκκρίνουν περίσσεια νατρίου, εμφανίζεται το φαινόμενο ντόμινο που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις. Οπότε, περιορίζουμε το αλάτι στο ελάχιστο δυνατό, και χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού και μπαχαρικά για να ενισχύσουμε τη γεύση του φαγητού.

3. Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Αν περιορίσουμε τη ζάχαρη, και θερμίδες γλυτώνουμε, και βελτιώνουμε την πνευματική μας υγεία και ωφελούμε το ανοσοποιητικό μας. Οι ειδκοί συστήνουν 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες και 9 για τους άντρες, τη μέρα. Συνολική κατανάλωση εννοούμε, σε ό,τι φας και ό,τι πιεις, όχι σε μια δόση του καφέ. Να θυμάσαι ότι πολλά φαγητά και ροφήματα έχουν ζάχαρη, άρα να υπολογίζεις και αυτή στα κουταλάκια που σου αναλογούν.

4. Το παρακάνουμε με την καφεΐνη

Ο καφές και το τσάι κάνουν καλό στην υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα οποία συνδέονται με την αντιφλεγμονώδη δράση. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης όμως οδηγεί σε αυπνία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να σαμποτάρει το ανοσοποιητικό. Με λίγα λόγια, δεν λέμε όχι σε ένα δύο φλιτζάνια τσάι ή καφέ την ημέρα -αλλά ως εκεί- και φροντίζουμε να καταναλώσουμε το τελευταίο τουλάχιστον έξι ώρες πριν πέσοιυμε για ύπνο.

DO

5. Παραβλέπουμε τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία του πεμπτικού μας συστήματος και βοηθούν στην αλλαγή σύστασης των βακτηρίων του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι και τη διάθεση και το ανοσοποιητικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει υγιέστερη ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς. Επίσης βελτιώνουν τον ύπνο. Όλα τα καλά κάνουν, με λίγα λόγια, αλλά εμείς συνήθως τα έχουμε χαμηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Από σήμερα λοιπόν, προτιμούμε προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα με τη φλούδα τους, φασόλια και φακές, και πλιγούρι βρώμης με φρούτα και ξηρούς καραπούς (αντί για ζαχαρούχα δημητριακά),

6. Τρώμε ελάχιστα λαχανικά

Ασχέτως κορονοϊού, θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως εφτά μπολ με κάθε είδους λαχανικών, γιατί κάνουν θαύματα στο ανοσοποιητικό μας. Για την ακρίβεια, παρέχουν βασικές θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ανοσολογική λειτουργία, όπως οι βιταμίνες Α και C  και το φολικό οξύ. Τα πράσινα λαχανικά επίσης προσφέρουν  βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο. Τι άλλο να πούμε για να σε πείσουμε; Άσε που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καταναλώσεις: Από ωμά, μέχρι βραστά, ψητά, τηγανητά και στον φούρνο. Ο τρόπος μαγειρέματος δεν έχει τόση σημασία, αρκεί να φας το μπρόκολό σου.