Η τηλεόραση στην εποχή του κορονοϊού

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα παρακολουθεί ελληνική τηλεόραση από τη Βοστόνη και σχολιάζει με τον δικό της, μοναδικό τρόπο τα τεκταινόμενα.

(Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images)

Eκατοµµύρια εκατοµµυρίων κόσµου κλεισµένοι στα σπίτια τους. Γαντζωµένοι σε πληκτρολόγια, ζητούν διέξοδο από τη µοναξιά, αλλά και ενηµέρωση από το Διαδίκτυο, επικοινωνώντας µε άτοµα πολύ-πολύ µακριά, άρα σε απόσταση ασφαλείας. Η τηλεόραση παίζει στην εσώκλειστη καραντινάτη καθηµερινότητα (που όσο πάει και σε αυτήν ακόµα συνηθίζουµε οι άνθρωποι, προσαρµοζόµενοι σε κάθε κατάσταση, σαν τις κατσαρίδες του θηλαστικού µας είδους) και αυτή ακόµα τον ρόλο της. Είναι µια συντροφιά, ένας άλλος ανθρώπινος ήχος, η συσκευή που θα µας πει ιστορίες ή ειδήσεις και θα ’ναι παρέα και ενηµέρωσή µας. Ευτυχώς, όλο αυτό πια το κάνουν οι streaming services πλατφόρµες, όπως τα Amazon Prime, Hulu και Netflix, τουλάχιστον για το θέµα της ψυχαγωγίας.

Σε περίπτωση που σπάσεις και γυρίσεις, κυρίως για την ενηµέρωσή σου, στα ελληνικά κανάλια, για να δεις -στη δική µου περίπτωση- τι γίνεται στην πατρίδα, πώς είναι η κατάσταση και αν κινδυνεύουν οι άνθρωποί σου, φυσικά µετανιώνεις. Μια απροκάλυπτη και ασύδοτη κοµµατικοποίηση, έκδηλες οι πολιτισµικές προτιµήσεις και πώρωση ακόµα και σε αυτές τις στιγµές που η ανθρωπότητα λιανίζεται από θανατικό, οδύνη, φόβο, αρρώστια, αγωνία. Ένας µικρόκοσµος που ανάγεται σε σύµπαν, µε τηλεοπτικά «εγώ» υπερτροφικά, ψηλότερα και πιο γιγαντωµένα από το Empire State Building, που ακόµα και τον κορονοϊό τον βλέπουν σαν να είναι ευκαιρία για προβολή, likes, δηµοσιότητα, live now στο Διαδίκτυο. Τα σαλόνια των σπιτιών, το άβατο κανονικά, το καταφύγιο όλων των ανθρώπων, ανοίγονται διάπλατα για να µπουν µέσα οι κάµερες του κεντρικού δελτίου των Ειδήσεων, για να σπάσει τη σιωπή της η κάθε σταρ, η οποία έλειψε πέντε µέρες από τον αέρα της δικής της εκποµπής και έπαθε στερητικό σύνδροµο προβολής. Ο ιός αντιµετωπίζεται µε ελαφρύ µακιγιάζ, καλή γωνία στο σαλόνι και µια αισιόδοξη γενναία θλίψη, που έχει ξεπατικωθεί από τη Βουγιουκλάκη ως Υπολοχαγό Νατάσσα, µε το χειλάκι να τρέµει συγκρατηµένα. Αισιοδοξία και λίγο δαχτυλάκι σηκωµένο, διότι µένουµε σπίτι και περνάµε δηµιουργικά τον χρόνο µας στο γυµναστήριο του υπογείου, στην εσωτερική κοινόχρηστη πισίνα και στη διατροφή, δίνοντας σαφείς εντολές στις οικιακές βοηθούς για υγιεινή κουζίνα.

Μετά πληµµύρισαν τα social media µε βιντεάκια µε τις σταρ να µας δίνουν συµβουλές κυρίως για γυµναστική στο σπίτι, διότι µπορεί να πεθάνουµε, αλλά να είµαστε σε φόρµα και να µείνουµε στο σπίτι µας, που φυσικά δεν είναι έπαυλη σαν τη δική τους, των σταρ, αλλά και εµείς οι πτωχοί θα βολευτούµε. Και να οι αυστηρές συνεντεύξεις να µην το κουνάµε ρούπι και είµαστε ασυνείδητοι. Να, δεν βλέπουµε αυτούς που στα έξι στρέµµατα κήπου κάνουν βόλτα; Πώς αυτοί το κάνουν και εµείς δυσφορούµε στο µπαλκονάκι που βλέπει προς την έρηµη Πατησίων; Άρχισε η βοή λαού στα social media, µαζεύτηκαν λιγάκι οι σταρ. Και ορθώς έπραξαν, διότι άµα κρατήσει πολύ η καραντίνα και πιάσει και ο λιµός, θα είναι γνωστό ακόµα και πόσα ασηµικά έχει το σκρίνιο στο καθιστικό από το οποίο έβγαιναν στις Ειδήσεις. Στο Star, πάντως, τους βάζουν λέει θερµόµετρο πριν µπουν στο γραφείο -και συµπτωµατικοί ακόµα να είναι, δεν πειράζει, αρκεί να βγουν στον αέρα- και στον Alpha η θεά Ελένη Μενεγάκη βγαίνει µε γαντάκια χειρουργικά και αν µπορούσε και τη µάσκα θα φορούσε, που σετάρει και µε τα µάτια της, αλλά, έλα που δεν γίνεται. Κατά τ’ άλλα, όλοι εµείς στα σπίτια µας καλά, και αυτοί στις βίλες τους καλύτερα… Προς σεµνότητα και ταπεινότητα τους παραθέτουµε το απόσπασµα από την Πανούκλα, του επίκαιρου παγκοσµίως Αλµπέρ Καµύ: «… Δεν υπήρχαν πια τότε προσωπικά πεπρωµένα, αλλά µια συλλογική υπόθεση που ήταν η πανούκλα και αισθήµατα που τα µοιράζονταν όλοι. Το σηµαντικότερο ήταν ο χωρισµός και η εξορία, µ’ όλο το φόβο και την εξέγερση που περιέκλειαν…».