Εκτός από τα γάντια, τα αντισηπτικά και τα μαντηλάκια, οι μάσκες έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους πιο απαραίτητους εξοπλισμούς για να προστατευτεί κανείς από τον κορονοϊό. Και όλοι πλέον αναρωτιόμαστε ποια από όλες είναι τελικά η κατάλληλη μάσκα που θα μας κρατήσει ασφαλείς. Μάσκες τύπου Ν95, ιατρικές μάσκες, αυτοσχέδιες ή με φίλτρο;
Επειδή το παν είναι η ενημέρωση, ψάξαμε και βρήκαμε τις μάσκες που είναι το πιθανότερο να συναντήσεις, πώς λειτουργούν και τι πρέπει να λάβεις υπ΄ όψη σου αν πρόκειται να φτιάξεις τη δική σου αυτοσχέδια μάσκα.
Ν95
Οι μάσκες τύπου Ν95 είναι από τις πιο διάσημες μάσκες αυτή την περίοδο και από τις πιο αποτελεσματικές. Ο αριθμός 95 δηλώνει ότι η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να αιχμαλωτίσει τουλάχιστον το 95% των μικροσκοπικών σωματιδίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να είναι μίας χρήσης και η κατασκευή τους – πολυεστέρα και συνθετικές ίνες – λειτουργεί σαν φίλτρο. Μερικές Ν95 έχουν βαλβίδες στο μπροστινό μέρος προκειμένου να διευκολύνουν την αναπνοή. Φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δωμάτια που θες να διατηρήσεις αποστειρωμένα, καθώς δεν προστατεύει τους υπόλοιπους από όσα εκπνέεις.
ΤΙΡ: Βεβαιώσου ότι τη φοράς σωστά. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου κενό μεταξύ μάσκας και προσώπου.
Ιατρικές μάσκες
Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία ιατρικών μασκών και κάποιες φιλτράρουν από 60 – 80% των σωματιδίων υπό εργαστηριακές συνθήκες. Είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς εγκλωβίζουν τα σταγονίδια που μπορεί να προκύψουν από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Κατασκευάζονται από πολλά στρώματα συνθετικού υφάσματος το οποίο μοιάζει με χαρτί και έχουν σχεδιαστεί για μία και μόνο χρήση. Τι μπορεί να τις καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικές από τις Ν95; Η πιο χαλαρή εφαρμογή που έχουν στο πρόσωπο.
Αυτοσχέδιες μάσκες
Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε εκείνους που η έλλειψη μασκών τους οδήγησε να φτιάξουν να φτιάξουν τις δικές τους, αυτοσχέδιες μάσκες, τότε διάβασε προσεκτικά. Σίγουρα έστω και μια μικρή κάλυψη του προσώπου, είναι καλύτερη από την καθόλου κάλυψη. Για να είναι όμως αποτελεσματική, πρέπει να προσέξεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Αρχικά, πρέπει να είναι ένα πυκνό υλικό που να μπορεί να συγκρατήσει τα σωματίδια, αλλά ταυτόχρονα να μην εμποδίζει την αναπνοή σου. Ένα τέτοιο υλικό είναι το βαμβακερό ύφασμα, που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις από μία μπλούζα ή φανελάκι. Πρόσεξε ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο στρώματα υλικού και να σε καλύπτει από το πάνω μέρος της μύτης, μέχρι το πηγούνι.