6 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν μένεις με κάποιον που νοσεί

Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Αυτό δεν είναι καν υποθετικό σενάριο. Οι πιθανότητες κάποιο μέλος της οικογένειάς σου να νοσεί -και να μένεις στο ίδιο σπίτι μαζί του- είναι πολύ μεγάλες. Όπως πολύ μεγάλες είναι οι πιθανότητες να νοσείς και εσύ, αλλά να είσαι ασυμπτωματικός. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι το 80% όλων μας θα νοσήσουμε από τον κορονοϊό κάποια στιγμή. Επομένως, καλό είναι να ξέρουμε πώς θα είναι η καθημερινότητά μας και ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε αν ή όταν συμβεί.

1. Απομονώνουμε τον ασθενή

Για την ασφάλεια όλων, ο ασθενής πρέπει να παραμένει μέσα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, με την πόρτα κλειστή. Αν είσαι εσύ που τον φροντίζεις, θα πρέπει να έχεις ένα σετ ρούχα και παπούτσια έξω από την πόρτα, για να τα φοράς κάθε φορά που μπαίνεις στο δωμάτιο για να τον φροντίσεις. Θα αλλάζεις πάλι όταν βγαίνεις από το δωμάτιο (αυτό κάνουν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές που κουράρουν ασθενείς από τον κορονοϊό).

2. Ανοίγουμε τα παράθυρα

Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή απλώς αναπνέουμε, παράγουμε σωματίδια που παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ανανέωση του αέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ιών που μεταφέρονται με τον αέρα. Ο φρέσκος αέρας κάνει θαύματα.

3. Φιλτράρουμε τον αέρα

Τα φίλτρα αέρα αιχμαλωτίζουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια των ιών. Αν έχεις συσκευή φίλτρου αέρα, το μεταφέρεις στο δωμάτιο του ασθενή. Αν μάλιστα έχεις αρκετές τέτοιες συσκευές, σκόρπισέ τις σε όλο το σπίτι και κυρίως στους χώρους που μαζεύονται πιο συχνά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

4. Ρυθμίζουμε την υγρασία

Οι ιοί επιβιώνουν περισσότερο σε περιβάλλοντα με χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Επιπλέον το σώμα λειτουργεί καλύτερα σε μεσαία επίπεδα υγρασίας. Αν έχεις υγραντήρα, ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσεις -κατά προτίμηση στο δωμάτιο του ασθενή-, και ρύθμισέ το κάπου μεταξύ 40% και 60%.

5. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες

Έχει ήδη αποδειχτεί ότι οι ιοί επιβιώνουν για αρκετές ώρες -ή και μέρες- πάνω στις επιφάνειες. Ευτυχώς είναι εύκολο να σκοτώσουμε τον κορονοϊό, χρησιμοποιώντας καθαριστικά και απολυμαντικά. Οπότε, βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αρκετές φορές την ημέρα, να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά: πόμολα, βρύσες, διακόπτες, πληκτρολόγια και κάγκελα. Αν μένεις σε πολυκατοικία, πέρνα κανά χεράκι και τα κουμπιά του ασανσέρ.

6. Βάζουμε ανεμιστήρα στο μπάνιο

Πώς να το θέσουμε κομψά; Ο ιός μπορεί να αποβληθεί μέσω των κοπράνων, παράγοντας βιοαρεζόλη που παραμένει στην ατμόσφαιρα για 30 λεπτά. Γι’ αυτό κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, πριν τραβήξουμε το καζανάκι, κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης και μετά βάζουμε τον ανεμιστήρα να δουλέψει για να καθαρίσει τον αέρα. Σε περίπτωση που δεν έχεις ανεμιστήρα, άνοιξε το παράθυρο της τουαλέτας και φρόντισε να περάσει λίγη ώρα πριν τη χρησιμοποιήσει ο επόμενος. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν  περισσότερα από ένα μπάνια στο σπίτι, όρισε ένα συγκεκριμένο για να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο ασθενής. Αν το σπίτι διαθέτει μόνο ένα μπάνιο, τότε ο ασθενής θα πρέπει να το καθαρίζει μόνος του μετά από κάθε χρήση.

Και σε κάθε περίπτωση, πλένουμε όλοι πολύ καλά τα χέρια μας.