Πόσο ασφαλείς είναι οι παραλίες το καλοκαίρι του κορονοϊού; Οι ειδικοί απαντούν

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Παραδοσιακά, μετά το Πάσχα, ξεκινούν τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα και προοδευτικά οι παραλίες μετατρέπονται σε meeting points. Καθώς ο καιρός ανοίγει, και οι καλοκαιρινές μέρες βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα μακριά, αυξάνεται και ο προβληματισμός για την ασφάλεια των παραλιών με την απειλή του κορονοϊού να σκιάζει τον ήλιο.

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο ιός επιβιώνει μέχρι και 12 μέρες στο νερό της βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου, 2 με 3 μέρες σε απόνερα σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ περισσότερο και στις δύο περιπτώσεις αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι σε μεγάλες ποσότητες νερού, όπως στις λίμνες, τα ποτάμια και τις θάλασσες, η συγκέντρωση του ιού θα είναι τόσο αραιή, που θα είναι απίθανο να μεταδοθεί. Άρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ασφαλές να κολυμπήσεις στις θάλασσες κι αυτό το καλοκαίρι, κι ακόμα πιο ασφαλές να κολυμπήσεις σε πισίνα, καθώς το χλώριο σκοτώνει τον ιό.

Όλα καλά ως εδώ, αν είχαμε όλοι από μια ιδιωτική παραλία. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι στις παραλίες γίνεται πάντα το αδιαχώρητο και αποκλείεται να αποφύγεις την επαφή με άλλους ανθρώπους ούτε είναι εύκολο να κρατάς τις προβλεπόμενες αποστάσεις. “Οι κοινότητες κάνουν τα πρώτα διστακτικά βήματα στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αυτές τις μέρες”, καταλήγουν οι ειδικοί, “και η κοινωνική απομόνωση θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει για αρκετό καιρό ακόμα”. Αυτό σημαίνει ότι το προς το παρόν, αφήνουμε τα αντηλιακά και τα μαγιό μας στην άκρη.

Παραμένοντας, πάντως, στο θέμα του νερού, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με κάποιον, ακόμα κι αν πίνουμε από διαφορετική πλευρά, γιατί “ο μολυσματικός κορονοϊός είναι ανιχνεύσιμος και στο σάλιο και μπορεί να μεταδοθεί και μέσω ενός ποτού αν το μοιράζεσαι με άτομο που έχει μολυνθεί”.