Μπορεί οι σχολές να παραμένουν κλειστές, όμως οι φοιτητές έχουν βρει ένα νέο «κόλλημα», που τους επιτρέπει να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Η ελληνική εφαρμογή Nup, που αποτελεί ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει ως βασικό στόχο να συνδέσει τους φοιτητές της χώρας γρήγορα και εύκολα.
Αυτό που κάνει όμως το Nup να ξεχωρίζει είναι ότι όλα γίνονται ανώνυμα! Ο φοιτητής δεν έχει κάποιο δημόσιο προφίλ ή username, όπως έχουμε συνηθίσει στα «παραδοσιακά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, αρκεί να δηλώσει τη σχολή και το φύλο του και φυσικά να διαμορφώσει το avatar του, στο οποίο –δεδομένων των συνθηκών– μπορεί να φορέσει και τη μάσκα προστασίας του, δίνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα. Η επιτυχία του Nup είναι μεγάλη καθώς κατά την περίοδο του lockdown ξεπέρασε τους 40 χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι στέλνουν σε καθημερινή βάση περίπου δύο μηνύματα ανά δευτερόλεπτο.
Το Nup αποτελεί ένα από τα λιγότερο «αγχωτικά» κοινωνικά δίκτυα! Σε μία εποχή που η εικόνα και ο τρόπος ζωής που παρουσιάζουμε στα social media φαίνεται να είναι το παν, το Nup κινείται διαφορετικά. Όλοι οι χρήστες είναι ίδιοι και το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι η σχολή που έχουν δηλώσει. Κάθε συζήτηση που ξεκινά γίνεται με βάση κάτι που είπε κάποιος χρήστης και φάνηκε ενδιαφέρον, και όχι την εξωτερική εμφάνιση ή το social status του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φοιτητές έχουν αναπτύξει μέσα από το Nup στενές σχέσεις, φιλικές ή ερωτικές, γιατί ακριβώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άλλο άτομο για αυτό που είναι ή για όσα είχε να πει.
Όπως λένε οι δημιουργοί του, «η ανωνυμία κάνει τη σύνδεση των χρηστών πιο εύκολη και άμεση, ενώ σου δίνει την ελευθερία να μιλήσεις ανοιχτά για σοβαρά θέματα που σε απασχολούν και δεν έχεις τολμήσει να αναφέρεις μέχρι σήμερα. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι οι δυνατότερες “σχέσεις” χτίζονται μεταξύ ανθρώπων που όχι μόνο ανήκουν σε κοινό ηλικιακό group, αλλά μοιράζονται και ένα κοινό τρόπο ζωής, με κοινά ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχίες. Ένα τέτοιο group ανθρώπων είναι φυσικά οι φοιτητές. Για τον σκοπό αυτό φτιάξαμε ίσως το πρώτο community based κοινωνικό δίκτυο».