ΕΡΕΥΝΑ: Ποιο είναι τελικά το πιο “υγιεινό” γλυκό;

Μια έρευνα ισχυρίζεται το παγωτό. Ισχύει όμως;

Οι λάτρεις του παγωτού πιθανότατα θα πέταξαν τη σκούφια τους όταν διάβασαν σε πρόσφατο άρθρο του διεθνούς Τύπου ότι το παγωτό μπορείτελικά να κάνει καλό στην υγεία. Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε μια διδακτορική διατριβή του 2018, η οποία ανέφερε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Σε αυτό το σημείο όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε δύο μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 αντίστοιχα και κράτησαν για περίπου 20 χρόνια. Ο σκοπός αυτών των μελετών ήταν να παρακολουθήσουν την υγεία των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκαλύψουν εάν σχετίζονταν ορισμένες ασθενειες με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα η διατροφή.

Για την ανάλυσήςτους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα μόνο από συμμετέχοντες σε αυτές τις δύο μελέτες που ανέφεραν ότι είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν ξεκίνησαν οι μελέτες – επομένως μιλάμε για ένα δείγμα περίπου 16.000 ατόμων. Οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν επίσης δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν συνήθως τον προηγούμενο χρόνο. Δεν τους δόθηκε εντολή σε κανένα σημείο, να τρώνε ή να αποφεύγουν το παγωτό. Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν παγωτό -όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν παγωτό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση μεταξύ παγωτού και καρδιακών παθήσεων έγινε εμφανής μόνο όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υγιεινά έτρωγε γενικώς. Αυτό υποδηλώνει ότι μια συνολικά  υγιεινή διατροφή είναι σαφώς πιο σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, από ότι η κατανάλωση παγωτού.

Θα μπορούσε επίσης να ισχύει και το εξής: Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν παγωτό πριν συμμετάσχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει να τρώνε παγωτό αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στη μελέτη. Θα μπορούσε λοιπόν στη συνέχεια να φαίνεται ότι η κατανάλωση παγωτού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ πιθανότατα ίσχυε το αντίστροφο.

Μπορεί τελικά το παγωτό να είναι υγιεινό;
Το παγωτό θεωρείται ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – που σημαίνει ότι λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, είναι συνήθως πολύ υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι το πολύ παγωτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μοιάζει συναρπαστικό να βλέπουμε τίτλους που υποστηρίζουν ότι οι αγαπημένες μας “βρωμιές” μπορεί να έχουν απροσδόκητα οφέλη για την υγεία μας, σημασία έχει να κοιτάμε και πίσω από τις λέξεις αυτών των πιασάρικων τίτλων.

Προς το παρόν, για το παγωτάκι δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι έχει οφέλη για την υγεία μας. Αυτό ωστόσο που συχνά λένε οι διατροφολόγοι είναι να προτιμούμε σορμπέ γιατί έχει για βάση του το νερό και όχι γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν μπορούμε να το φτιάξουμε και μον@ μας ακόμα καλύτερα. Ακολουθεί για το φινάλε, πανεύκολη και υγιεινή συνταγή για σπιτικό σορμπέ μπανάνα.

ΥΛΙΚΑ:

3 ώριμες μπανάνες (κατεψυγμένες)

2 κουταλιές φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη)

1 κουτ. σούπας νερό

4 κουτ. σούπας μέλι / σιρόπι αγαύης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  

Καθαρίζουμε τις μπανάνες από το φλούδα τους, τις ψιλοκόβουμε και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. ΄΄

Έπειτα από τουλάχιστον τρεις ώρες, τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε για τρία λεπτά.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σερβίρουμε.

Όσο παγωτό περισσέψει (αν περισσέψει) το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό μπολ με καπάκι και το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη.