Γιατί όλος ο πλανήτης μιλάει για τον ηθοποιό Pedro Pascal

Τρομερά ταλαντούχος, γοητευτικός, αστείος, αριστερός, τρυφερός, φιλελεύθερος. Ο πιο δημοφιλής ηθοποιός στον πλανήτη σήμερα έχει «τικ» σε όλα τα σωστά κουτάκια. Και έχει κάνει τους πάντες να τον φωνάζουν «DADDY».

Είναι ο José Pedro Balmaceda Pascal, και αυτό από μόνο του είναι ήδη εντυπωσιακό. Αδύνατον να τον αγνοήσεις όσο κι αν αντιστέκεσαι σθεναρά σε ό,τι μπορεί να γίνει mainstream σε δευτερόλεπτα στα social media και τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει πλέον τον Pedro Pascal, οπότε ας το απολαύσουμε! Ο πιο so-hot-right-now ηθοποιός των τελευταίων χρόνων, που είδε μετά το viral του «The Last of Us» (HBO) τις μετοχές του να πιάνουν ταβάνι, κατάφερε το πλέον ασυνήθιστο στη βιομηχανία του Hollywood: να γίνει next best thing μετά τα 40 και να κατακτήσει ρόλους, τίτλους, εξώφυλλα και αξιώσεις δύο δεκαετίες μετά το ντεμπούτο του στην υποκριτική. Δεν είναι όμως μόνο οι ερμηνείες του που τον έφεραν στην κορυφή. Στα 48 του, ο Pedro ορίζει την αρρενωπότητα σε 2023 updates και προκαλεί Pedromania.

BACKSTORY

Γεννήθηκε στη Χιλή την πιο λάθος χρονική περιόδο. Το 1975, ο Πινοσέτ έφε[1]ρε στη χώρα τη δικτατορία στην πιο σκληρή εκδοχή της, και φυσικά καταδίωκε όσους επιχειρούσαν να αντισταθούν στο καθεστώς ή είχαν αριστερές καταβολές. Η οικογένεια του Pedro ήταν πάντα πολιτικοποιημένη και εναντίον της χούντας. Η μητέρα του –παιδοψυχολόγος– είχε συγγενικές σχέσεις με τον ηγέτη του Κι[1]νήματος Επαναστατικής Αριστεράς, μια παράταξη που δημιουργήθηκε με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική δικτατορία. Ο πατέρας του –γιατρός και ιδιοκτή[1]της μαιευτικής κλινικής– ανήκε επίσης στους αριστερούς πολιτικούς κύκλους της χώρας και σε μια πνευματική ελίτ που έφερε τον Pedro και τα τρία αδέλφια του κοντά στις τέχνες και τα βιβλία από μικρή ηλικία. Η οικογένεια ανήκε στους επιφανείς αριστοκρατικούς κύκλους της Χιλής και είχε μεγάλη οικονομική άνεση μέχρι να καταλάβει ο Πινοσέτ τη χώρα. Ο Pedro βέβαια έζησε μόλις τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής του στη Χιλή. Οι γονείς του αποφάσισαν μετά από κατα[1]διώξεις και δολοφονίες αριστερών πολιτικών να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Πρώτα αναζήτησαν καταφύγιο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, στο Σαντιάγο, και στη συνέχεια έλαβαν πολιτικό άσυλο στη Δανία. Η ζωή του Pedro ξεκίνησε με περιπέτεια. Μετά από αρκετή ταλαιπωρία και αστάθεια, η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ, πρώτα στην Καλιφόρνια και μετά στο Τέξας. Και όταν τα πράγματα επιτέλους σταθεροποιήθηκαν, ο Perdo έγινε ένας συνεπής μαθητής και ένας πολύ καλός κολυμβητής. Ήδη από τα 8 του ήταν άπιαστος σε αυτό το άθλημα, με τους δικούς του να θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στην αθλητισμό. Τα πράγματα όμως για τον Pedro δεν ήταν τόσο απλά.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Ο Pedro γεννήθηκε «αναγκαστικά αριστερός», όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του. Το φιλελεύθερο πνεύμα του δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και οι πολιτικές θέσεις του δημοσιοποιούνται σε πολλές από τις δηλώσεις του, κάτι που αναστατώνει το συντηρητικό Hollywood, το οποίο έχει ως άτυπο κανόνα δεκαετιών να μην παίρνουν πολιτική θέση οι καλλιτέχνες και οι stars. So what! Ο Pedro έχει μιλήσει πολλές φορές για τις ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία, για την υποστήριξη που δείχνει στους αδύναμους, για το λαό της Χιλής, αλλά και για την LGBTQ+ κοινότητα, εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή του στην τρανς αδελφή του, την ηθοποιό και ακτιβίστρια Lux Pascal. H Lux ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας –δεκαπέντε χρόνια μικρότερη από τον Pedro– και ξεκίνησε τη διαδικασία της φυλομετάβασης με την οικονομική και ψυχολογική στήριξη του αδελφού της όταν ήταν 17 ετών. Χρόνια αργότερα, οι δυο τους συναντήθηκαν και τηλεοπτικά στο δημοφιλέστατο «Narcos», όπου συμπρωταγωνιστούν σε μερικά επεισόδια. Το γεγονός που άλλαξε βέβαια για πάντα τις ζωές και των δυο τους ήταν η αυτοκτονία της μητέρας τους, το 1999. Ο Pedro ήταν ήδη 24 ετών, ενώ η Lux μόλις 9. H μητέρα τους έπα[1]σχε από κατάθλιψη. Προς τιμήν της, όταν ασχολήθηκε με την υποκριτική αποφάσισε να συστήνεται με το επώνυμό της – «έτσι, την έχω πάντα μαζί μου», θα πει πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του. Βέβαια, στην επιλογή του αυτή βοήθησε και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να προφέρουν εύκολα το πατρώνυμό του (Balmaceda) και ο Pascal ήταν αποφασισμένος για μεγάλη καριέρα. Λίγα χρόνια πριν από το τραγι[1]κό γεγονός της αυτοκτονίας της μητέρας του, ο πατέρας του κατηγορήθηκε για ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορού[1]σε την κλινική του στη Χιλή. Όλα αυτά τα γεγονότα ανέτρεψαν τις ισορροπίες στην ενήλικη ζωή του, που μόλις είχε αρχίσει. Ίσως γι’ αυτό άργησε να αποφασίσει ότι ανήκει στο χώρο του θεάματος. Ο Pedro μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1999. Στα 24 του ξεκίνησε να σπουδάζει υποκριτική αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα. Δεκαπέντε χρόνια και δεκάδες ρόλους κομπάρσου μετά, τα κατάφερε.

THE LAST OF US

«Είναι ο τελευταίος μεγάλος star σε μια εποχή που το lifestyle και η showbiz αλλάζει;» αναρωτιούνται συχνά τα tabloids. Και η πραγματικότητα δείχνει πως, όντως, το virality που απέκτησε ο Pedro τόσο αναπάντεχα εγκαινιάζει μια νέα εποχή, αυτή των stars που προέρχονται από τις πλατφόρμες, οι οποίες άλλαξαν για πάντα τα δεδομένα στην ψυχαγωγία παγκοσμίως. Αυτή η νέα συνθήκη στη βιομηχανία του θεάματος έδωσε απόλυτη ελευθερία στους ηθοποιούς, όχι μόνο να πειραματιστούν με δύσκολους ρόλους, αλλά και να γίνουν γνωστοί σε κάθε σαλόνι αυτού του κόσμου. Ο Pedro για πολλά χρόνια έπαιζε μικρά ρολάκια σε σειρές που πια θεωρούνται cult. Γραφικοί χαρακτήρες – συνήθως με όλα τα κλισέ που μπορεί να φανταστεί κανείς για έναν Λατίνο– που δεν κατάφεραν να του προσφέρουν κάτι ούτε καλλιτεχνικά ούτε επαγγελματικά. Για πολλά χρό[1]νια έβλεπε στην αναδρομή της καριέρας του την απόλυτη στασιμότητα, ωστόσο δεν τα παράτησε ποτέ. Tο «Game of Thrones» τον έφερε σταδιακά στο A-list των ηθοποιών για τους οποίους το τηλεοπτικό κοινό αλλά και οι παραγωγοί άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον. Η ισοπεδωτική επιτυχία της σειράς έκανε το όνομά του να ακουστεί τουλάχιστον στα γραφεία των τηλεοπτικών παραγόντων. Έπειτα ήρθε το «Narcos», μετά το «The Mandalorian», πρόσφατα το «The Last of Us» και έπειτα ο Pedro Pascal που όλοι αγαπήσαμε. Η σειρά είναι φαινόμενο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο video game που κυκλοφόρησε το 2013 και αγαπήθηκε φανατικά από τους gamers. Η σειρά ήρθε για να απογειώσει το μύθο. Είναι η μοναδική πρεμιέρα του ΗΒΟ που σημείωσε τόσο υψηλή τηλεθέαση από το πρώτο λεπτό προβολής της – στοιχείο που δείχνει την τεράστια αναμονή του κοινού. Έγινε talk of the world σε δευτερόλεπτα και trend-αρε σε όλες τις χώρες του κόσμου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές τόσο από ειδικούς του χώρου όσο και από σινεφίλ και απλούς τηλεθεατές. Το άνω των 10 εκατομμυρίων budget που δόθηκε για κάθε επεισόδιο της σειράς(!) επιστράφηκε ακαριαία στις τσέπες των παραγωγών, που είδαν τις μετοχές της σειράς να ανεβαίνουν αμέσως στα ύψη. Στα δέκα επεισόδια βλέπουμε την Αμερική 20 χρόνια μετά την καταστροφή του σύγχρονου πολιτισμού εξαιτίας ενός θανατηφόρου ιού που έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ζόμπι. Και εδώ εμφανίζεται ο σωτήρας Pedro: Ο Joel που υποδύεται αναλαμβάνει να βγάλει από τη ζώνη καραντίνας την Ellie, ένα 14χρονο ομοφυλόφιλο κορίτσι που αποτελεί και το κλειδί της θεραπείας από τον ιό. Ποιος δεν θα αφηνόταν στα χέρια του; Η σειρά λοιπόν που έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης και γέμισε σελίδες περιοδικών και εφημερίδων με αφιερώματα και spoilers έκανε το 48χρονο σήμερα ηθοποιό τον πιο συζητημένο celebrity της χρονιάς, ή αλλιώς τoν slutty daddy που έχει αυτό το κάτι που θέλεις.

SLUTTY DADDY

«Είμαι ο ωραίος και πρόστυχος daddy σου», είπε με αυτοσαρκασμό στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του «The Last of Us». Και όταν αυτά τα λόγια βγαίνουν από τα συγκεκριμένα ζουμερά χείλη, οι fans κάνουν γιορτή. Ο όρος slutty daddy (πρόστυχος μπαμπάς) δόθηκε στον Pascal από τους χρήστες του Twitter ως τίτλος τιμής και θαυμασμού για το sexiness που εκπέμπει χωρίς να είναι ιδιαίτερα όμορφος, χωρίς να έχει κοιλιακούς, χωρίς να έχει το θεληματικό πιγούνι του Brad Pitt ή τα πράσινα μάτια του Ryan Gosling. Την ίδια στιγμή, οι viral ρόλοι του ηθοποιού, μάλλον συγκυριακά, εμπεριέχουν πολύ το στοιχείο της οικογένειας. Στο «Game of Thrones» προστατεύει την τιμή της αδελφής του και συμπεριφέρεται με αστείρευτη τρυφερότητα στη σύντροφό του, στο «The Mandalorian» ενώ ως κυνηγός επικηρυγμένων πρέπει να παραδώσει τον Grogu δένεται συναισθηματικά μαζί του και τον προστατεύει, και τώρα, στο «The Last of Us», κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη μικρή κόρη του δίνοντας άλλη διάσταση στην κλισέ πατρική φιγούρα που κυριαρχεί στις κοινωνίες μας. O ίδιος αγκάλιασε τον τίτλο του και πλέον –πιθανόν επηρεασμένος από κάποια ομάδα δημοσίων σχέσεων– τον χρησιμοποιεί αυτοσαρκαζόμενος σε συνεντεύξεις του ή ακόμη και στο «Saturday Night Live» όπου παρουσίασε ένα σκετς στο οποίο αποδεχόταν πλήρως την πρόκληση να γίνει ο sexy daddy όλων μας. Στην πραγματικότητα, πέρα από την ίσως σεξιστική διάσταση που εμπεριέχει όλο αυτό το daddy mode, η φιγούρα του Pascal είναι ο αντίποδας της αρρενωπής τοξικότητας που μας έχει ταΐσει όλους η βιομηχανία του θεάματος είτε η ίδια η ζωή. Ο Pedro πιθανόν να εκπροσωπεί ένα νέο τύπο sis straight άντρων, πολύ πιο υγιή από τους προηγούμενους, με αβίαστα ευγενικά χαρακτηριστικά, που είναι εκεί για να σε προστατεύσουν και να σε φροντίσουν. Η συγκυρία μάλιστα της ανόδου του στην παγκόσμια showbiz έρχεται τη στιγμή που είδωλα χρόνων όπως ο Leonardo DiCaprio αποκαθηλώνονται εξαιτίας των αμετροεπών επιλογών που κάνουν στην προσωπική τους ζωή – ο Leo εμφανίστηκε πρόσφατα με 19χρονο μοντέλο και δέχτηκε πολλά αρνητικά σχόλια. Μήπως το lifestyle βρήκε το πρότυπο άντρα του νέου αιώνα; 89% Ο Pedro Pascal δεν είχε ποτέ του οικονομική δυσχέρεια ούτε φτωχικά παιδικά χρόνια. Τίποτα όμως δεν προμήνυε ότι στα 48 του θα καταφέρει να γίνει εκατομμυριούχος, και μάλιστα μέσα σε διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων. Ο ηθοποιός είδε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του να φουσκώνουν από κει που δεν το περίμενε. Μετά τη συμμετοχή του στο «Game of Thrones» εξαργύρωσε τις μετοχές του ανεβάζοντας το πολύ χαμηλό κασέ που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, για το «The Last of Us», που έγινε viral πριν καν την πρώτη προβολή του, αμείβεται με 600 χιλιάδες δολάρια ανά επεισόδιο.

Αυτό σημαίνει ότι από τον πρώτο κύκλο της σειράς θα κερδίσει 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το δεύτερο κύκλο –που ήδη λέγεται ότι είναι στα σκαριά– θα ανεβάσει, όπως είναι λογικό, κι άλλο το κασέ του. Αυτό βέβαια που πολλές φορές χρησιμοποιεί χιουμοριστικά και ο ίδιος σαν άσο στην εμπορική δεινότητά του είναι το ποσοστό 89%. Όλες οι σειρές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια έχουν βαθμολογία πάνω από 89%. Τη χαμηλότερη (89%) τη συγκεντρώνει το θρυλικό «Game of Thrones», το «The Mandalorian» βρίσκεται στο 93% και το «The Last of Us» στο ασύλληπτο 98% (τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο). «Ξέρω να διαλέγω καλούς ρόλους», έχει πει ο ίδιος με χιούμορ. Εξάλλου, πλέον έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει για την καριέρα του. Από την αφάνεια βρέθηκε στην κορυφή. Ποιος τολμάει να τα βάλει με το 89%;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΜΠΙΜΠΙΣΙΔΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GETTY IMAGES

leave a reply

Your Review