Γιατί η κουνιάδα του George Clooney κατηγορείται για αισχροκέρδεια;

Η Ιορδανή designer Samia Alzakleh δεν είναι η μόνη που αποφάσισε να μετατρέψει σε fashion item τις χειρουργικές μάσκες που χρησιμοποιούμε πλέον σχεδόν όλοι στον πλανήτη, λόγω κορονοίού. Την ίδια ιδέα είχε και η Tala Allamoudin, σχεδιάστρια και κουνιάδα του George Clooney. Οι μάσκες που σχεδίασε η Tala ανήκουν στη σειρά Le Masque, έχουν ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, χρειάζονται 8 με 10 εβδομάδες για να φτάσουν στα χέρια σου μετά την παραγγελία, και χωρίς να είναι καν εγκεκριμένες από τον ιατρικό σύλλογο, πωλούνται 33 δολάρια η μία μέσω του fashion website της. Τις πλασάρει, δε, με την εξής περιγραφή: “Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, εμείς σας έχουμε καλύψει: μια άνετη (και κομψή) μάσκα για όλες τις συνθήκες. Το πολυτελές κάλυμμα προσώπου προσφέρει προστασία με χάρη… Το Le Masque έχει σχεδιαστεί με βάση τις φυσικές καμπύλες του προσώπου σας, για να σας προσφέρει μια πιο άνετη εφαρμογή. Ό, τι και αν σας συμβαίνει, ας το αντιμετωπίσουμε μαζί”.

Σε άλλες εποχές, οι μάσκες της Tala μπορεί να περνούσαν και απαρατήρητες. Αλλά σε περίοδο πανδημίας, οι πανάκριβες δημιουργίες της έχουν ξεσηκώσει θύελλα αρνητικών σχολίων. Ένας κριτικός, μάλιστα, έγραψε: “Πιστεύω ότι είναι πραγματικά γλοιώδες από μέρους της να εκμεταλλευτεί τον κορονοϊό για να βγάλει κέρδος. Είναι τεράστιο λάθος να προσπαθήσει να μετατρέψει αυτές τις μάσκες σε trendy αξεσουάρ, χωρίς καν να προσφέρουν προστασία. Χρησιμοποιεί τον φόβο των ανθρώπων για να βγάλει λεφτά. Κι αυτό είναι αηδιαστικό”.

Η ίδια προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας: “Σε όλα τα ασιατικά νοικοκυριά, οι μάσκες προσώπου είναι είδος πρώτης ανάγκης και χρησιμοποιούνται για προστασία από το κρύωμα, τη μόλυνση και τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι δικές μας δεν είναι οι εγκεκριμένες No95 και θα πρέπει να τις δει κανείς ως προστασία για το φτέρνισμα και το κρύωμα. Δεν είναι ιατρικά εγκεκριμένες”. Απλώς, δηλαδή, η κυκλοφορία τους συνέπεσε βολικά με την πανδημία. Όπως πολύ βολικά συνέπεσε με τις ανάγκες της εποχής και το άλλο καινούργιο της προϊόν, τα νεσεσέρ για να βάζεις μέσα το απολυμαντικό για τα χέρια σου, τα οποία πάνε σετ με τις μάσκες και στοιχίζουν 35 δολάρια το ένα.

Κέρδος με τον πόνο του άλλου; Θα το δούμε κι αυτό.

leave a reply

Your Review