Ο Χαράλαμπος Πετράς, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και ένας από τους κορυφαίους στη διαχείριση κρίσης, μας εξηγεί: «Η εμφάνιση της πανδημίας θέτει ένα απλό αλλά καθοριστικό δεδομένο: Τποτα δεν είναι απόλυτα βέβαιο στη ζωή, υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να απειλήσουν σχεδόν τα πάντα. Αν απέναντι στην κρίση και την απειλή ο άνθρωπος καταβληθεί από αίσθημα αδυναμίας και ανημποριάς να ελέγξει τη ροή των πραγμάτων, βιώνει έντονο στρες, άγχος, λύπη, φόβο και αδυνατεί να αντιμετωπίσει ενεργητικά τη δυσκολία που έχει προκύψει. Μια ιδιαίτερα αποφευκτική και εσωτρεφής αντιμετώπιση συνδέεται με την εμφάνιση φοβιών, πανικού και καχυποψίας. Στοιχεία που αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα , θα οδηγήσουν σε κοινωνικό στιγματισμό και αυτό-λογοκρισία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς είναι πιθανή μια επιπλέον επιβάρυνση της κατάστασής τους λόγω της κρίσης. Ανήκουν και εκείνοι στις ευπαθείς ομάδες, αν και δεν τους αναφέρουμε».
O life coach Δημήτρης Τσέλιος έχει τη δική του άποψη. «Ο κορονοϊός μπορεί να μη σε σκοτώσει, ο φ όβος σου όμως σίγουρα μπορεί. Ζούμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά και άγνοιας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, και το χειρότερο να τη διαδίδει. Θέλει φροντίδα, θέλει να ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των γιατρών και να μη δίνουμε βάση στον πανικό, στις θεωρίες και στην κινδυνολογία που αναπτύσσεται από παντού. Με λίγα λόγια, σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης νομίζω ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στο τι ακούμε. Δεν πρέπει να ξεπλένουμε μόνο τα χέρια, αλλά να ξεπλένουμε και το μυαλό».
Με απλά λόγια η τεράστια απειλή πλανιέται γύρω μας. Αλλά ο πανικός και ο φόβος δεν είναι η λύση. Χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή απογραφή των γεγονότων και υπευθυνότητα. Ακόμα και στο συναίσθημά μας.