Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ξαναθυμόμαστε τον δεκάλογο της Θετικής Φωνής

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" στήριξε και φέτος το αφιέρωμα του DownTown στην Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Διαβάστε 10 σημεία για την πολύ σημαντική δράση του.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός

1. Βγαίνουμε μπροστά σε πρώτο πρόσωπο

H Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Είναι μια συλλογική προσπάθεια των ίδιων των ανθρώπων που ζούμε με HIV/AIDS να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να χτίσουμε γέφυρες με την κοινωνία και να συμβάλουμε στο τέλος της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα.

 

2. Παρέχουμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης

Από το 2009, έχουμε παράσχει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε πάνω από 7.000 οροθετικά άτομα για θέματα που σχετίζονται με την υγεία, το ασφαλέστερο σεξ, το στίγμα και τις διακρίσεις, την εργασία, την οικογένεια και τη διαχείριση συναισθημάτων.

 

3. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Αρθρώνουμε δημόσιο λόγο με προτάσεις και τεκμηρίωση, διεκδικώντας ισονομία και ορατότητα για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV και για τις ευάλωτες ομάδες.

4. Προάγουμε την πρόληψη

Στο πεδίο της πρόληψης, λειτουργούμε από το τέλος του 2012 τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint. Με δύο σταθερές δομές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και με μία κινητή μονάδα, παρέχουμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C και σύφιλη. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε τους ωφελούμενους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, με την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουμε διενεργήσει πάνω από 120.000 εξετάσεις, ενώ την τελευταία τετραετία, σχεδόν μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στις δομές μας.

 

5. Προσεγγίζουμε ευάλωτες ομάδες

Υλοποιούμε πρόγραμμα εργασίας στον δρόμο, προσεγγίζοντας ευάλωτες ομάδες, όπως οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ και οι πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά, έχουμε διανείμει, δωρεάν, πάνω από 5.500.000 προφυλακτικά.

 

6. Αναπτύσσουμε δράσεις για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

Υλοποιούμε δράσεις μείωσης της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και διανέμουμε δωρεάν σύνεργα ασφαλούς χρήσης.

7. Υλοποιούμε παρεμβάσεις στις φυλακές

Επισκεπτόμαστε σωφρονιστικά καταστήματα για την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατουμένων και για την υλοποίηση διαδραστικών προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής.

 

8. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ

Λειτουργούμε τη δομή υποστήριξης, ενδυνάμωσης και προαγωγής της πρόληψης για εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ Red Umbrella Athens. Συνολικά, έχουμε παράσχει δωρεάν υπηρεσίες σε πάνω από 350 άτομα.

 

9. Παρέχουμε υπηρεσίες πρόληψης σε μετακινούμενους πληθυσμούς

Υλοποιούμε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της εξέτασης για HIV και ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C σε δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

 

10. Θέτουμε την ποικιλομορφία στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας

Δίνουμε έμφαση στην απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως ομοφυλόφιλοι άντρες, πρώην χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και trans γυναίκες, σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης και καταπολέμησης των διακρίσεων.

Διαβάστε εδώ το άρθρο για την εκδήλωση I’M Positive που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

 

positivevoice.gr