Ο Stephen King απολογείται που λόγω πανδημίας οι άνθρωποι νιώθουν σαν ήρωες στις ιστορίες του

Επί δεκαετίες γράφει ιστορίες που στάζουν μυστήριο και τρόμο, γεμάτες από αλλόκοτες καταστάσεις και ανορθόδοξους ήρωες. Τα βιβλία του γίνονται best seller και πολλά από αυτά γυρίζονται ταινίες. Από τη Λάμψη, την Κάρι και το It, μέχρι την Ομίχλη, το Pet Sematery και το Dr. Sleep, o Stephen King έχει τον δικό του τρόπο να μας κρατάει άυπνους τις νύχτες. Μία από τις ιστορίες του, το Stand, του 1978, περιέγραφε πώς μια πανδημία που ξεκίνησε από βιολογικό όπλο σκότωσε σχεδόν όλο τον πληθυσμό του πλανήτη. Προφητικό; Σε κάθε περίπτωση, ο Stephen King ακούει αυτές τις μέρες όλο και πιο συχνά ότι οι άνθρωποι νιώθουν σαν ήρωες των βιβλίων του.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο National Public Radio, είπε χαρακτηριστικά: “Ακούω συνέχεια τον κόσμο να λέει:«Πω πω, νιώθω σαν να ζω σε ιστορία του Stephen King. Η μόνη μου απάντηση σε αυτό είναι “λυπάμαι”». 

Στην ίδια συνέντευξη, που παρεμπιπτόντως ήταν τηλεφωνική γιατί και ο ίδιος βρίσκεται στο σπίτι του σε καραντίνα, αποκάλυψε λεπτομέρειες για το καινούργιο του βιβλίο και πώς επηρέασε την πλοκή του ο κορονοϊός. «Το βιβλίο που γράφω ήταν αρχικό τοποθετημένο το 2020, με στόχο να εκδοθεί το 2021 και να φαίνεται ότι η ιστορία διαδραματίζεται στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Και μετά προέκυψε η πανδημία και εγώ έριξα μια ματιά σε ό,τι είχα γράψει και είδα ότι ανάμεσα στα πράγματα που συνέβαιναν ήταν ότι δύο από τους ήρωές μου πήγαιναν κρουαζιέρα. Και τότε σκέφτηκα: “Ε, όχι, δεν νομίζω ότι θα πάει κανείς κρουαζιέρα αυτήν τη χρονιά”.  Κι έτσι τα άλλαξα όλα και έβαλα την ιστορία να διαδραματίζεται το 2019, τότε που ο κόσμος μπορούσε να συναθροίζεται και να έρχεται σε επαφή, για να μπορέσει να δουλέψει η ιστορία».

Πρόσθεσε, επίσης, πως φοβάται ότι αυτός ο ιός είναι διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο έχουμε βιώσει μέχρι τώρα.« Δεν είναι πανικός. Δεν είναι τρόμος αυτό που νιώθω, που νομίζω ότι το νιώθουν άλλοι. Είναι κάτι σαν αγωνία που σε ροκανίζει και σε κάνει να μονολογείς: “Δεν πρέπει να βγω έξω. Αν βγω, μπορεί να κολλήσω αυτό το πράγμα ή να το μεταδώσω σε κάποιον άλλο”».

Στην ίδια συνέντευξη ο King ανέφερε ότι πιστεύει πως η πανδημία θα έχει διαρκείς επιπτώσεις στη γενιά της εγγονής του: «Όταν η εγγονή μου θα έχει μεγαλώσει και τα παιδιά της θα λένε: “Βαριέμαι να βγω έξω”, εκείνη θα τους απαντάει: “Θα έπρεπε να ζείτε το 2020, που ήμασταν όλοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας για μήνες. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Φοβόμασταν τα μικρόβια”».

Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, αν έχεις διαβάσει έστω κι ένα βιβλίο του Stephen King, δεν νιώθεις κι εσύ λίγο σαν να ζεις τώρα σε ιστορία του;

leave a reply

Your Review