Ο Βασίλης Μίχας θεωρεί εγκληματικό να χρησιμοποιεί κάποιος τη θέση του ή τη δύναμή του για να εκμεταλλευτεί κάποιον άλλο

Ο Χρήστος από τη «Γη της Ελιάς» είναι ένα από τα πιο φρέσκα και ενδιαφέροντα πρόσωπα της ελληνικής TV. Τι κρύβεται όμως πίσω από την καθηλωτική ομορφιά του;

Yπάρχει ένα ρητό στο Hollywood που λέει: «Δεν έχει σημασία αν είσαι όμορφος ή άσχημος, κοντός ή ψηλός, εύσωμος ή πολύ λεπτός, σημασία έχει να σε ερωτευτεί η κάμερα.» Και συνήθως τα μοντέλα που μπαίνουν στην υποκριτική δεν το πετυχαίνουν. Σπάνιες οι εξαιρέσεις – και ο Βασίλης ανήκει σ’ αυτές. Είναι ένας καλός ηθοποιός και φέτος στη «Γη της Ελιάς» αποδεικνύει ότι έχει το star material που σε κάνει να θέλεις να μάθεις τα πάντα γι’ αυτόν. Μπαίνοντας στο χώρο του ξενοδοχείου, όλοι οι τουρίστες τον προσέχουν, κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Είναι ένα παιδί που συζητώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πολλά περισσότερα από ένα ωραίο πρόσωπο. Άλλωστε, ο Warhol υποστήριζε ότι η ομορφιά είναι μια μορφή εξυπνάδας. Μιλάει πολύ ώριμα, τσεκάρει τα πάντα –αν και λέει ότι δεν είναι control freak–, έχει άνεση με το σώμα του, έχει άποψη για τα ρούχα, το στήσιμο, αλλά κυρίως έχει άποψη για τη ζωή. Έχει αυτό το χάρισμα που δεν εξηγείται. Τον θυμάσαι και μετά. Δεν χάνεται στο πλήθος.

Μίλησέ μου για σένα και τη ζωή σου. Αν μπορείς, κάνε μου ένα μικρό life story.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στην Κυψέλη. Ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο στην αρχή λόγω μπαμπά και θείου, που ήταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο ήταν και η μεγάλη μου αγάπη. Ήμουν συνέχεια με μια μπάλα, αλλά λόγω τραυματισμών, που μου κόστισαν τρία χειρουργεία στα γόνατα, δυστυχώς το σταμάτησα. Επειδή είχα επενδύσει αποκλειστικά σε αυτό, όταν αναγκάστηκα να το σταματήσω βρέθηκα σε αδιέξοδο. Τυχαία κάπως, εμφανίστηκε στη ζωή μου το modelling, το οποίο μου έδωσε τη δυνατότητα να πάρω χρόνο και απόσταση, να ταξιδέψω. Επίσης μου έδωσε πολλές εμπειρίες. Μετά από μια πενταετία ενασχόλησής μου με αυτό, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η διάθεσή μου για επικοινωνία με τα πράγματα και τους ανθρώπους ήταν σε άλλο επίπεδο κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι την υποκριτική. Ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους του χώρου, άρχισα να ασχολούμαι κάνοντας μαθήματα υποκριτικής, μέχρι που ήρθε η πρώτη καλλιτεχνική δουλειά. Ήδη βρίσκομαι τέσσερα χρόνια στο χώρο με συμμετοχή σε τρία σίριαλ και ένα θεατρικό.

H μητέρα σου είναι από την Αλβανία, ο πατέρας σου από την Ελλάδα. Πώς προέκυψε αυτός ο έρωτας;

Ο παππούς μου, με καταγωγή από τα Γιάννενα, μετά το ’40, που πολέμησε, πήγε στην Αλβανία με τη γιαγιά μου αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Και ο πατέρας μου γεννήθηκε εκεί. Έτσι γνωρίστηκε με τη μητέρα μου και μετά που άνοιξαν τα σύνορα ήρθαν στην Ελλάδα. Παντρεύτηκαν κι από τότε μένουν εδώ.

Είναι ακόμα μαζί;

Όχι, έχουν χωρίσει, αλλά μένουν κοντά, έχουν καλές σχέσεις και οι τρεις μας μένουμε κοντά, στην Κυψέλη.

Είσαι μοναχοπαίδι;

Έχω μια αδελφή 27 χρονών που ζει στο Λονδίνο. Της έχω ιδιαίτερη αδυναμία, αν και δεν της το δείχνω όπως αυτή σε μένα.

Έχεις πάει στην Αλβανία;

Πολλές φορές, αλλά έχω να πάω πέντε χρόνια τώρα, γιατί ταξίδευα με το modelling και μετά με τα σίριαλ.

Αν η ζωή σου γινόταν ταινία τι τίτλο θα είχε; Επίσης ποιον πρωταγωνιστή θα διάλεγες  ξένο ή Έλληνα για να σε υποδυθεί;

«Born to be Βlue». Και θα διάλεγα τον Brad Pitt.

Γιατί η λέξη «blue», που παραπέμπει σε μελαγχολία;

Μου αρέσει η jazz και ο Chet Baker. Αλλά, όχι, δεν μελαγχολώ εύκολα. Το παλεύω. Επίσης και οι φίλοι μου με φωνάζουν Billy Blue αν και αυτό οφείλεται στα μάτια μου. Μόνο η αδράνεια μπορεί να μου προκαλέσει θλίψη.

Μεγαλώνοντας τι συμπεριφορές αφαίρεσες από την προσωπικότητά σου και τι πρόσθεσες;

Αφαίρεσα τη βιασύνη, το πείσμα και την εκρηκτικότητα και πρόσθεσα την υπομονή, την κατανόηση και την αποδοχή.

Λένε ότι η επιτυχία σε αλλάζει. Άλλοι λένε ότι η επιτυχία αλλά- ζει τους άλλους απέναντι σε σένα. Εσύ τι θα έλεγες;

Η μέχρι τώρα πορεία μου δεν με έχει αλλάξει, ούτε άλλαξε τους κοντινούς μου ανθρώπους. Αν βρεθώ στο Hollywood ή στις Κάννες και έχω κάνει καμιά ταινία, τότε θα μπορέσω να σας πω αν ένιωσα «κάπως».

Εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου;

Ναι, σε μεγάλο βαθμό.

Τι μπορεί να σε φέρει εκτός ορίων;

Επειδή κάνω πολεμικές τέχνες που απαιτούν μεγάλη πειθαρχία, δύσκολα θα με φέρει κάτι εκτός ορίων. Και η πειθαρχία επίσης σου δίνει απεριόριστη ελευθερία.

Γιατί πολεμικές τέχνες;

Με ανανεώνει η πάλη. Έχει μια ροή, υπάρχει μια εκτόνωση, μια φλόγα. Και αν παλεύουμε σώμα με σώμα, όσο και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο, έχει μια ευγένεια. Γιατί όταν δεν μπορείς, παραδίνεσαι. Και εκεί υπάρχει βάθος.

Ποιες είναι οι φοβίες σου, οι ανασφάλειές σου; Ό,τι θα μπορούσες να μοιραστείς.

Φοβάμαι τη στασιμότητα, το να μην μπορέσω να ξεδιπλώσω την προσωπικότητά μου και ό,τι έχω μέσα μου, καθώς και το να μην κάνω ό,τι επιθυμώ και ονειρεύομαι. Πάντα με ακολουθεί αυτός ο φόβος από τότε που η ζωή μου ανατράπηκε από τον τραυματισμό. Κι αυτό με έκανε να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο.

Ποια είναι για σένα η εικόνα της απόλυτης ευτυχίας;

Να μπορώ να κάνω όλα αυτά που σου είπα πριν. Nα με εκπλήσσει η ζωή. Είτε δυσάρεστα είτε ευχάριστα, γιατί κι από τα δύο κάτι μαθαίνεις.

Κάνεις σχέδια για το μέλλον; Εννοώ σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτή την περίοδο δεν σκέφτομαι τόσο το μετά. Κοιτάζω να είμαι παρών στα πράγματα και να ξανα-εφεύρω τον εαυτό μου και τη δυναμική μου σε αυτά μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία. Είναι αυτό που σου είπα: Όλα ανατρέπονται.

Πού βγαίνεις, πού κάνεις βόλτες, πώς χαλαρώνεις;

Βγαίνω στη γειτονιά μου, την Κυψέλη, για early drinks και μετά στο κέντρο, που μπορείς να βρεις μαγαζιά και ανθρώπους για όλα τα γούστα. Με χαλαρώνει η επαφή με τη φύση, το βουνό και η θέα της πόλης το βράδυ από ψηλά. Όλα αυτά μου δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξω τη σκέψη και τα συναισθήματά μου.

Εμπιστεύεσαι εύκολα τους ανθρώπους;

Ναι, γιατί εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Δεν θέλω να γίνω καχύποπτος, μίζερος άνθρωπος.

Τι εκτιμάς σε έναν άνθρωπο; Ποιες ιδιότητες;

Την ευγένεια, την υπομονή, το να είναι δίπλα σου, να σε ακούει χωρίς να σε κρίνει και να ξέρει πότε θα κάνει πίσω. Τη διακριτικότητα. Και να είναι εκεί στα καλά και στα όχι τόσο καλά.

Ποιο διάσημο πρόσωπο θαυμάζεις;

Τον Matthew Mc Conaughey, γιατί εξελίσσεται απίστευτα ως ηθοποιός και ως άνθρωπος.

Κλισέ ερώτηση, αλλά ποια είναι η δική σου άποψη για το #MeToo που συνέβη στο χώρο σου τον προηγούμενο χειμώνα;

Θεωρώ εγκληματικό να χρησιμοποιεί κάποιος τη θέση του ή τη δύναμή του για να σε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ή όπως αλλιώς. Πόσο μάλλον όταν είσαι ένας νέος ηθοποιός, με όνειρα και δίψα για δημιουργία. Οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας πρέπει να γίνεται θέμα από όλους μας!

Πώς σε ανακάλυψαν για το πρώτο σου σίριαλ;

Μου έστειλαν μήνυμα στο Facebook για το casting. Πήγα χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα αντιμετωπίσω γιατί ήταν η πρώτη μου φορά σε κάτι τέτοιο, με είδαν και τελικά με πήραν.

Πώς σε επέλεξαν για τη «Γη της Ελιάς»;

Επικοινώνησε μαζί μου ο Αντρέας Γεωργίου, ο οποίος με είχε παρακολουθήσει στις προηγούμενες δουλειές μου και μου πρότεινε το ρόλο.

Πιστεύεις στην τύχη, στη σκληρή δουλειά ή και στα δύο;

Πιστεύω αρχικά στο ταλέντο, μετά στην τύχη και τέλος στην τόλμη. Για να έχουν όμως αποτέλεσμα αυτά τα τρία, χρειάζεται κυρίως η σκληρή δουλειά.

Εγώ θα σου έλεγα και τύχη.

Σαφώς. Το να είσαι εκεί τη σωστή ώρα και τη σωστή στιγμή.

Αν σου έλεγε ένα αγόρι ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, τι συμβουλή θα του έδινες;

Αν και είναι πολύ νωρίς για να δώσω συμβουλές, θα πω το εξής: Είτε γίνεις ηθοποιός είτε όχι, από την ενασχόλησή σου με την υποκριτική και το θέατρο μόνο κερδισμένος θα βγεις. Γιατί καλλιεργείς τον εαυτό σου, τον πνευματικό και ψυχικό σου κόσμο, αλλά και το σώμα, τη φωνή και την έκφρασή σου. Γενικά, είναι ένα δώρο παρ’ όλες τις δυσκολίες. Γιατί όλοι έχουμε τις αντιστάσεις και τα μπλοκαρίσματά μας.

Έχεις το άγχος να κάνεις οικογένεια ή είναι νωρίς;

Δεν το σκέφτομαι καν. Ούτε σαν ιδέα.

Στην ερώτηση «τι άνθρωπος είσαι» τι θα απαντούσες;

Αυτό καλύτερα να το απαντήσουν όσοι με γνωρίζουν.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να ασχοληθείς και πάλι με το ποδόσφαιρο;

Δεν γίνεται και ηλικιακά, αλλά και λόγω των τραυματισμών.

Ποιες είναι οι φιλίες σου από το χώρο;

Γενικά αναπτύσσω σχέσεις με διάφορους συναδέλφους που συνεργαζόμαστε, ακόμα κι αν δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εκτιμώ και νιώθω ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Αν και πολύ μικρός, σκέφτεσαι τη φθορά του χρόνου;

Φυσικά, όπως όλοι, αλλά όχι με άγχος.

Φέτος που έκλεισες τα 30 πώς ένιωσες;

Περίεργα, αλλά διάβασα κάτι που μου άρεσε: Πως μπαίνεις στη δεκαετία του Ήλιου. Έχεις ήδη εμπειρίες και αρχίζεις να πατάς πιο σταθερά στη Γη.

Υπάρχει κάποια φράση από κάποιο συγγραφέα που σε εμπνέει;

Υπάρχουν πολλές κατά καιρούς, αλλά τελευταία με εμπνέει μια φράση του Oscar Wilde: «Θα είσαι πάντα ερωτευμένος με τον έρωτα.»

Πώς αντιμετωπίζεις μια άσχημη μέρα;

Όπως και μια καλή μέρα: με στωικότητα.

Έχεις νιώσει το ρατσισμό της ομορφιάς; Δηλαδή το κλισέ «όμορφος, άρα δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ». Εννοώ την καχυποψία και αν πρέπει να προσπαθήσεις διπλά.

Το ένιωσα λίγο, ειδικά στο ξεκίνημά μου. Επειδή όμως ήμουν τόσο απορροφημένος στο να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

Όταν μια μέρα δεν έχεις δουλειές πώς την περνάς; Τα πας καλά με τον εαυτό σου; Είσαι καλή παρέα του εαυτού σου;

Ναι είμαι, μου αρέσει η συντροφιά του εαυτού μου. Ενώ είμαι κοινωνικός, μπορώ άνετα να κάνω παρέα μόνο με τον εαυτό μου, ακόμα και για μέρες.

Όταν είδες το πρώτο επεισόδιο που έπαιξες στη «Γη της Ελιάς» τι είπες; Διάβασες τα σχόλια; Και με ποιους το παρακολούθησες;

Σκέφτηκα ότι μπορούσα και καλύτερα. Σχόλια δεν διαβάζω, συνήθως μου τα λένε στη δουλειά οι φίλοι. Έχω κολλήσει τώρα, δεν θυμάμαι με ποιους το παρακολούθησα.

Βγαίνεις απεριποίητος στο δρόμο ή έχεις το άγχος μη σε αναγνωρίσουν, οπότε πρέπει να είσαι κάπως;

Έχω κυκλοφορήσει και με τις πιτζάμες μου έξω. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα μου, δεν έχω καθόλου τέτοιο άγχος.

Δεν ήσουν το ωραίο παιδί του σχολείου;

Δεν το είχα καταλάβει αυτό, γιατί το μόνο που με απασχολούσε τότε ήταν το ποδόσφαιρο. Ήμουν εκεί κολλημένος. Ήμουν πολύ εσωστρεφής. Μόνο με την μπάλα είχα έρωτα.

Αν συναντούσες τον εαυτό σου παιδί, τι θα του έλεγες;

Θα το έκανα μια ζεστή αγκαλιά, θα το κοίταζα στα μάτια και θα του έλεγα: «Ψυχή μου όμορφη, όλα θα πάνε καλά. Παίξε το παιχνίδι. Να χαλαρώσεις.»

Δείχνεις πολύ γαλήνιος, ήρεμος και με μια στωικότητα στα πράγματα. Έχεις κλάψει για κάποιον έρωτα, έχεις μεθύσει, έχεις κάνει ατέλειωτες βραδινές συζητήσεις με τους φίλους σου;

Όταν χωρίζω σκέφτομαι τις ωραίες στιγμές, αλλά πάω παρακάτω. Η ζωή είναι συναντήσεις και αποχωρισμοί. Προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω και τα δύο με ψυχραιμία.

Έχεις κάνει καταχρήσεις;

To έχω πει και δημόσια. Την περίοδο του modelling είχα βουλιμικές τάσεις, τις οποίες αντιμετώπισα μόνος μου. Βέβαια δεν το συνιστώ. Χρειάζεται ειδικός. Και υπάρχουν και ομάδες που βοηθούν σε αυτό.

Σε έχει απορρίψει ποτέ κάποιο κορίτσι;

Μέχρι στιγμής δεν με έχει απορρίψει κάποιο κορίτσι που να με ενδιαφέρει πολύ.

Ή μπορεί να φεύγω εγώ μόλις καταλάβω ότι δεν τραβάει η φάση.

Σε έχει φλερτάρει ποτέ αγόρι και, αν ναι, πώς αντέδρασες;

Δεν θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά συνήθως ο τρόπος που το αντιμετωπίζω είναι με χιούμορ και ευγένεια, όπως θα έκανα σε κάθε περίπτωση.

Πόσο έχει κρατήσει η μεγαλύτερη σχέση σου;

8 μήνες.

Τώρα είσαι ελεύθερος;

Ναι, και το απολαμβάνω. Επίσης, αν μου αρέσει ένα κορίτσι στο δρόμο δεν θα διστάσω να του μιλήσω.

Τι σου δίνει κίνητρο όταν ξυπνάς μια άσχημη μέρα;

Όταν μου συμβαίνει κάτι δύσκολο ή άσχημο, πάντα σκέφτομαι ότι είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσω τον εαυτό μου και τα όριά μου.

Πόσο κουραστικό είναι να είσαι πάντα το «καλό παιδί»;

Όταν κάποιος μου λέει ότι είμαι πολύ καλό παιδί, απαντάω ότι «είμαι το καλύτερο κωλόπαιδο». Γενικά δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, μας περιορίζουν. Η ταμπέλα που βάζω για μένα είναι που λέω στους φίλους μου πως είμαι κάγκουρας στην ψυχή.

Το ποδόσφαιρο και η υποκριτική είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Πώς τους συνδύασες;

Έχουν περισσότερες ομοιότητες από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μπορείς πολύ άνετα να παρομοιάσεις με ποδοσφαιρικούς όρους αυτά που γίνονται σε μια σκηνή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΖΟΓΚΑ

leave a reply

Your Review