Ένα queer icon σε εξώφυλλο του Cosmopolitan!

Η βρετανική έκδοση του περιοδικού για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια δεν έχει γυναίκα στο εξώφυλλο, αλλά ένα non-binary queer icon. Αν έχεις απορίες, ήρθε η ώρα να μάθεις τι σημαίνει Jonathan Van Ness.

Κάποιοι θα πουν ότι στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου 2020 του Cosmopolitan UK είναι ένας άντρας με μούσια και ροζ βραδινό φόρεμα από τούλι. Κάποιοι σίγουρα θα το επικρίνουν και θα αγανακτήσουν για τα πρότυπα που δίνει στα νέα παιδιά. Ακόμα και στην Αμερική, κάποιοι περιμένουν τον Jonathan Van Ness στη γωνία και ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα για να αποδομήσουν τη δημοφιλή του περσόνα – όπως πολλοί του έκαναν bullying όταν ήταν μικρός για τη θηλυπρέπειά του. Πλέον, δηλώνει non-binary, που σημαίνει ότι δεν ταυτίζεται ούτε με το αντρικό ούτε με το γυναικείο φύλο, ενώ προτιμάει να τον αποκαλούν με αρσενικές αντωνυμίες αλλά δεν τον πειράζει αν του απευθυνθεί κανείς σε θηλυκό ή ουδέτερο.

Μέχρι πριν από 19 μήνες δούλευε full time ως κομμωτής, αλλά είχε καταφέρει να δείξει το κωμικό του ταλέντο σε βιντεάκια όπως εκείνα της σατιρικής σειράς Gay of Thrones – που τον έφεραν μέχρι τις υποψηφιότητες των βραβείων Emmy. Κάπως έτσι πήρε το διαβατήριο για το Queer Eye, τη νέα εκδοχή του Queer Eye for the Straight Guy, που αναβίωσε το Netflix κάνοντας μια βασική αλλαγή: Ενώ αρχικά πέντε gay αναλάμβαναν να αναβαθμίσουν το στιλ και τη ζωή κάποιου straight, τώρα πέντε gay αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων.

Ως ένας από τους Fab Five, ο Jonathan Van Ness είναι υπεύθυνος για θέματα ομορφιάς, αλλά η συμβολή του στην εκπομπή είναι πολύ μεγαλύτερη. Ένα από τα πιο συγκινητικά επεισόδια ήταν εκείνο στο οποίο επέστρεψε στο σχολείο του για να φροντίσουν όλοι μαζί την καθηγήτρια που τον είχε στηρίξει και εμπνεύσει στα δύσκολα χρόνια που πέρασε εκεί, μέχρι να βρει την αυτοπεποίθηση που έχει σήμερα.

Το πόσο δύσκολο ήταν να σταθεί γερά στα πόδια του φάνηκε πρόσφατα, με την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο Over The Top, μιας αυτοβιογραφίας στην οποία εξομολογείται μεταξύ άλλων ότι ως παιδί είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, ότι είχε περάσει φάσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε ο ίδιος τη σεξουαλική του συμπεριφορά, ότι έκανε κατάχρηση ουσιών και ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι φορέας HIV.

«Συνειδητοποιώ γρήγορα ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση, μεγάλη δραματοποίηση του τι σημαίνει να ζεις με τον ιό», λέει στο Cosmopolitan. «Το στίγμα και οι δυσκολίες που περιβάλλουν τη διαδικασία της λήψης θεραπείας το δημιουργούν αυτό. Η δική μου δουλειά μόλις ξεκίνησε».

Ποια θεωρεί ότι είναι η δική του δουλειά; «Θέλω να βελτιώσω το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όσους ζουν με τον ιό και να διασφαλίσω ότι δεν θα ξαναβγεί ο Donald Trump και να βρω πώς οι νομοθέτες θα ξαναγίνουν σέξι και να ξανακάνω την κριτική σκέψη κάτι που θεωρείται cool», απαντάει. «Θέλω ίσα δικαιώματα και προστασία για γυναίκες και άτομα LGBTQ+. Λέω στο βιβλίο ότι μου αρέσουν τα κουτάκια, οι καθαρές γωνίες, αφήστε με να βάλω όλα τα κακά σε ένα κουτί και να μην τα αντιμετωπίσω ποτέ ξανά, αλλά δεν νομίζω ότι η ζωή είναι έτσι. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο τρόποι να γίνεις καλύτερος».