Οι πέντε καλύτερες ταινίες για να δεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

All time classic ταινίες, με καταγωγή από το Hollywood και έμπνευση από τη Βίβλο, μας βάζουν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας με κινηματογραφικό τρόπο. Από τον Πάνο Ζόγκα

Οι Δέκα Εντολές

To κλασικό θρησκευτικό έπος του Cecil DeMille, του 1956, με πρωταγωνιστή τoν Charlton Heston στον ρόλο του Μωυσή, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στην ιστορία του σινεμά. Τότε είχε αποφέρει στα ταμεία 80 εκατομμύρια δολάρια. Για πολλούς θεωρείται το καλύτερο βιβλικό έπος που γυρίσθηκε ποτέ με πρωτοποριακά εφέ που κέρδισαν το Όσκαρ, όπως καταστροφές και σκηνές μάχης με αμέτρητο πλήθος ηθοποιών/ Αξεπέραστη, ειδικά για τότε δεδομένα, είναι η σκηνή όπου ο Ίστον-Μωυσής ανοίγει στα δύο την Ερυθρά Θάλασσα για να οδηγήσει τους Εβραίους στη Γη της Επαγγελίας. Το κοινό χειροκροτούσε από θαυμασμό, αφού τότε δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία και όλα γίνονταν στα στούντιο και όχι σε κομπιούτερ.

Ο Χιτών

Το 1953, ο σκηνοθέτης Henry Koster μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το διάσημο μυθιστόρημα του Lloyd C. Douglas. Με τον Richard Burton, τη Jean Simmons και τον Victor Mature στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αφηγείται την ιστορία του Μάρκελου, ενός Ρωμαίου στρατιωτικού που ηγήθηκε της ομάδας που σταύρωσε τον Χριστό και βασανίζεται από ενοχές όταν παίρνει στα χέρια του τον χιτώνα που φορούσε στον σταυρό. Για να εξιλεωθεί, επιστρέφει στα μέρη όπου ο Χριστός είχε διδάξει για να «γνωρίσει» καλύτερα τον άνθρωπο που σταύρωσε και στο τέλος γίνεται χριστιανός. Η ταινία γίνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία και χαρίζει στον Burton τη δεύτερη από τις 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ που είχε στην καριέρα του.

Βαραββάς

Στην ταινία του 1961 παρακολουθούμε τη ζωή του ληστή Βαραββά. Η ιστορία του ξεκινά από τη στιγμή που ο Πόντιος Πιλάτος αποφασίζει να δώσει χάρη σ’ έναν από τους δύο καταδικασμένους σε σταύρωση, δηλαδή τον Ιησού τον Ναζωραίο ή τον Βαραββά, και το πλήθος επιλέγει τον δεύτερο. Μετά από πολλή περιπλάνηση, ο ήρωας μας, που τον υποδύεται ο Anthony Quinn, καταλήγει σε μια σχολή μονομάχων στην οποία μυείται στη διδασκαλία του Χριστού. Αργότερα, όταν η Ρώμη τυλίγεται στις φλόγες, προσπαθεί να βοηθήσει τους χριστιανούς, αλλά τον συλλαμβάνουν και τον στέλνουν στο σταυρό. Εκεί ο Βαραββάς παραδίδει την ψυχή του στον Χριστό. Από τις τελευταίες πετυχημένες ταινίες με έμπνευση από τη Βίβλο, που η θεματολογία της είχε αρχίσει να μην ενδιαφέρει το κοινό.

Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου 

Η ιστορία του Μωυσή δίνει έμπνευση και στον Steven Spielberg για να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή ταινία κινουμένων σχεδίων το 1998, με τις φωνές του Val Kilmer και της Michelle Pfeiffer. Η ταινία φέρνει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, ενώ το τραγούδι When you Believe γίνεται το πιο εμπορικό κινηματογραφικό κομμάτι μετά το My Heart Will Go On του Τιτανικού. Ερμηνευμένο από τη Mariah Carey και τη Whitney Houston,  καταφέρνει να κερδίσει και το Oscar.

Μαρία Η Μητέρα Του Ιησού 

Δεν τη γνωρίζετε; Λογικό. Η ταινία που αρχικά ήταν να βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο του 1999, βγήκε κατευθείαν στην τηλεόραση και θέμα της είχε τη σχέση του Ιησού με τη μητέρα του. Αν και είναι γεμάτη με άπειρα κλισέ για την αγάπη και την αυταπάρνηση, έχει ως ατού τον Batman- Christian Bale στον ρόλο του Ιησού. Και αυτό την έκανε να έρθει και πάλι στην επικαιρότητα. Όσο για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίας αρχικά προοριζόταν η Madonna, η οποία αποχώρησε την πρώτη εβδομάδα των γυρισμάτων.