Όσες φορές και να πας στο Amsterdam δεν είναι ποτέ αρκετές για να το χορτάσεις. Αν εξαιρέσεις τον καιρό, που αγγίζει τα όρια της ψυχασθένειας με τις συνεχείς εναλλαγές του, η ολλανδική πρωτεύουσα είναι ένα μέρος στο οποίο θα ήθελες να ζεις. Το μόνο που απαγορεύεται εδώ είναι τα αυτοκίνητα. Μπορείς να γυρίσεις όλη την πόλη με τα πόδια και να εξερευνήσεις δρόμο-δρόμο τις γειτονιές, να κυκλοφορήσεις άφοβα παντού με ποδήλατο ή να σκαρφαλώσεις στο γραφικό τραμ για να κατέβεις στις επόμενες τρεις-τέσσερις στάσεις. Μπορείς να κάνεις και μίνι κρουαζιέρες στον ποταμό Amstel, που τον βλέπεις συνέχεια μπροστά σου καθώς περνάς πάνω από τα χράχτεν, τα ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια που δίνουν την ταυτότητα της πόλης. Αν εξαιρέσεις τη συνοικία Nieuwmarkt En Lastage, που εκπροσωπεί το πιο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, με εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και υπερμοντέρνα κτίρια, σχεδόν οπουδήποτε αλλού θα συναντάς πανέμορφα σπίτια και παλιά αρχοντικά, πιστά στην παραδοσιακή ολλανδική αρχιτεκτονική, χωρίς το παραμικρό ίχνος αισθητικής παραφωνίας. Και αν όπως περνάς από μπροστά τους νιώθεις ότι παραβιάζεις την ιδιωτική ζωή των κατοίκων κρυφοκοιτάζοντας από τα παράθυρά τους, μη νιώσεις άσχημα. Οι Ολλανδοί δεν πιστεύουν στις κουρτίνες. Αντιθέτως, αγαπούν να εκθέτουν τα πάντα σε βιτρίνες – από την προσωπική τους ζωή μέχρι τις πόρνες στη Red Light District, που μόνο κατ’ ευφημισμό θα την πεις κακόφημη περιοχή, αφού οικογένειες με παιδάκια περπατούν άνετα μπροστά από τους οίκους ανοχής με τις εργαζόμενες να ποζάρουν πίσω από τεράστιες τζαμαρίες.
Το Amsterdam σε μια βόλτα
Οι Ολλανδοί πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης και της διαφορετικότητας, αλλά όχι στην ασυδοσία. Εδώ μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα -μέσα στα επιτρεπτά όρια- και κανείς να μη σε κατακρίνει. Δεν είναι τυχαίο που το Amsterdam θεωρείται η Νέα Υόρκη της Ευρώπης, από την άποψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων του έχει καταγωγή από άλλες χώρες του πλανήτη.
Αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι εμφανής και στον εστιατορικό χάρτη της πόλης, αφού θα βρεις όλες τις κουζίνες του κόσμου και θα φας πραγματικά καλά. Έτσι κι αλλιώς, η ολλανδική κουζίνα δεν έχει και πολλά να σου πει. Κάτι κεφτεδάκια θα βρεις, που τα λένε Bitterballen και τα σερβίρουν σχεδόν σε όλα τα café, διάφορα είδη κρέπας και μια σούπα, την Erwtensoep, που τη φτιάχνουν με ποικιλία λαχανικών και χοιρινού και λίγο πριν τη σερβίρουν -συνήθως το βράδυ της Πρωτοχρονιάς- της προσθέτουν και λίγο καπνιστό λουκάνικο.
Εκεί όμως που πραγματικά δίνουν τα ρέστα τους οι Ολλανδοί είναι τα μουσεία και οι γκαλερί τέχνης. Ξεκινώντας από το διάσημο Rijksmuseum -που επαναλειτουργεί ύστερα από μια δεκαετία ανακαίνισης και παρουσιάζει τα άπαντα της τέχνης- και το δημοφιλές Σπίτι της Άννας Φρανκ μέχρι το συγκλονιστικό Μουσείο του Van Gogh -με περισσότερα από 1.400 έργα του- και το σπίτι Μουσείο του Rembrandt, το μόνο που χρειάζεσαι είναι χρόνος και όρεξη για να ταΐσεις την κουλτούρα σου. Φυσικά, θα βρεις και δεκάδες αντισυμβατικά μουσεία, όπως το Μουσείο του Σεξ ή Venustempel, που μέσω των εκθεμάτων του εξερευνεί την εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, και τη μεταμοντέρνα εκδοχή του window shopping, το Tassen Museum με μια εντυπωσιακή συλλογή από 5.000 τσάντες και τσαντάκια, και highlight την περίφημη Madonna bag από τον Versace.
Για μια γεύση από couleur locale, πέρνα μια βόλτα από ανεμόμυλο. Στο Amsterdam θα βρεις οχτώ εναπομείναντες από την εποχή που δεν ήταν απλά διακοσμητικοί. Ο πιο ενδιαφέρων από όλους είναι ο De Gooyer, που φιλοξενεί το πολυβραβευμένο μικροζυθοποιείο Brouwerij ‘t IJ, με την ομώνυμη άπαιχτη μπίρα που προσφέρεται για ολοήμερα beer tastings – και θα τη βρεις και σε όλα τα καλά bar-restaurants.
Τα ποταμόπλοιά τους είναι άλλη μία ατραξιόν που αξίζει να εξερευνήσεις. Όσα δεν χρησιμοποιούνται για κρουαζιέρες, είναι μονίμως αραγμένα και έχουν πολλαπλούς τρόπους χρήσης: από πλωτά aibnb, εστιατόρια ή bars, μέχρι ανθοπωλεία -με απόλυτη βασίλισσα την τουλίπα- και άσυλα για αδέσποτες γάτες – το Cat Boat (De Poezenboot) είναι μοναδικό στο είδος του σε όλο τον κόσμο, λειτουργεί από το 1966 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 50 αιλουροειδή.
Τελευταίο αφήσαμε το shopping. Αν θέλεις να κάνεις ψαγμένες αγορές, κάνε μια βόλτα από το De 9 Straatjes – που σημαίνει 9 δρόμοι. Δεν είναι μαγαζί, αλλά ολόκληρη γειτονιά γεμάτη πλακόστρωτα δρομάκια, με περισσότερα από 200 μαγαζιά όπου θα ανακαλύψεις από στοκατζίδικα και βιντατζάδικα, μέχρι εξειδικευμένα καταστήματα με ρούχα σχεδιαστών και χειροποίητα καλλυντικά. Εδώ που τα λέμε, αν αντέχουν τα πόδια σου, θα βρεις και πολλές άλλες τέτοιες γειτονίτσες-πολυκαταστήματα.
Αν έχεις μέρες στη διάθεσή σου και δεν θέλεις να τις ξοδέψεις όλες σε μουσεία και shopping, πάρε το τρένο και κάνε μια βόλτα και στην υπόλοιπη Ολλανδία. Πιο επίπεδη και καταπράσινη χώρα παίζει και να μην έχεις ξαναδεί. Και είναι τόσο μικρή και πανέμορφη, που τη γυρίζεις μέσα σε δύο ώρες – αν υποθέσουμε ότι κάνεις το ταξίδι μονορούφι, χωρίς να κατέβεις πουθενά.