Ποια είναι τα 10 νέα άτυπα συμπτώματα του κορονοϊού -και πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Καθώς οι μέρες περνούν, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για αυτό τον καινούργιο ιό που εξελίχθηκε σε πανδημία. 

Photo by Pille-Riin Priske on Unsplash

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μας χτύπησε την πόρτα ήταν ο ξηρός βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή. Γνωρίζαμε επίσης ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και ότι ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί ότι είναι θετικοί είναι μέσω του ειδικού τεστ. Μελέτες που ακολούθησαν, πρόσθεσαν την απουσία γεύσης/όσφρησης και τη διάρροια ως πιθανούς προπομπούς των σοβαρών συμπτωμάτων. Σε αυτά τα δύο, έρχονται να προστεθούν και άλλα 8, που οι ειδικοί φωτογραφίζουν ως άτυπα κοινά συμπτώματα του κορονοϊού. Τα κάνουμε φύλλο και φτερό ένα-ένα, για να ξέρουμε πόσο σοβαρά ή όχι είναι αν τυχόν μας εμφανιστούν.

Πεμπτικές διαταρραχές, όπως διάρροια και ναυτία 

Το 1 στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια και ναυτία. Σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής εφημερίδας The Lancet, μόλις το 3% των κρουσμάτων στην Κίνα είχε διάρροια, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 5% παγκοσμίως υπέφερε από ναυτία. Οι περισσότεροι από αυτούς στη συνέχεια παρουσίασαν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συμπτώματα (βήχα, πυρετό ή δύσπνοια) και μόνο το 3% έμεινε στις πεμπτικές διαταρραχές.

Δυσφορία και σύγχιση

Σε πρόσφατη αναφορά από νοσοκομείο της Washington, σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων διαγνώσθηκαν θετικοί, αλλά από αυτούς οι μισοί ήταν ασυμπτωματικοί, και κάποιοι άλλοι παρουσίαζαν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως δυσφορία, σύγχιση, αίσθηση κόπωσης και ανησυχία.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί ως αίσθηση δυσφορίας, αποπροσανατολισμού ή εξάντλησης. Αυτά θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα άτυπα συμπτώματα που συχνά σετάρονται με τον βήχα και τον πυρετό. Ωστόσο, η κοινωνική απομόνωση και ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι επιβαρύνουν την ψυχολογική μας κατάσταση και μας προκαλούν αίσθηση κόπωσης και ανησυχίας, και χωρίς να έχουμε κολλήσει τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι από μόνα τους δεν είναι απαραιτήτως συμπτώματα κορονοϊού. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν αυτά συνοδεύονται από πόνο στο στήθος, μπλαβά χείλη ή προβληματική αναπνοή, να ειδοποιούμε αμέσως τον γιατρό μας.

Ρίγη και μυϊκοί πόνοι

Αυτά μπορούν να είναι συμπτώματα ακόμα και της κοινής γρίπης, αλλά έχουν αναφερθεί και από ασθενείς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 11% των ασθενών είχαν αναφέρει τα ρίγη και το 14% τους μυϊκούς πόνους. Αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, λοιπόν, αν όντως συνδέονται με τον κορονοϊό, σε περίπτωση που νιώσεις κάτι από αυτά, μείνε σπίτι και μην έρχεσαι σε επαφή με κανέναν. Ούτε σούπερ μάρκετ δεν πας.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδα

Σύμφωνα με μελέτη της The Lancet, περίπου το 8% των κρουσμάτων είχαν αναφέρει ότι υπέφεραν από πονοκεφάλους. Και η ζάλη έχει αναφερθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Βέβαια, από μόνα τους, αυτά δεν είναι αρκετά ως ενδείξεις κορονοϊού, καθώς μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Άρα, αν νιώθεις πονοκεφάλους ή ζαλάδες,, συνέχισε να το παρακολουθείς για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο -τρόπος του λέγειν.

Καταρροή

Εδώ έχουμε καλά νέα. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι, η καταρροή σπανίως είναι σύμπτωμα κορονοϊού και συνήθως οφείλεται σε απλό κρύωμα ή αλλεργίες. Ούτε το φτέρνισμα θεωρείται σύμπτωμα που θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Η ξηρολαιμία, από την άλλη, είναι μέσα στα συμπτώματα του κορονοϊού, αλλά και πάλι δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη καθώς μπορεί απλά να έχεις κρυώσει.

Τελικά, από όπου κι αν το δεις, τα πάντα είναι πιθανά και εξίσου απίθανα, οπότε μένεις στο σπίτι και περιμένεις να περάσει η μπόρα.

Πηγή: Business Insider