Πώς να πλύνεις σωστά τα ρούχα σου ώστε να προστατευτείς από τον κορονοϊό

Photo by Lauren Fleischmann on Unsplash

Μέρα με τη μέρα μαθαίνουμε όλο και κάτι καινούριο για τον κορονοϊό. Αυτό που όμως δεν ξέρουμε ακόμα, είναι πόσο αντέχει πάνω στα ρούχα μας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι, όπως και με άλλους ιούς, τα υφάσματα που είναι πιο πορώδη τους εγκλωβίζουν, ενώ άλλα όπως το δέρμα μπορεί να τους συγκρατούν, αλλά απολυμαίνονται πιο εύκολα. Για παράδειγμα με ένα πανί ποτισμένο με αντισηπτικό. Τι γίνεται όμως με τα κουμπιά και τα φερμουάρ; Σε αυτή την περίπτωση η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί. Σε τέτοιες επιφάνειες ο ιός μπορεί να παραμείνει από 4 ώρες έως και 3 μέρες, ανάλογα το υλικό.
Να που τελικά μπορείς να «σκοτώσεις» τον ιό -πάνω στα ρούχα σου τουλάχιστον-. Αρκεί μόνο να τα πλύνεις με τον σωστό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Βάλ’ τα στο πλυντήριο, σε υψηλή θερμοκρασία, δηλαδή πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου. Έχε όμως υπ’ όψη σου και την ποιότητα του κάθε ρούχου, γιατί το τελευταίο που θέλουμε είναι να τα καταστρέψουμε. Ένα ακόμη tip, είναι να τα βάλεις σε πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας από το συνηθισμένο, δηλαδή πάνω από μία ώρα. Αν έχεις και στεγνωτήριο, ακόμα καλύτερα. Εκμεταλλεύσου τη θερμότητα όσο περισσότερο μπορείς και άφησέ τα κι εκεί λίγο παραπάνω από ό,τι συνήθως
Εκτός όμως από τη θερμοκρασία και τη διάρκεια πλυσίματος, πρέπει να προσέξεις και το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις. Οι ειδικοί προτείνουν το απορρυπαντικό που θα επιλέξεις να περιέχει λευκαντικούς παράγοντες, όπως η χλωρίνη, που είναι γνωστό ότι είναι εχθρός όλων των ιών.
Τελευταίο tip, αλλά εξ ίσου σημαντικό με τα προηγούμενα. Μην περιμένεις να μαζευτεί ένας σωρός από ρούχα για να τα πλύνεις όπως έκανες τόσο καιρό. Είναι σημαντικό με το που μπαίνεις στο σπίτι να βγάζεις τα ρούχα σου και να τα πλένεις όσο πιο σύντομα γίνεται. Και είμαι σίγουρη ότι θα το κάνεις, αν σκεφτείς ότι πλέον βήχεις ή φτερνίζεσαι στην μέσα πλευρά του αγκώνα σου, οπότε όλα τα μικρόβια εγκλωβίζονται εκεί .