Πόσο ασφαλή είναι τα καλλυντικά μας από τον κορονοϊό; Τα κρατάμε ή τα πετάμε;

Photo by Anastasia Dulgier on Unsplash

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μια γυναίκα χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 16 προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης ημερησίως -από κρέμες ημέρες και νύχτας, μέχρι κραγιόν, μολύβια, μασκάρες και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στον πλανήτη μακιγιάζ. Ήταν φυσικό λοιπόν να προκύψει μια νέα απορία-αγωνία: Ζει ο κορονοίός μέσα στα καλλυντικά μας; Και είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιούμε ή μήπως θα είναι καλύτερα να τα πετάξουμε;
Οι ειδικοί της κοσμετολογίας, προς το παρόν, δεν έχουν να δώσουν μια σαφή απάντηση. Ναι μεν ο κορωνοϊός δεν επιβιώνει για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα -οι ιοί χρειάζονται κύταρρο ξενιστή για να αναπαραχθούν, άρα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης όταν είναι “άστεγοι”-, αλλά όσον αφορά τα καλλυντικά, ακόμα ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό που λένε με βεβαιότητα όμως είναι ότι δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να χρησιμοποιούμε τα testers στα καταστήματα καλλυντικών ούτε να μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας με άλλους. Φυσικά, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε υπόψη μας, έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως πανδημίας. Το 2013, μια γυναίκα από το Harlem είχε μηνύσει μια εταιρεία-κολοσσό, με τον ισχυρισμό ότι είχε βγάλει έρπη στα χείλη από lipstick της εταιρείας που είχε δοκιμάσει στο booth της, σε μια συναυλία. Άρα, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να προσέχουμε.
Από την άλλη μεριά, είναι εξίσου ασαφής ο χρόνος που επιβιώνει ο κορονοϊός πάνω σε μια επιφάνεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει από 2 ώρες μέχρι και 9 μέρες, ανάλογα με την επιφάνεια. Επομένως, το να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τις συσκευασίες και τα μπουκαλάκια είναι μια καλή ιδέα. Αλλά τι γίνεται με το περιεχόμενο; Μέχρι στιγμής δεν έχει τεσταριστεί ο κορονοϊός στα προϊόντα ομορφιάς, ωστόσο οι ειδικοί λένε κάτι πολύ λογικό: αν κάποια γυναύκα έχει προσβληθεί από κορονοϊό, θα πρέπει να μη χρησιμοποιεί κανένα προϊόν -και εννοείται να μη μοιράζεται τα καλλυντικά της με άλλους.
Πάντως, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ακόμα κι αν κάποιο καλλυντικό έχει μολυνθεί με κορονοϊό, δεν είναι απαραιτήτως έτοιμο για απόσυρση. Αν το αφήσουμε στην άκρη για λίγες μέρες, θα γίνει πάλι ασφαλές. Κι αυτό γιατί τα καλλυντικά περιέχουν συστατικά, όπως το οινόπνευμα, που σκοτώνουν τον κορονοϊό. Προϊόντα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, όπως τα γαλακτώματα καθαρισμού και τα cleansers, είναι σχεδόν άτρωτα. Οι κρέμες, από την άλλη, είναι λίγο πιο ευαίσθητες-δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα-, αλλά κι αυτό ακόμα στο στάδιο της θεωρίας είναι.