Πόσο μπροστά είναι ο Stephen King; Μια ματιά στο remake του The Stand

Ας μιλήσουμε με facts. Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς ιστοριών τρόμου, με βιβλία που χρυσοπωλούνται και γίνονται ταινίες που σπάνε τα ταμεία. Ένα από τα διασημότερα βιβλία του, το The Stand, που περιγράφει έναν κόσμο μετά από μια καταστροφική πανδημία, είχε γραφτεί το 1978, και είχε μεταφερθεί και στην τηλεόραση ως μίνι σειρά το 1994. Το βιβλίο είχε γράψει έτσι κι αλλιώς το δικό του success story, αλλά φέτος ειδικά, με το που ξέσπασε η πανδημία, έσπασε νέο ρεκόρ πωλήσεων. Το βιβλίο μιλάει για έναν ιό που προέρχεται από εξωγήινους, μετατρέπεται σε φονικό όπλο στα εργαστήρια και σκοτώνει το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης. Οι εναπομείναντες πρέπει να βρουν τρόπους για να επιβιώσουν σε μια νέα κατάσταση που δεν έχει κανόνες και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν με το ζωώδες ένστικτο για να σώσουν την πάρτη τους ή  να λειτουργήσουν με γνώμονα το γενικότερο καλό. Η είδηση ότι ετοιμάζεται το remake ενός τόσο επίκαιρου θέματος, του οποίου τα δικαίωματα έχει αγοράσει το CBS, δεν εξέπληξε και τόσο. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι αυτό το remake βρισκόταν ήδη στο στάδιο της παραγωγής πριν ξεσπάσει η πανδημία, στις αρχές Μαρτίου, και τα γυρίσματα στη Νότια Αμερική χρειάστηκε να ολοκληρωθούν τέσσερις μέρες νωρίτερα, πριν γίνει το lock down εκεί. “Ήταν πολύ σουρεαλιστικό να κάνεις γυρίσματα για μια καταστροφική πανδημία, ενώ συνέβαινε και στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο Benjamin Cavell, ο ένας από τους δημιουργούς της μίνι σειράς -ο άλλος είναι ο Josh Boon.

Ο King αντιμετωπίζει την πανδημία στην ιστορία του από την ανθώπινη οπτική: πώς δηλαδή λειτουργεί η ανθρωπότητα μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή και πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Στο remake δεν γίνεται καμία αναφορά στον κορονοϊό, αλλά παρουσιάζεται μια άλλη εκδοχή τού πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα. Ωστόσο ο συγγραφέας έγραψε ένα καινούργιο φινάλε για την ιστορία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο King αναφέρθηκε στις ομοιότητες της ιστορίας του με την τωρινή πραγματικότητα: “Η πανδημία έβαλε την οικονομία σε απόλυτη παύση. Βλέπεις, ας πούμε, φωτογραφίες της Times Square στο Λονδίνο και λες “μα αυτό είναι όπως στο The Stand”. Αλλά και διαφορές: “Δεν βλέπεις αυτοκίνητα σε σωρούς, το ένα πάνω στο άλλο και οι άνθρωποι δεν πυροβολούνται μεταξύ τους”. Ναι, στην πραγματικότητα του κορονοϊού, δεν επικρατεί το χάος που επικρατεί στην ιστορία του King.

Το remake αποτελείται από δέκα επεισόδια και το cast περιλαμβάνει ονόματα όπως Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden, Jovan Adepo και πολλούς άλλους. Η ημερομηνία προβολής του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το CBS.