6 εύκολοι τρόποι για να αγαπήσετε ξανά το σώμα και την ψυχή σας

Κάντε το μυαλό και το σώμα τον καλύτερο φίλο σας και τα οφέλη θα είναι πέραν πάσης προσδοκίας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποφασίσατε ότι επιτέλους θα είστε καλοί με τον εαυτό σας; Ότι θα αγαπήσετε στ’ αλήθεια το σώμα σας και θα του προσφέρετε αυτό που πραγματικά χρειάζεται -για παράδειγμα, καλό ύπνο ή πραγματικά υγιεινή διατροφή; Πότε είπατε και το τηρήσατε ότι απόψε δεν θα αφήσετε την ψυχή σας να βουλιάξει στο άγχος με τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας και αδειάσατε το μυαλό σας από κάθε αρνητική σκέψη;

Στοίχημα ότι πολλές φορές το δοκιμάσατε, αλλά δεν το καταφέρατε σχεδόν ποτέ. Κι όμως, το θέλετε. Γιατί, όμως, δεν συμβαίνει αυτό; Ενδεχομένως αγνοείτε τα “κλειδιά” που οδηγούν στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και τα βήματα που είναι λίγα και εύκολα, αρκεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι πρέπει να τα κάνει.

Ειδικά αυτήν την εποχή που οι συνέπειες του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια τόσο στις κοινωνικές σχέσεις όσο και στην οικονομία, τώρα περισσότερο από ποτέ το να αγαπήσουμε και πάλι τον εαυτό μας και να τον προστατεύσουμε από τη φοβικότητα και τα άγχη της συγκυρίας φαντάζει ως ένα πολύτιμο δώρο που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να αντέξουμε.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα κλειδιά;

  1. Θέστε στόχους που μαρτυρούν αγάπη για τον εαυτό σας
    Κάθε μέρα αφιερώστε λίγα λεπτά για να θέσετε στόχους εφικτούς που θα καταφέρετε να φέρετε εις πέρας χωρίς να αγχωθείτε και να πιέσετε τις αντοχές σας. Είναι σημαντικά αυτά τα λίγα λεπτά ηρεμίας που συζητάτε μόνοι με τον εαυτό σας για όσα θα θέλατε να καταφέρετε μέσα στη μέρα. Στη λίστα αυτών των στόχων, εννοείται, ότι εντάσσετε ό,τι αγαπάτε και ό,τι σας κάνει χαρούμενους. Ξεκαθαρίζοντας τι σας δίνει χαρά και μην ξεχνώντας να το κάνετε, μαθαίνετε τον εαυτό σας σε μία λογική που σας θέτει σε πρώτο πλάνο, σας κάνει προτεραιότητα μέσα σε δεκάδες υποχρεώσεις.
  2. Αναγνωρίστε και αγκαλιάστε τα θετικά στοιχεία στη ζωή σας
    Ως ανθρώπινα όντα είμαστε ατελείς. Είναι εύκολο να απογοητευόμαστε για όσα δεν έχουν καταφέρει ακόμη. Το δύσκολο είναι να κάνουμε μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας κι αυτή είναι να του αναγνωρίζουμε όσα κατάφερε υπό αντίξοες συνθήκες και να τον επιβραβεύουμε συστηματικά, ακριβώς όπως συστηματικά προσπαθούμε να είμαστε καλοί σε κάτι, στη δουλειά μας για παράδειγμα ή στην ανατροφή των παιδιών μας.
  3. Εντοπίστε προσόντα που θαυμάζετε στον ίδιο σας τον εαυτό 
    Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και αναγνωρίστε το πιο όμορφο χαρακτηριστικό σας, χωρίς ντροπές και μετριοφροσύνες. Κοιτάξτε καλά μέσα σας και εντοπίστε το στοιχείο εκείνο του χαρακτήρα σας που θεωρείτε ότι σας καθιστά ξεχωριστό και ίσως και κάπως πιο εξελιγμένο σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα βήμα για να κάνετε μία ευγενή πράξη τόσο ως προς το σώμα όσο και ως προς την ψυχή σας. Οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε όλα όταν γνωρίζουν ποια στοιχεία τους είναι αυτά που τους κάνουν ξεχωριστούς.
  4. Αναπλαισιώστε τις αρνητικές σας σκέψεις
    Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε είναι αντανάκλαση των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Αν αφήνουμε χώρο στις αρνητικές σκέψεις και στα συναισθήματα που μας πάνε πίσω, είναι λογικό να “κλειδώνουμε” τον εαυτό μας σ’ έναν φαύλο κύκλο. Ναι, και η λύπη και ο θυμός και οι απογοητεύσεις έχουν χώρο στη ζωή μας, αλλά δεν μπορούν να καταλαμβάνουν το σύνολο της ύπαρξης μας. Είναι, λοιπόν, οι σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνα που θέλουν αναπλαισίωση και τοποθέτηση στις διαστάσεις που τους αξίζει, ώστε να μη αγκυλώνουμε ευκαιρίες και νέα πράγματα και πρόσωπα που θέλουν να μπουν στη ζωή μας.
  5. Ακούστε το σώμα σας 
    Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη μην εστιάσετε μόνο στο πώς δείχνει το σώμα σας, αλλά και στο πώς νιώθει. Αν σας πονά ο αυχένας για παράδειγμα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες και όχι απλώς στάση σώματος, αλλά στάση ζωής. Αν νιώθετε έντονες λιγούρες και τσιμπολογάτε μέσα στην ημέρα για να μην πεινάτε, σκεφτείτε αν η πείνα είναι μόνο σωματική και όχι συναισθηματική. Κάποια σχέση που δεν λειτουργεί σωστά, μία εκκρεμότητα που σας ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, ίσως είναι η αιτία που το σώμα πονάει ή νιώθει πεινασμένο. Σκεφτείτε πάλι αν ακούτε σωστά αυτά που σας ψιθυρίζει η επιδερμίδα, η κάθε άρθρωση, ο κορμός. Συνήθως, σωματοποιούμε τα προβλήματα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε νιώθουμε μίζεροι και νωθροί, αλλά σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά φταίει.
  6. Τρώτε όχι απλώς σωστά, αλλά συνειδητά
    Αν δεν μαγειρεύετε, δοκιμάστε να μαγειρέψετε εσείς για τον εαυτό σας. Διαλέξτε τα πιο όμορφα, ζουμερά, υγιεινά υλικά έτσι σαν μια ελάχιστη πράξη αγάπης για τον εαυτό σας. Αυτό που βλέπουν τα μάτια σας στο πιάτο πρέπει να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις και την υγεία του σώματος σας και όχι βιαστικά το αίσθημα της πείνας. Οι υφές των τροφών, τα χρώματα, οι γεύσεις πρέπει να είναι μικρές ευκαιρίες απόλαυσης. Μασήστε αργά, μετά από κάθε μπουκιά δώστε χρόνο στο στόμα και το στομάχι να ευχαριστηθεί την τροφή, μην βιάζεστε να τελειώσετε με το γεύμα ή το δείπνο: κάντε το ιεροτελεστία. Το σώμα συνηθίζει στους ωραίους τρόπους και στις ουσιώδεις διατροφικές συνήθειες και είναι πραγματικά μια πράξη αγάπης από μέρους μας, το φαγητό είναι απόλαυση και όχι αναγκαιότητα. Δοκιμάστε το!

Με στοιχεία από το stylist.uk.co