Τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις προμήθειες. Ωστόσο, επειδή πρέπει να περιορίζουμε τις μετακινήσεις και τις συναναστροφές στα απολύτως-απολύτως-απολύτως απαραίτητα, όλοι έχουμε ψωνίσει λίγο πιο μαζικά από ό,τι συνήθως. Τις τελευταίες μέρες, είδαμε σε καλάθια και καρότσια περισσότερα απορρυπαντικά και χλωρίνες από ποτέ. Επίσης, είδαμε προμήθειες σε τρόφιμα και –παραδέξου το– αρκετά σνακ! Καλά έκανες, αρκεί να μην τα φας όλα μια και καλή. Ειδικά όταν δεν έχεις συνηθίσει να είσαι συνέχεια στο σπίτι, ή αν τσιμπολογάς όποτε δεν έχεις καλή διάθεση, πρέπει να προσέξεις. Καταγράψαμε 8 τρόπους για να το πετύχεις:
1. Ετοίμασε μετρημένες μερίδες
Αν έχεις αγοράσεις οικογενειακές συσκευασίες ακόμα κι αν δεν έχεις οικογένεια, μια λύση είναι να χωρίσεις εσύ ό,τι αγόρασες σε μερίδες. Χώρισέ τα σε ταπεράκια ή σακουλάκια και αντιμετώπισέ τα σαν να είναι το όριό σου.
2. Πριν να φας, πιες κάτι
Ούτως ή άλλως, το νερό είναι απαραίτητο και όταν είσαι στο σπίτι δεν έχεις καμιά δικαιολογία ούτε να το ξεχνάς ούτε να το αποφεύγεις (για να μην πρέπει να βρεις έξω τουαλέτα). Οπότε, φρόντισε να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου με νερό και όχι με αναψυκτικά (που θα σε παχύνουν περισσότερο) ή καφέ (που θα σε αφυδατώσει εξαιτίας της καφεΐνης). Δοκίμασε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου ροφήματα βοτάνων ακόμα κι αν δεν το συνηθίζεις, θα σου κάνουν καλό.
3. Κάνε προσεκτικές αγορές
Αν ξέρεις ότι κάτι είναι για σένα τόσο μεγάλος πειρασμός που δεν πρόκειται να συγκρατηθείς με τίποτα, μην το αγοράσεις! Αν, δηλαδή, στο παρελθόν έχεις πάρει τρεις σοκολάτες για να τρως ένα κομμάτι την ημέρα και να βγάλεις ένα μήνα, αλλά τις έφαγες με ταχύτητα αστραπής, προσπάθησε να μην αγοράσεις τόσες. Αντάμειψε τον εαυτό σου με μια μικρή μια στις τόσες.
4. Δες αν υπάρχει μια πιο υγιεινή εναλλακτική
Ξέρεις ότι μερικά σνακ είναι «τούμπανο»σε ζάχαρες, θερμίδες κ.ο.κ. Για μια ακόμη φορά, τσέκαρε τα συστατικά και μην αγοράσεις τα πιο φορτωμένα. Κάνε επίσης μια έρευνα στο ίντερνετ για να βρεις συνταγές που το «κλέβουν». Ας πούμε, αντί να φτιάξεις ένα τσιζ-κέικ και να το φας μονοκοπανιά, κάνε ένα τοστ με ψημένο ψωμί, τυρί κρέμα και μαρμελάδα. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς.
5. Βάλε εμπόδια
Μην αφήνεις όλα τα κουτιά στον πάγκο της κουζίνας σου ή στο πιο χαμηλό ντουλάπι. Κράτα κάποια για άμεση χρήση και αποθήκευσε τα υπόλοιπα σε ένα σημείο όπου δεν θα έχεις άμεση πρόσβαση. Έτσι, κερδίζεις χρόνο, και αν το σκεφτείς μπορεί να αλλάξεις γνώμη. Μπορείς ακόμα και να βάλεις κάτι που αντέχει στην κατάψυξη, ώστε να περιμένεις να ξεπαγώσει για να το φας.
6. Βρες κάτι να κάνεις
Η βαρεμάρα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας δημιουργούν την επιθυμία να μασουλήσουμεκάτι. Οπότε αν έχεις κάποιο χόμπι, πλέξιμο, παζλ, κηπουρική στο μπαλκόνι ή ό,τι άλλο θες, βάλε το στο πρόγραμμα και πέρνα τον χρόνο σου έτσι. Αν θέλεις να κάνεις binge–watching στην τηλεόραση, προτίμησε ποπ κορν αντί για τσιπς, αλλά όχι μια σακούλα για κάθε επεισόδιο!
7. Ασχολήσου με τη φυσική σου κατάσταση
Μπορείς να κάνεις μια βόλτα στο πάρκο, αν έχεις κοντά σου και δεν έχει κόσμο, αλλά μπορείς να κάνεις μια βόλτα και μέσα στο σπίτι σου, ειδικά αν έχεις κάπου ξεχασμένο εκείνο τον ηλεκτρικό διάδρομο που είχες πάρει για να είσαι fit. Ψάξε επίσης online να δεις πώς μπορείς να κάνεις διαλογισμό, γιόγκα και άλλα πράγματα που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά δεν έβρισκες τον χρόνο. Στην αρχή θα σου φανεί περίεργο ίσως, αλλά μετά θα σε βοηθήσει πολύ.
8. Βρες τη δική σου ισορροπία